SURPRIZA din ciorna lui Dacian Cioloș pentru NOUL GUVERN. Ce nume au fost invocate ca „sigure” în discuțiile cu partidele

SURPRIZA din ciorna lui Dacian Cioloș pentru NOUL GUVERN. Ce nume au fost invocate ca „sigure în discuțiile cu partidele
Publicat: 25/11/2015, 13:17

În cărți după plecarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, „premierul” PSD, Vasile Dâncu, ar urma să se regăsească în echipa lui Dacian Cioloș în postura de vicepremier și la șefia fie a unui megaminister rezultat din comasarea Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, fie la Dezvoltare dacă o comasare nu va fi decisă, potrivit unei primei schițe de Cabinet a premierului desemnat, au declarat pentru gândul, surse politice. Conform acestora, până în acest moment, în discuțiile dintre partide și Cioloș, s-au invocat câteva „nume sigure”, precum și de o structură mai suplă a noului guvern.

Astfel, în afară de Dâncu, pe lista numelor pentru Palatul Victoria ar rămâne Sorin Cîmpeanu, actualul premier interimar și ministru al Educației, dar și, foarte probabil, Marius Nica, actualul ministru al Fondurilor Europene, susțin aceleași surse. Absolvent al Academiei Naționale de Informații a SRI, Nica este fostul director de cabinet al Rovanei Plumb de la Ministerul Mediului și consilier al acesteia încă de pe vremea când era europarlamentar. Un alt nume rostit în discuții a fost cel al lui Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe, însă deocamdată acesta este sub semnul întrebării, cei care s-au opus din start fiind cei de la UDMR, din cauza poziției acestuia în cazul scandalului refugiaților din Ungaria.

Contactat de gândul, Vasile Dâncu a susținut că nu i s-a prous „deocamdată” să facă parte din guvern, evitând răspunsuri la alte întrebări pe această temă. El a comentat că nu are „în proiect” un astfel de post. „Nu îmi doresc, dar dacă se schimbă ceva vă contactez”, a comentat el.

La nivel de secretari de stat și șefi de agenții ar urma să fie de asemenea schimbări, rămânând, la schimb, pe loc oamenii din teritoriu și companiile de stat.

Potrivit surselor politice citate, Dacian Cioloș ia în calcul o structură mai suplă a guvernului având în vedere o regândire a unor ministere. O formulă vizează refacerea Ministerului Administrației și Internelor, prin aducerea Administrației de la Dezvoltare Regională la Interne. De asemenea, Dezvoltării Regionale ar urma să i se lipească Fondurile Europene. Totodată, mediul ar urma să se comaseze cu Agricultura.

Componența noului Guvern și structura exactă va fi prezentată la sfârșitul acestei săptămâni, după ce premierul desemnat Dacian Cioloș va avea o a doua rundă de discuții cu partidele. Noul șef al guvernului a făcut în miercuri și joi un tur al formațiunilor parlamentare.

„Zilele acestea am avut discuții consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecție a miniștrilor este în plină desfășurare. La sfârșitul acestei săptămâni intenționez să prezint lista miniștrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare”, a anunțat, Cioloș pe Facebook.

O aducere în guvern a lui Vasile Dâncu, de-a lungul timpului unul dintre sfetnicii lui Victor Ponta sau fostului șef al SRI, George Maior, ar asigura lui Cioloș un confort mai mare în parlament venit din partea PSD, chiar dacă liderului grupului de la Cluj nu mai este, oficial membru de partid. De asemenea, preluarea ministerului Dezvoltării asigură un confort și pentru PSD. De reamintit că la ultima rectificare bugetară a Guvernului Ponta s-a decis majorarea cu 2,7 miliarde de euro a plafonului pentru credite de angajament pentru autoritățile locale, fonduri care vi exact în an electoral. Iar acestea vor fi repartizate prin ordin de ministru.

Dacă PSD pare a-și fi rezolvat, în această fază, problema plecării de la guvernare, în tabăra PNL nemulțumirile sunt destul de mari. Liberalii au fost avertizați că nu vor primi niciun post în primul eșalon al guvernului, nici măcar secretar de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”