Solicitarea pe care România o face Statelor Unite

Solicitarea pe care România o face Statelor Unite
Publicat: 23/03/2014, 11:54
Actualizat: 08/08/2014, 19:34

România își dorește cât mai rapid un ambasador american la București, dar e o chestiune de lentoare a procesului de numire la Washington, a declarat Titus Corlățean, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de PRO TV.

„Cred că în spațiul public s-a spus, prin vocea americană, foarte clar, că e o chestiune de lentoare a procesului de numire a mult mai multor ambasadori la Washington. Nu e o chestiune care să vizeze în mod special România. Da, ne dorim un ambasador cât mai rapid”, a precizat Corlățean.

Întrebat dacă a avut discuții pe această temă cu partea americană, ministrul de Externe a răspuns afirmativ: „Sigur, și am primit anumite elemente, nu le voi comenta public”.

Întrebat dacă dorește ca viitorul ambasador SUA să fie politician, diplomat sau contributor la campania electorală a lui Barack Obama, ministrul a apreciat că „ar fi extrem de util pentru operativitatea și intensitatea legăturii între București și Washington un ambasador, în mod firesc, cu acces la președintele SUA”.

În ceea ce privește problema vizelor, Titus Corlățean a subliniat că s-a avansat și „s-ar putea să nu mai ia atât de mult”. „Ne apropiem efectiv anul acesta, cred că vom intra în criteriile care sunt prevăzute de proiectul legislativ care așteaptă aprobarea celei de-a doua camere a Congresului. Odată ce legislația asta va trece, noi vom fi în aceste criterii, pentru că inclusiv pe rata de respingere a cererilor vom fi sub 10%”, a declarat șeful diplomației.

El a mai precizat că decizia la nivelul UE privind mecanismul de reciprocitate a vizelor este „un element suplimentar care a apărut și care ajută, vă asigur”.

La 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care Washington și Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un „mecanism de reciprocitate”, care poate fi activat atunci când o țară terță ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menține obligativitatea vizelor pentru cetățenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea „mecanismului de reciprocitate” implică o procedură îndelungată, care poate fi declanșată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA și Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziție două soluții: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statului terț sau poate înainta Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a situației, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croația, România și Polonia sunt singurele țări UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA. Bulgarii și românii sunt singurii cetățeni europeni care nu pot călători fără vize în Canada. (Cătălina Mihai)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase