Sorin Grindeanu despre ruperea Coaliției: „Guvernarea și majoritatea nu stăteau în UDMR”. Culisele debarcării maghiarilor din Executiv

Publicat: 21/06/2023, 19:45
Actualizat: 21/06/2023, 20:00

PSD nu a vrut în ruptul capului aterizarea forțată a UDMR, afirmă fostul și actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Maghiarii au avut miniștri buni, dar cam inflexibili, consideră fostul vicepremier într-un interviu pentru Digi 24.

„Niște colegi extraordinari, repet, dar guvernarea și majoritatea nu stăteau în UDMR”, a recunoscut ministrul Transporturilor.

La debarcarea din Guvernul Ciolacu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a acuzat PNL și PSD că nu au vrut să cedeze nici un portofoliu partidului său.

„Știu cum este să te trezești pe peron”, afirma Hunor la Congresul USR din weekend-ul trecut.

Nu PSD ar fi vrut ca maghiarii să părăsească în premieră guvernarea României. Nimic personal, fiecare partid a vrut doar să-și maximizeze șansele în vederea noului an electoral de foc, 2024. Astfel, în opinia lui Sorin Grindeanu, Dezvoltarea și Transporturile nu puteau fi cedate, pentru că acolo sunt grosul banilor din PNRR.

PSD nu a dorit alungarea maghiarilor

„PSD a vrut ca UDMR să fie în continuare parte din coaliție. Întrebați-l pe domnul Kelemen Hunor. PNL a fost parte semnatară a protocolului. În momentul în care s-a luat decizia să se reducă numărul de ministere, eram deja în afara protocolului.

Așa cum am mai spus, probabil dacă era după alegeri personale, dacă ar fi ales familia mea, probabil și-ar fi dorit să mă întorc în Parlament să continui mandatul de deputat de Timiș. Din moment ce s-a intrat pe această discuție, fiecare din partidele semnatare a dorit să își maximizeze șansele având în vedere și anul electoral 2024.

Ministerul Transporturilor este un minister care, datorită muncii pe care întreaga echipă a depus-o la minister, va ajunge să intre în normalitate după ce 30 de ani am văzut cum nu se fac lucrurile. Sunt două ministere care au proiecte foarte vizibile: Dezvoltarea și Transporturile”, a spus Sorin Grindeanu.

Am plecat trei  împreună, am ajuns împreună doi pe peron

Kelemen Hunor menţiona, de altfel, acum câteva zile, că, în urmă cu doi ani şi jumătate, USR, UDMR și PNL, condus de Orban, au „plecat împreună la drum”, dar după zece luni s-au despărţit.

„Noi am mai continuat, fiindcă eram de bună credinţă, ştiam că trebuie să oferim societăţii profesionalism, seriozitate şi muncă, muncă, muncă, foarte multă muncă. Şi acum sunt convins că are nevoie această ţară de aşa ceva. Avem o perspectivă bună. Eu cred că, până la sfârşitul deceniului, dacă nu greşim, dacă nu se întâmplă ceva neaşteptat, faţa României se va schimba. Acesta oportunităţi nu trebuie ratate”, spunea Kelemen Hunor la Congresul USR.

Niște colegi extraordinari

”Că fiecare partid a dorit să își maximizeze prezența în guvern este un lucru normal. Am avut aproape 300 de voturi în Parlament, la un necesar de 234. E o majoritate solidă”, a mai afirmat Sorin Grindeanu în interviul pentru Digi 24.

Întrebat de ce a fost UDMR la guvernare, acesta a răspuns: „Pentru că erau și înainte. Au avut oameni care au fost miniștri buni. Din păcate, nu au dorit o anumite flexibilitate. Realitatea este că vorbim de 5-6%. Niște colegi extraordinari, repet, dar guvernarea și majoritatea nu stăteau în UDMR”.

Grindeanu spune că discursul lui Hunor după ce UDMR a ieșit de la guvernare a fost unul „dezamăgitor”.

„Am fost de față la discursul lui Kelemen Hunor, mi s-a părut … vorbea cineva care de trei ani era acolo. A fost la guvern și dintr-o dată începi să critici. Până atunci nu erau toate lucrurile pe care dintr-o dată le-a descoperit Kelemen Hunor. Un pic dezamăgitor”, a încheiat Grindeanu.

CITEȘTE ȘI:

Kelemen Hunor, primele impresii după „aterizarea forțată”: “Voi, cei de la USR cunoaşteţi sentimentul. Cum e când te trezeşti pe peron”

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Unele lucruri nu se DISCUTĂ în Coaliție, deși ar trebui”

Kelemen Hunor, despre Grindeanu: Un om serios, un bănățean în toată regula. Nu avem motive să nu îl votam

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii