Șova își pune public cenușă în cap ca să linișteașcă asociațiile care luptă împotriva rasismului și antisemitismului

Șova își pune public cenușă în cap ca să linișteașcă asociațiile care luptă împotriva rasismului și antisemitismului
Publicat: 10/08/2012, 14:42
Actualizat: 29/07/2014, 22:54

Ministrul pentru Relație cu Parlamentul, Dan Șova, precizează, într-un comunicat, că astăzi are certitudinea informației istorice care atestă Holocaustul din România și susține că se va implica ferm în înăsprirea legislației împotriva rasismului și antisemitismului.

„Având în vedere reactivarea în spațiul public a unui subiect regretabil, al cărui protagonist am fost în luna martie a acestui an, precum și lansarea unor atacuri la adresa mea, ce vizează perpetuarea artificială a respectivei teme, doresc să fac următoarele precizări: Afirmațiile pe care le-am făcut, în cadrul unei emisiuni tv, despre Holocaustul din România sunt absolut greșite. Am înțeles imediat acest lucru, mi-am asumat public greșeala și am retractat, fără rezerve, cele declarate. Sunt un om de carte și un politician responsabil și doresc să subliniez, încă o dată, că a fost vorba despre o eroare, nu despre convingeri. O eroare regretabilă cauzată de necunoașterea temeinică a tragicelor evenimente prin care a trecut poporul evreu în timpul celui de al doilea război mondial”, arată Șova într-un comunicat remis, vineri, agenției MEDIAFAX.

El amintește că, imediat după acel „regretabil moment”, s-a retras din prim-planul vieții politice românești pentru a studia și a-și completa informațiile cu privire la acea perioadă tragică în istoria poporului evreu.

„Am fost la Washington, la Muzeul Holocaustului, unde am avut acces la foarte multe documente care probează și atestă Holocaustul din România. Astăzi am certitudinea informației istorice care arată, neîndoielnic, faptul că în România, în timpul regimului mareșalului Antonescu (1940 – 1944) au fost peste 250.000 de victime din rândul comunității evreiești din România și că, în același timp, membri ai aceleiași comunități au fost deportați în lagăre de concentrare și expropiați de averi. Am citit si am văzut mărturiile cutremurătoare despre trenurile morții Iași-Călărași sau Iași-Podul Iloaiei. Am aflat informații suplimentare despre pogromul de la Iași unde au fost asasinați peste 15.000 de evrei și despre lagărul de concentrare cu evrei de la Călărași. Toate acestea sunt realități pe care nimeni nu le poate nega și care m-au făcut să conștientizez încă o dată grava eroare în care m-am plasat. Trebuie să cunoaștem aceste lucruri, să ni le asumăm, să avem grijă ca așa ceva să nu se mai întâmple și să dăm comunității evreiești din România toată recunoașterea pentru suferințele prin care au trecut”, adaugă Șova.

El menționează că știe că cele afirmate de el în acea emisiune au provocat indignare și nemulțumire în rândul comunității evreiești.

„Tocmai de aceea, am considerat că pentru a îndrepta greșeala făcută, regretul și scuzele publice trebuie dublate de acțiuni care să exprime compasiunea față de victimele și familiile victimelor Holocaustului. Astfel, la inițiativa mea, Institutul Social Democrat va introduce, începând de anul acesta, un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România, curs care se va bucura de sprijinul Institutului Ellie Wiesel din București. De asemenea, am decis să mă implic ferm în procesul legislativ de înăsprire a legislației împotriva rasismului și antisemitismului”, mai precizează Șova.

Dan Șova își exprimă speranța ca aceste precizări „să lămurească pe deplin subiectul și să stopeze orice încercare de speculare politică a acelui moment regretabil de la începutul anului”.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, joi, că speră ca Dan Șova, noul ministru pentru relația cu Parlamentul, să-și fi învățat lecția de istorie în cazul Holocaustului și să facă public acest lucru foarte clar.

„Așteptăm din partea tuturor membrilor guvernelor europene să aibă o poziție clară față de perioadele întunecate ale istoriei naționale. Acest lucru trebuie să fie valabil atât pentru membrii guvernului ungar, cel român sau al altor state UE, precum și pentru parlamentele naționale”, a susținut Swoboda.

El a subliniat că din acest motiv speră ca Dan Șova să-și fi învățat lecția de istorie națională în subiectul Holocaustului și să facă public acest lucru foarte clar.

„Sper ca Dan Șova, proaspăt propus ministru în Guvernul de la București, să-și fi învățat lecția de istorie și că va face acest lucru foarte clar în spațiul public. Nu trebuie să existe niciun dubiu în ceea ce privește poziția oricărui guvern din UE în cazul Holocaustului”, a mai precizat liderul grupului S&D.

Organizația pentru combaterea antisemitismului The Anti-Defamation League (ADL) consideră că ministrul Dan Șova trebuie să prezinte scuze pentru comentariile de tip negaționist referitoare la amploarea Holocaustului, conform unui comunicat citat de European Jewish Press.

The Anti-Defamation League (ADL) îndeamnă Guvernul României să demonstreze angajamentul în combaterea antisemitismului prin scuzele pe care ar trebui să le prezinte Dan Șova și prin îmbunătățirea legislației împotriva organizațiilor rasiste și fasciste.

„Este absolut necesar ca domnul Șova să prezinte scuze public pentru comentariile pe care le-a făcut în martie, când a negat amploarea Holocaustului”, a reacționat Abraham H. Foxman, directorul filialei ADL din Statele Unite.

„Scuzele publice prezentate de domnul Șova și angajamentul său activ în reformarea legislației pentru interzicerea organizațiilor rasiste și fasciste vor demonstra cu claritate că Guvernul României este hotărât să combată antisemitismul”, adaugă Foxman.

Comunitatea evreiască din România și-a exprimat luni nemulțumirea față de nominalizarea senatorului Dan Șova, care a negat progromul de la Iași, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, a declarat președintele comunității evreiești din București. Președintele comunității evreiești din București, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declarații cinice” a fost nominalizat în funcția de ministru. Afirmațiile pe care senatorul Dan Șova (PSD) le-a făcut în martie încalcă legislația română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn. „Doar în România poți să negi Holocaustul și apoi să fii numit ministru”, a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. „În ceea ce ne privește, este inacceptabil”, a continuat el, adăugând că membrii comunității sunt „loiali României și vor coopera cu orice Guvern”. „Vom face orice efort necesar pentru a susține proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru”, a subliniat Simsensohn.

Șova a provocat reacții în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost uciși în cursul progromului de la Iași, în 1941, Șova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost uciși în progromul de la Iași de către armata germană”. Ulterior, PSD i-a retras lui Șova funcția de purtător de cuvânt și l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educațională” la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Șova și-a exprimat regretul cu privire la faptul că declarația sa a fost neînțeleasă, dar a refuzat să își ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imperiul Habsburgic lovește din nou. Cum plănuiește Orban să ajungă noul împărat al Europei
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Lucrări pe Valea Oltului: Au fost defrişate aproximativ 20% din cele 10 hectare de pădure
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Toți românii care au cont la bancă vor fi anunțați. Băncile din România sunt obligate
TikTok ne spionează
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a...
Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă...
Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Descoperirea unei substanțe chimice pe Marte dezvăluie originile vieții pe Pământ
×