Sondaj post-electoral Avangarde: Alexandru Rafila conduce în topul preferințelor românilor pentru funcția de premier/ Ce scor ar obține PNL dacă alegerile s-ar repeta mâine

Sondaj post-electoral Avangarde: Alexandru Rafila conduce în topul preferințelor românilor pentru funcția de premier/ Ce scor ar obține PNL dacă alegerile s-ar repeta mâine
GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la OMS, invitatul ediției de luni, 28 iunie, de la ora 18:30
Publicat: 21/12/2020, 23:43
Actualizat: 21/12/2020, 23:44

Românii cred că Alexandru Rafila mai potrivit pentru funcția de prim-ministru decât Florin Cîțu, însă la o diferență de doar trei procente, potrivit unui sondaj post-electoral realizat de Avangarde în luna decembrie. În același timp, jumătate dintre români cred că organizarea alegerilor pe 6 decembrie a fost o decizie greșită, iar  74% dintre respondenți sunt nemulțumiți de direcția spre care se îndreaptă România.

Avangarde a realizat un sondaj după alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar rezultatele sunt surprizătoare: PSD ar câștiga, dacă scrutinul s-ar repeta mâine. Totodată, AUR ar fi beneficiarul reorganizării alegerilor. Astfel, dacă alegerile s-ar repeta mâine, PSD ar obține 35%, iar PNL doar 26%. AUR se află la 14%, iar USR-PLUS la 15% din intențiile de vot exprimate de românii care au fost intervievați de Avangarde.

Alexandru Rafila, mai potrivit pentru funcția de premier decât Florin Cîțu sau Dacian Cioloș

În ceea ce privește postul de prim-ministru, 15% dintre cei care au participat la sondaj consideră că Alexandru Rafila este cel mai potrivit să ocupe această funcție. 12% l-au indicat pe Florin Cîțu, 8% pe Dacian Cioloș și 5% pe Nicolae Ciucă. 60% dintre cei chestionați fie nu au răspuns la întrebare, fie consideră că niciunul dintre cei amintiți nu este potrivit.

„Florin Cîţu nu şi-a dovedit în niciun fel priceperea în a conducere o ţară. Ministerul de Finanţe este important, însă (Cîţu) nu are calităţile necesare unei autorităţi. Românii vor autoritate incontestabilă. Şi probabil că o soluţie bună ar fi fost Alexandru Rafila sau chiar Raed Arafat. În opinia mea, Raed Arafat în (fruntea unui) guvern de criză, având drept unic scop ieşirea din pandemie, ar fi fost o soluţie mult mai bună decât guvernele politice”, a declarat luni seara, la Antena 3, sociologul Marius Pieleanu, directorul Avangarde.

Cifrele din sondajul publicat luni seara ar fi confirmate de un alt sondaj pe care sociologul Marius Pieleanu l-a anunțat, luni seara la Antena 3, în avanpremieră, şi care măsoară încrederea românilor în personalităţi publice.

„Pe primul loc (n.r. în topul încrederii) este Raed Arafat, înaintea preşedintelui Klaus Iohannis. Şi mai este cineva înaintea preşedintelui Iohannis: Alexandru Rafila”, a precizat Marius Pieleanu.

Marius Pieleanu:  Poziţia fruntaşă a medicilor Arafat şi Rafila în topul încrederii trebuie privită în contextul pademiei de coronavirus

Același sondaj relevă că 49% dintre respondenți consideră că organizarea alegerilor pe data de 6 decembrie a fost o decizie greșită. În același timp, doar 26% dintre români consideră că Președintele a încălcat Constiuția, în timp ce 55% nu ar fi de acord cu suspendarea acestuia.

74% dintre respondenți, un nou record, sunt nemulțumiți de direcția în care se îndreaptă țara astăzi, mai arată datele.

Sondajul s-a desfășurat telefonic, pe un eșantion de 900 de persoane, în perioada 10-20 decembrie 2020, cu o eraore de +/- 3.2%.

Premierul propus de coaliţia de centru-dreapta, Florin Cîţu, a declarat, luni, că e nevoie de un guvern învestit până la Crăciun

Premierul propus de coaliţia de centru-dreapta, Florin Cîţu, a declarat, luni, că e nevoie de un guvern învestit până la Crăciun, pentru că România are nevoie de buget pentru a demara proiectele din planul de guvernare.

Florin Cîţu a participat la evenimentul de semnare a acordului de guvernare între PNL, USR PLUS şi UDMR, şi a mulţumit celor care i-au acordat încrederea pentru a-l susţine în funcţia de premier.

„În ultimele zile s-au negociat programul de guvernare, alianţa politică şi după aceste zile am siguranţa că o să fie o guvernare stabilă. Este o guvernare pe termen lung, o guvernare care are în centru interesul cetăţenilor. Programul de guvernare este aproape gata. În programul de guvernare sunt proiecte care au început în acest an de guvernare şi vor continua, proiecte care au dat rezultate, care au fost completate cu alte proiecte venite de la partenerii de coaliţie, toate având acelaşi scop: dezvoltarea României”, a spus Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția