Statutul magistraților, adoptat în unanimitate în Senat, după ce Opoziția a părăsit sala de plen

Statutul magistraților, adoptat în unanimitate în Senat, după ce Opoziția a părăsit sala de plen
Publicat: 19/12/2017, 15:09

UPDATE 14:58:Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraților a fost adoptat cu unanimitate de voturi, 80 de voturi pentru, în condițiile în care Opoziția părăsise sala de plen. Mai multe amendamente respinse în Camera Deputaților au fost adoptate la Senat.

Din Camera Deputaților, proiectul a plecat spre plenul Senatului cu următoarele prevederi:

„Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor și procurorilor care și-au exercitat funcția cu rea credință sau gravă neglijență. Există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Plata de către stat a sumelor datorate cu titlu de despăgubire se efectuează în termen de cel mult 6 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești definitive. Răspunderea statului nu înlătură răspunderea civilă penală sau disciplinară a judecătorilor și procurorilor care și-au exercitat funcția cu rea credință sau gravă neglijență. Nu este îndreptățită în repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit la săvârșirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.

Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se va îndrepta cu acțiune împotriva ministerului Finanțelor Publice. Competența soluționării acțiunii civile survine tribunalului în a cărui circumscripție domiciliază reclamantul.

În termen de 2 luni de la comunicarea hotărârii definitive pronunțate în activitatea prevăzută de alin 4), ministerul Finanțelor publice va sesiza Inspecția judiciară în vederea constatării existenței relei credințe sau gravei neglijențe a judecătorului sau procurorului care a săvârșit eroarea judiciară, potrivit procedurii prevăzute de dispozițiile Legii nr. 317/2004 privind CSM.

După rămânerea definită a raportului Inspecției judiciare prin care s-a constatat reaua credință ori grava neglijență a judecătorului sau procurorului, statul exercită acțiunea în regres împotriva judecătorului sau a procurorului.

Competența de soluționare a acțiunii în regres revine în primă instanță Curții de Apel București, Secția civilă. În cazul în care judecătorul sau procurorul împotriva căruia se exercită acțiunea în regres își exercită atribuțiile la Curtea de Apel București sau la Parchetul de pe lângă aceasta, acțiunea în regres va fi soluționată de către o Curte de Apel învecinată, la alegerea reclamantului.

Împotriva hotărârii pronunțate potrivit alin. 9) se poate exercita calea de atac a recursului la Secția corespunzătoare a ÎCCJ.

CSM poate stabili condiții, termene și proceduri pentru asigurarea de răspundere profesională obligatorie a judecătorilor și procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, diminueze sau să înlăture răspunderea juridică determinată de reaua credință sau grava neglijență”.

UPDATE 14:34:„Plenul Senatului, fie el și plen, nu poate fi suveran peste o decizie a Biroului Permanent R și altă decizie nu s-a luat. Noi, în semn de protest, părăsim sala, PNL și USR. Vom sesiza CCR pentru nerespectarea deciziilor conducerii Parlamentului”, a anunțat senatorul PNL Mario Oprea.

O poziție similară a avut și senatorul USR Cristian Ghica.

„Nu există o hotărâre a BPR a plenului, așa că noi o să mergem la 14:30 la plenul comun”, a spus Ghica.

În sala de ședințe a plenului Senatului au rămas senatorii PSD, ALDE și UDMR.

UPDATE 13:45:Ședința de plen în care se dezbate Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost reluată, după ce inițial președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a suspendat-o deoarece USR a protestat la tribuna Senatului.

Senatorii au votat alocarea a patru ore pentru amendamentele respinse la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, acestea fiind în jur 300 la număr.

„Un partid proaspăt intrat în Parlament, un partid așa-zis civic, este partidul care astăzi în România susține întăritrea instituțiilor represive și ingnoră complet necesitarea protejării drepturilor și libertăților cetățenilor. Partidul Securității, așa cum a fost numit, îl vedem astăzi pe scenă. Ăsta e Partidul Uniunea Salvați România”, a spus Tăriceanu, aplaudat de parlamentarii PSD și ALDE, în momentul reluării ședinței de plen.

În timpul discursului lui Călin Popescu-Tăriceanu de la tribuna Senatului, senatorii USR au ocupat tribuna și au protestat în liniște. Astfel, liderul Senatului a suspendat ședința de plen, până la retragerea senatorilor USR de la tribună.

La ora transmiterii știrii, senatorii USR încă protestează de la tribună.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!