• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Surpriza din primul sondaj după protestele masive din ultimele luni. Cine este favoritul alegătorilor antiPSD

Surpriza din primul sondaj după protestele masive din ultimele luni. Cine este favoritul alegătorilor antiPSD
Klaus Iohannis nu mai este prima opțiune a votanților anti-PSD pentru alegerile prezidențiale din 2019, se arată într-un sondaj Sociopol.

Iohannis este înlocuit în simpatiile publicului anti-PSD de către procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a adunat 28% dintre preferințele lor și l-a detronat astfel pe Klaus Iohannis. Președintele adună doar 20% dintre voturile anti-PSD. Clasamentul este completat de fostul premier Dacian Cioloș cu 10% și de Nicușor Dan cu 2%. 40% sunt nehotărâți cu privire la o alternativă pentru candidatul PSD, mai arată sondajul, citat de b1.

În tabăra PSD, favorită este Gabriela Firea, cu 32%, urmată de Victor Ponta – 18% și Liviu Dragnea cu 10%. 40% dintre suporterii pesediști nu au oferit un răspuns.

Strict în privința candidatului PNL, favorit este Iohannis cu 37%, urmat la mare distanță de Cristian Bușoi și Cătălin Predoiu.

Din tabăra neafiliaților politic, Laura Codruța Kovesi este văzută drept varianta cea mai bună cu mai mult de o treime din voturi, urmată de Dacian Cioloș cu 17% și Mihai Răzvan Ungureanu cu 8%.

Dacă duminica viitoare am avea alegeri parlamentare, situația nu ar fi fundamental diferită de cea de pe 11 decembrie. Principala deosebire ar fi scăderea PMP sub pragul electoral și creșterea USR la 12%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1007 persoane. Eroarea maximă admisă este de 3.2%.

Inchide