SONDAJ | Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt pe primul loc în topul încrederii. Ce procente au înregistrat partidele de la guvernare și din opoziție

SONDAJ | Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt pe primul loc în topul încrederii. Ce procente au înregistrat partidele de la guvernare și din opoziție
Sursa: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 21/04/2022, 19:57

Liderii principalelor partide din coaliţia de guvernare, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, se află pe primul loc în topul încrederii, conform unui sondaj Avangarde.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, ocupă primul loc în topul politicienilor în care românii au încredere, conform unui sondaj de opinie, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde, dat publicității joi. El a obținut 31% din „sufragiile” respondenților, procent obținut și de liderul Partidului Național Liberal , Nicolae Ciucă.

Pe locurile următoare apar Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR, cu 15%, George Simion, cu 13%, și Ludovic Orban, fostul lider liberal, în prezent președintele partidului Forța Dreptei, cu 11%.

Clasamentul pe partide este condus de departe de PSD, conform sondajului Avandarde. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 36% dintre români ar vota cu PSD, 19% cu PNL, 14% cu AUR, 11% cu USR, 5% cu UDMR, iar restul formațiunilor ar primi sub pragul de 5% dintre sufragii.

Subiecții au fost întrebați și, dacă li s-ar oferi șansa să aibă invitat la masă, în weekend, alături de familia lor, unul dintre liderii partidelor politice de astăzi, pe care ați prefera să îl aibă la masă”, întrebare la care 35% au răspuns „niciunul”, după care, pe primul loc a ieșit Marcel Ciolacu (14%), urmat de George Simion (11%), Nicolae Ciucă (6%), Cătălin Drulă (5%), Ludovic Orban (3%), Kelemen Hunor (2%)

În ceea ce privește pachetul social oferit de Guvern pentru contracararea creșterii prețurilor – de care 63% au auzit – 32% din respondenţi cred că PSD este inițiatorul măsuril şi doar 7% au menționat PNL, 2%, UDMR, 2%, USR, 2% AUR.

Cea mai apreciată măsură (46%) este acordarea de vouchere pentru achiziţia de alimente de bază pentru pensionari şi familii cu venituri reduse, apoi, creşterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, fără taxe (23%), dublarea valorii normei de hrană pentru pacienții din spitale, și pentru copiii și bătrânii din centrele de plasament (de la 11 la 22 de lei) – 12%, creșterea cu 50% a valorii tichetelor de masă (de la 20 la 30 de lei) – 5%, amânarea plății ratelor la creditele bancare – 3%.

Întrebați dacă cred că Nicolae Ciucă va reuși mai mult ca premier și președinte al PNL decât Florin Cîțu, 38% dintre respondenți au spus „da”, 20%, „nu”, iar 42%, „nu știu, nu conosc”.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 aprilie, pe un eşantion reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivel național, de 906 subiecţi, prin metoda CATI (telefonic). Marja maximă de eroare este de +- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Trendul a fost evidențiat și de un sondaj CURS, realizat în perioada 28 martie – 11 aprilie, publicat săptămâna trecută, care arăta că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 35% din voturi, fiind urmat de PNL, cu 23%, AUR, cu 12 procente și USR, cu 11%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping