STATUL OBEZ revine: PONTA I i-a pus sub brad lui PONTA II un HG cadou

STATUL OBEZ revine: PONTA I i-a pus sub brad lui PONTA II un HG cadou
Lovește în tot ceea ce știai

USL are terenul pregătit pentru a-și mulțumi oamenii de partid după alegeri. Numărul șefilor din administrația centrală a crescut până la 72.000 și mai are puțin pentru a atinge din nou maximul „istoric”. „Statul obez” de sub guvernarea Tăriceanu număra 77.000 de funcționari la nivel guvernamental.

Printr-o hotărâre de guvern, aprobată în ultima ședință a cabinetului Ponta I, pe 4 decembrie, din pixul miniștrilor Mircea Dușa și Radu Stroe au mai răsărit astfel 13.236 de funcții în administrația centrală peste cele coordonate de Emil Boc în urmă cu un an.

Guvernul a mărit limita până la care se poate merge cu numărul directorilor în 2012 cu 1500 de posturi și a îngroșat substanțial șefimea din deconcentrate. Oficial, este vorba de funcționari publici, angajați prin concurs. În practică, recomandarea de partid bate toate diplomele.

În declarațiile publice, pe de altă parte, premierul Victor Ponta se declară revoltat că „avem zeci și sute de oameni, care, teoretic, scriu trei hârtii” și susține că fiecare ministru „în mod sigur va reduce schema de personal”, în ianuarie, când vine cu noua organigramă la aprobare.

1200 de directori de deconcentrate

În noiembrie 2011, toți oamenii guvernului, subordonații ministerelor, nu și angajați ai autorităților locale, erau aproape 53.000. O arată cifrele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), care consemnează 52.978 de funcții publice ocupate la acel moment din 58.684 de posturi în organigramă. În hotărârea de guvern din 4 decembrie, prin care se aprobă Planul de ocupare a fiuncțiilor publice în administrația centrală pentru 2012, numărul de posturi ocupate la acest nivel crește la 65.823, iar maximul funcțiilor publice la care se poate ajunge urcă la 71.920. Un plus de 13.236 de funcții publice, din care 1447 posturi de conducere.

Saltul cel mai evident este în dreptul deconcentratelor: de la 691 de scaune de șef și director adjunct câte figurau sub Emil Boc în urmă cu un an, Victor Ponta a aprobat acum nu mai puțin de 1211. Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte, a lăsat în 2008, 986 de directori în instituțiile subordonate guvernului.

Șefiile de deconcentrate se numără, de altfel, printre cele mai disputate posturi din administrație pentru a fi oferite clentelei politice la nivel local . Dacă sub Boc erau 130 de directori exectutivi, și 201 de adjuncți în deconcentratele ministerelor, Ponta taie 21 de adjuncți, dar suplimentează cu 120 directorii. Șefii se înmulțesc și la nivelul deconcentratelor din unitățile administrativ-teritoriale: de la 323 de directori exectitivi la 445 și de la 37 de adjuncți la 324.

Datele din hotărârea de guvern reflectă, susține Adriana Cârciumaru, directorul de comunicare ANFP, situația posturilor deja ocupate încă de la începutul lui 2012 și limita până la care se poate merge cu angajările până la final de an. „Acest număr este o estimare, informații pe care noi le-am colectat de la toate instituțiile publice, este doar orientativ. Situația diferă acum. Posturi s-au mai vacantat, oamenii s-au mai pensionat. Pentru 2013 vom face din nou o colectare a informațiilor”, a explicat Cârciumaru pentru gândul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ANFP, Agenția ar fi trimis la timp cifrele spre aprobare, însă „datorită numeroaselor schimbări în executiv”, Planul de ocupare a funcțiilor publice a ajuns să fie trecut prin guvern la final de an, când „nu mai are niciun efect”.

Peste 7000 de șefi în ministere

Numărul funcțiilor publice la nivelul guvernului nu diferă cu mult de cel lăsat de cabinetul Tăriceanu. „Statul arată așa, ca un om foarte gras care s-a cățărat în spatele unuia foarte slab și subțirel, care este economia românească”, comenta în 2010 Traian Băsescu.

Dacă Tăriceanu lăsase în guvern 77.440 de funcționari pe hârtie și 68.066 posturi ocupate, Ponta a aprobat 71.920 de funcții publice, 65.823 fiind deja atribuite.

Diferențele sunt prea puțin semnificative și la nivelul șefilor din ministere. Tăriceanu avea 8170 de funcții de directori în organigramă, Ponta II are 7678. Șefii de serviciu erau 3.269 în vremea PNL și 2.832 în timpul USL.

Dușa: „Nici vorbă de creștere”

Deși și-au pus semnătura pe hotărârea de guvern, numărul funcționarilor din executiv e fie un mister, fie un cartof fierbinte pentru oficalii de la Palatul Victoria. „Am primit solicitarea dumneavoastră, am transmis-o Ministerului de Interne, veți primi un răspuns după 3 ianuarie”, a fost reacția Biroului de Presă al guvernului, la întrebările adresate purtătorului de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, cel care a dat pe 4 decembrie detalii despre actele normative aprobate în ultima ședință a cabinetului Ponta I.

Mircea Dușa, ministru de Interne la acea dată și primul care a semnat HG-ul după Victor Ponta, spune că Planul de ocupare a funcțiilor publice a fost „o simplă formalitate”, și ca urmare, nu își amintește exact numărul de posturi sau diferența în plus. „În ceea ce privește majorarea numărului de posturi de care vorbiți, nici vorbă de așa ceva, din câte îmi amintesc din discuția cu domnul Coifan (președintele ANFP, n.red.) sunt 164.000 de funcții publice (cumulat, în administrația centrală și în cea locală, n.red.) și s-a aprobat să fie ocupate doar circa 124.000. Deci nu s-a majorat nimic, restul de 40.000 de posturi rămân neocupate în continuare, nu se pot ocupa fiindcă nu permit ordonanțele de guvern care au blocat angajările în sectorul public”, a explicat Dușa contactat de gândul.

Președintele ANFP, Eugen Coifan, pasează la rândul său explicațiile. „Vă transmit telefonul directorului de comunicare pentru informațile solicitate”, a evitat Coifan să explice personal situația funcționarilor publici.

Ponta se dezice de „statul obez”

Statul obez din scripte nu se vede însă și în discursul public. Victor Ponta și-a făcut o temă din faptul că în noile organigrame „nu se înființează niciun post suplimentar”. „Fiecare ministru, la momentul la care vine cu hotărârea de guvern de organizare a propriului portofoliu și pe baza informațiilor pe care le am de la Finanțe și Secretariatul General, în mod sigur va reduce schema de personal. Nu facem protecție socială prin funcții în Guvern”, a spus Ponta, joi la Târgu Jiu.

Pe 22 decembrie, în prima ședință de guvern, premierul ataca „aparatul birocratic”. „Am constatat că există cinci departamente care fac același lucru, în cinci ministere. Am constatat că avem zeci și sute de oameni, care, teoretic, scriu trei hârtii. Nu doar că nu va fi nici un leu și nici un post în plus, ci mă aștept ca, în urma acestei restructurări, să avem un aparat administrativ mai puțin stufos, în care să nu se mai suprapună atribuții și să nu mai uităm, prin fiecare minister, câte un departament de consumat timp și bani publici”, spunea Ponta.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
ATENȚIE! Când avem voie să facem nunți în 2021. Pandemia de covid-19 iar ne dă...
Secretul lui Mary din „Războiul Depozitelor” a ieșit la iveală. E uluitor cine se afla...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide