Șova, în așteptarea sentinței în dosarul CET Govora. „Aceste acuzații, nefondate mi-au distrus viața, mi-au distrus cariera definitiv”

Șova, în așteptarea sentinței în dosarul CET Govora. Aceste acuzații, nefondate mi-au distrus viața, mi-au distrus cariera definitiv
Publicat: 19/09/2017, 10:53
Actualizat: 25/03/2019, 23:00

Procesul în care este judecat fostul senator Dan Șova și fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, este judecat de același complet care a decis ca dosarele în care sunt implicați Călin Popescu Tăriceanu să fie reluate de la început, întrucât judecătorul Ana Maria Dascălu se va pensiona la finele lunii octombrie. Ceilalți doi magistrați din completul de judecată sunt președintele Ștefan Pistol și Geanina Arghir.

În fața instanței, procurorul a cerut condamnarea pentru ambii inculpați, Dan Șova și Mihai Bălan.

Pentru Dan Șova, acesta a cerut judecătorilor să dispună pedeapsă cu executare din care să fie eliminată perioada reținerii și a arestului la domiciliu, precum și confiscarea sumei de 100.000 de euro. Procurorul DNA a cerut închisoare și pentru Mihai Bălan și obligația la plata a 1,3 milioane de euro, cu titlul de despăgubiri.

„La inculpatul Dan Șova, fapta există și apreciem că, din probele administrate, a fost săvârșită de către inculpat. În perioada octombrie-noiembrie 2011, a pretins 5.000 de euro pe lună de la un denunțător, în schimbul intervenției sale pe lângă inculpatul Mihai Bălan, pentru încheierea unui contract de asistență juridică între CET Govora și casa de avocatură a denunțătorului”, a spus procurorul.

Dan Șova a susținut că este nevinovat și a anunțat că va scrie o carte.

„Pentru mine personal toată această întâmplare, acest dosar a fost cu certitudine una din cele mai dure lecții de viață. Primul lucru pe care l-am înțeles, am spus că mă voi specializa în inexistența socială a prezumției de nevinovăție. Primul lucru pe care l-am înțeles a fost statutul în societate a unui acuzat. DNA își exprimă o opinie, această opinie exprimată publică te exclude din societate. Am trăit această excludere zi de zi. Al doilea lucru: dacă aș fi comis fapta și invoc cu toată modestia 22 de ani de avocatură, ar fi existat căi mult mai ușoare în a merge doi ani în a mă apăra. Se puteau rezolva încă de la parchet, nu am acceptat pentru că pur și simplu nu am comis fapta. Al treilea lucru: aceste acuzații, nefondate, iar concluziile avocatului sunt extrem de amănunțite, mi-au distrus viața, mi-au distrus cariera definitiv. (…) Sincer cred că o să scriu o carte despre tot ce am trăit în acești doi ani, despre toată nedreptatea, tot absurdul și nejuridicul pe care l-am văzut din partea Parchetului”, a declarat Dan Șova, în ultimul cuvânt în fața judecătorilor.

Pronunțarea a fost stabilită pentru data de 25 septembrie.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Șova și a fostului director general al centralei de energie termică CET Govora SA Mihai Bălan, pentru trafic de influență și respectiv abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova ar fi pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012.

În aceeași perioadă, Dan Șova a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora, mai spun procurorii DNA.

În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcția de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcția de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA.

Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiți de Dan Șova au fost folosiți pentru plata unui imobil cumpărat în București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului