STENOGRAMĂ. Detaliile legale de care Dragnea nu a ținut cont când a decis ancheta pentru alegerile din 2009. „Duceți discuția la un nivel pe care noi nu îl putem percepe, este prea sus”

STENOGRAMĂ. Detaliile legale de care Dragnea nu a ținut cont când a decis ancheta pentru alegerile din 2009. „Duceți discuția la un nivel pe care noi nu îl putem percepe, este prea sus
Publicat: 02/05/2017, 08:08

Contrele au început când senatoarea PNL Iuliana Scântei a atras atenția că demersul PSD-ALDE excede competențelor Parlamentului, care nu poate să verifice rezultatul unui scrutin. Ea a atras atenția că obiectivele formulate în hotărârea de constituire a comisiei de anchetă , respectiv „verificarea respectării dispozițiilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2009” și „verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării”, exced atribuțiilor forului legislativ.

Călin Popescu Tăriceanu a intervenit imediat. „Eu cred că noi avem o obligație – să dăm un răspuns opiniei publice pentru aceste îngrijorări generate de informațiile care au apărut, și anume că procesul electoral a fost afectat, a fost distorsionat de posibila intervenție a unor persoane sau chiar a unor instituții. Nu putem să știm în momentul acesta.Nu este o chestiune minoră; nu este vorba de rezultatul recoltei de porumb la hectar.Este o chestiune foarte gravă, care indică o posibilă implicare a unor instituții nelegitime în schimbarea rezultatului votului dat de cetățeni.Noi, ca parlamentari, trebuie să fim preocupați de aceste lucruri pentru că, dacă s-au constatat anumite defecțiuni, dacă sunt anumite lacune legislative, putem să le îndreptăm. Altfel, ce facem?! Ne mulțumim numai să observăm cum a patra putere în stat aduce la lumină informații pe care noi nu le știam și mergem mai departe?! Lucrăm cu spor la MCV? Ne ocupăm de corupție de dimineață până seara și lucrurile acestea nu le vedem?„, s-a întrebat el retoric.

Cum senatoare PNL a insistat, Tăriceanu a parat, din nou: „Doamna vicepreședintă, eu am o întrebare, însă, foarte simplă, iertați-mă: de ce vă temeți? Care-i temerea?”.

Mă tem că ne facem de râs. Parlamentul, chiar și atunci când adoptă o Hotărâre proprie, trebuie să aibă în vedere respectarea legilor pe care tot aici în Parlament le-am votat, anterior.Dar așa cum este redactat articolul 1, încălcăm o serie de legi”, ia răspuns Iuliana Scântei.

În discuție a intervenit Liviu Dragnea care, iritat de insistența colegei de la PNL, i-a spus acesteia căduce „discuția la un nivel pe care noi nu îl putem percepe, este prea sus și îi dau cuvântul domnului Nicușor Dan”.

Liderul USR a cerut la rândul său o amânare, însă nici el nu a avut succes.

De această dată în sprijinul lui Dragnea și Tăriceanu a intervenit șeful Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, care s-a arătat nemulțumit că nu au fost verificate cum 900.000 de oameni au votat, la prezidențialele din 2009, pe liste suplimentare.

„Haideți să vă dau câteva elemente concrete: 900 de mii de oameni, au votat, potrivitdocumentelor, la secții din gări, autogări, campusuri universitare, înseamnă 10% dintre cei care au exercitat dreptul de vot în anul 2009 la alegerile prezidențiale.A verificat vreodată cineva, dacă persoanele respective s-au aflat și pe listele permanente și pe cele care au fost suplimentare? Eu vă spun că nu!Al doilea lucru: avem cu toții sesizat de presă de ani de zile că la Paris au votat nu știu câte mii de oameni și toată lumea a comentat că fizic lucrul acela nu se putea întâmpla.A verificat vreodată cineva ce s-a întâmplat la Paris, sau în alte secții de votare din străinătate pe acest subiect? Pentru că m-am uitat tot pe lege, și trebuia să ai timp să completezi o declarație pe propria răspundere, să fii trecut într-un tabel special, și să poți să-ți exerciți dreptul de vot”, a spus Țuțuianu.

Legat de Paris. Nu aș vrea să ducem în ridicol dezbaterile pe această temă, pentru că, domnule președinte, în 2007, la referendumul pentru suspendarea Președintelui Băsescu, la Paris au votat mai mulți decât în 2009, la fel cum în 2014 la Londra și la Paris au votat aproape cu 800 de cetățeni decât în 2009.Deci, nu ar trebui să ne luăm după repere pe care le-am inventat în spațiul public și au luat o tentă politică”, i-a replicat deputatul PMP Eugen Tomac, care în 2009 erasecretarul de stat coordonator al desfășurării alegerilor în străinătate.

În final, propunerea de amânare a discuție propunerii de hotărâre privind comisia de anchetă a fost respinsă, cu comentariul ironic al lui Liviu Dragnea: „Ce greu se naște o Comisie de anchetă pe un astfel de subiect!”

Cu toate acestea, șase zile mai târziu, pe 26 aprilie, plenul a decis să reformuleze obiectivele Comisiei.„Cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează, vreau să vă precizez că nu este vorba de niciun pas înapoi. Luând act de trezirea bruscă a Parchetului General, după 8 ani de zile de la alegerile din 2009, copiind aproape, prin obiectivele din proiectul de hotărâre de înființare a Comisiei, s-a decis să se retrimită la comisii acest proiect pentru a se reformula obiectivele. Decizia politică de a se înființa această comisie rămâne”, a spus Dragnea.

„Cu toate presiunile făcute asupra completelor care m-au judecat, nici măcar aceste complete care au dat o decizie politică pentru un dosar politic nu au reușit să pună în sarcina mea o fraudă electorală”, a adăugat Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului