Stelian Tănase: Directorul TVR 1 i-a făcut reclamă lui Ponta la „Viața satului”. Trebuia invitat și Iohannis

Stelian Tănase: Directorul TVR 1 i-a făcut reclamă lui Ponta la Viața satului. Trebuia invitat și Iohannis
Publicat: 20/11/2014, 17:52

Andrei Muraru, Radu Carp și Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public, marți, demiterea lui Gabriel Gherghescu de la conducerea TVR 1, din cauză că ar fi deturnat în scopuri electorale formatul unei emisiuni informative, „Viața satului”.

Muraru, Carp și Surugiu, care sunt membri în CA, din partea PNL, PDL, respectiv Administrația Prezidențială, au declarat, încă din 27 octombrie, că Victor Ponta și-a făcut publicitate electorală în ediția din 26 octombrie a emisiunii „Viața satului” de la TVR 1, deși acest program nu era unul dedicat campaniei. Atunci, Carp și Surugiu au cerut demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

În acest sens, Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a declarat, joi, pentru agenția MEDIAFAX că Gabriel Gherghescu „a încălcat normele și obligația de a fi echidistant în timpul campaniei”.

El a precizat că acest caz este analizat în prezent de Comisia de Etică și Arbitraj din SRTv, urmând ca subiectul să fie discutat și în Comitetul Director și Consiliul de Administrație.

„Prin Comitetul Director și Consiliul de Administrație vom vedea dacă e cazul sau nu să luăm măsuri. Oricum a încălcat normele și această obligație de a fi echidistant în timpul campaniei”, a spus Stelian Tănase.

El a mai spus că Gabriel Gherghescu putea să îl cheme pe Victor Ponta în emisiunea „Viața satului”, dacă l-ar fi chemat și pe Klaus Iohannis într-o ediție a acestui program.

„Domnul Gherghescu putea să-l cheme pe domnul Ponta. În privința asta n-a încălcat legea, dar cu o condiție. În ediția următoare sau în ediția precedentă trebuia să îl invite și pe domnul Iohannis. Dacă nu l-a chemat, a încălcat regula aceasta a echidistanței și neutralității. El i-a făcut reclamă lui Ponta pe politicile agrare, pe care Guvernul le susține. Era normal să-l invite și pe domnul Iohannis și să-l întrebe ce intenții are, care e programul lui agricol, ceea ce n-a făcut. În plus, n-a anunțat pe nimeni că intenționează să-l cheme pe domnul Ponta, pentru că noi avem niște emisiuni electorale, anunțate la CNA, anunțate la Parlament. Domnul Ponta putea să vină în orice emisiune din acestea în care dorea să vină, nu era nicio problemă. L-am fi primit normal, ca o gazdă, ca o televiziune publică”, a spus Stelian Tănase.

Totodată, Stelian Tănase s-a referit la faptul că Gabriel Gherghescu a afirmat, într-o declarație acordată MEDIAFAX, că a respectat legislația audiovizualului privind campania electorală, întrucât Victor Ponta a fost invitat în respectiva ediție a emisiunii „Viața satului” în calitate de premier și nu de competitor electoral.

Stelian Tănase a spus însă că această afirmație a lui Gabriel Gherghescu este „un tertip”. „Ăsta e un tertip. Știm foarte bine de ce l-a chemat. Ca să-i facă publicitate. Eu nu am nimic împotrivă. Cred că să inviți un premier care spune care este politica lui agricolă este foarte în regulă. Dar, fiind în campanie, trebuie să îl chemi și pe celălalt, să fii balansat, să păstrezi echidistanța. Despre asta este vorba. Asta era obligația lui, despre care el se face că nu știe”, a mai spus Stelian Tănase.

În schimb, directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că solicitarea publică privind demiterea sa făcută de trei membri ai CA al SRTv nu este întemeiată, precizând că emisiunea „Viața satului”, de la TVR 1, a respectat legislația audiovizualului în campania electorală.

Gabriel Gherghescu a mai spus că ediția emisiunii „Viața satului” în care a fost prezent Victor Ponta a respectat prevederile articolului 4, alineatul 2 din Decizia Consiliului Național al Audiovizualui numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României.

Conform acestui articol, „candidații, reprezentanții acestora și ai partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale care susțin candidați și care dețin funcții în instituții și/sau autorități publice pot avea intervenții, în direct sau înregistrate, și în alte emisiuni decât cele prevăzute la articolul 5 (emisiunile de promovare electorală, de dezbatere electorală și cele informative, n.r.), strict în probleme legate de exercitarea funcției lor; în aceste situații radiodifuzorii au obligația să ia măsuri pentru asigurarea echidistanței și a pluralismului de opinii”.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, emisiunea respectivă a respectat și regulamentele din TVR. El a precizat că se va prezenta la Comisia de Etică, dacă va fi chemat în legătură cu acest subiect.

Întrebat dacă, potrivit regulamentelor TVR, este posibilă demiterea sa de conducerea SRTv, Gabriel Gherghescu a spus că nu este posibil acest lucru.

De asemenea, Gabriel Gherghescu a spus că nu a discutat pe acest subiect cu Stelian Tănase, președintele-director general al TVR. „Cu domnul Tănase nu am discutat absolut nimic. Eu am fost și plecat o perioadă. Dar, de când m-am întors, nu am avut niciun fel de discuție legată de această temă”, a spus Gherghescu.

Întrebat dacă el consideră că este întemeiată solicitarea privind demiterea sa făcută de Andrei Muraru, Radu Carp și Romina Surugiu, Gabriel Gherghescu a spus: „Nu, din punctul de vedere al regulamentelor TVR”.

„Probabil, din poziția pe care o au, pot face diverse solicitări. Nu înțeleg de ce nu fac și solicitări legate de declarațiile pe care le face domnul Tănase referitor la o parte a electoratului, ultimele declarații făcute pe blogul dumnealui și alte lucruri”, a spus Gabriel Gherghescu.

El a făcut referire la faptul că Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat „Cine a câștigat dezbaterile dintre candidați”, în care a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de „babe din sate părăsite și bețivi de prin cârciumi rurale”.

Gherghescu a spus că acesta este un caz în care membri ai CA al TVR ar fi trebuit să reacționeze.

„Din punct de vedere al regulamentelor noastre din televiziune, cam toate aceste declarații (ale lui Stelian Tănase, n.r.) se încadrează cel puțin într-o cercetare a Comisiei de Etică, ceea ce ar trebui să ducă, mă gândesc, și la o poziție din partea unor membri ai Consiliului de Administrație. N-am văzut o asemenea poziție până acum”, a spus Gherghescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni