Tăriceanu: ALDE nu va colabora cu PNL, un „partid-remorcă” al Cotrocenilor

Tăriceanu: ALDE nu va colabora cu PNL, un „partid-remorcă al Cotrocenilor
Publicat: 15/07/2016, 18:31
Actualizat: 29/03/2019, 08:50

„Poziția ALDE, nu doar a mea personală, adoptată în interiorul mecanismelor democratice ale partidului cu privire la un posibil dialog sau colaborare politică cu PN, a fost și rămâne consecventă. Vom colabora într-un fel sau altul cu PNL atunci când acest partid va pune pe prim plan valorile liberale și ale statului de drept și va înceta să încurajeze abuzurile unor instituții de forță ale statului împotriva oricărui cetățean, indiferent sub ce pretext.

Legitimitatea actualei conduceri a PNL a fost precară de la început, din cauza modului în care a fost impusă de președintele Iohannis, și s-a deteriorat treptat ca urmare a pierderii identității liberale a partidului și a transformării PNL într-o remorcă a Cotrocenilor, realitate confirmată prin eșecul înregistrat la alegerile locale. Nici la capitolul încredere, cei doi copreședinți ai PNL nu stau mai bine, ei situându-se mult sub nivelul partidului. Ca o concluzie-răspuns la ideea doamnei Gorghiu, ALDE nu va colabora cu un PNL condus de această echipă delegitimată de electorat și de propria prestație, cu un PNL pentru care cuvântul liberal din denumirea partidului a fost golit de conținut”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu potrivit unui comunicat de presă remis MEDlAFAX.

Copreședintele ALDE a mai spus că, prin comentariile despre cooptarea ALDE la guvernare alături de PNL, Gorghiu a confirmat declarațiile sale despre planurile ticluite în laboratoare secrete pentru menținerea PNL la putere cu orice preț.

„A spus-o din neatenție? Din grabă, din trufie, din nepricepere? Sau poate s-a hotărât să devoaleze planul urzit în secret și să renunțe la rolul prezent al PNL de remorcă a Cotrocenilor și a laboratoarelor oculte care obstrucționează democrația și statul de drept? Greu de precizat. (…) Dacă privim retrospectiv la transformarea luptei anticorupție într-un pretext pentru eliminarea adversarilor și a politicienilor incomozi cu ajutorul dosarelor fabricate de DNA în colaborare cu SRI, da, îi dau dreptate doamnei Gorghiu și înțeleg de ce n-are nicio emoție și spune că majoritatea parlamentară se va tranșa foarte repede. Nu vrea Dragnea guvern de uniune națională ? Nu-i nimic. Pentru ce avem Justiție independentă ? Nu vrea Tăriceanu guvern de uniune națională? Nu-i nimic. Pentru ce avem DNA? Și, în general, ni se opune cineva? Nu-i nimic. «Nu există om nevinovat, ci persoane de care nu ne-am ocupat suficient»”, a adăugat președintele Senatului.

În opinia sa, afirmațiile Alinei Gorghiu înseamnă recunoașterea faptului că „indiferent de voința pe care electoratul o va exprima la urne, PNL va conduce viitoarea majoritate parlamentară și va da primul ministru, fie el și deghizat în independent sau tehnocrat”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Gorghiu: Nu exclud o majoritate cu ALDE, fără Tăriceanu

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat joi că PNL nu va avea 50% plus 1 la alegerile parlamentare nici dacă face „tsukahara întins”, afirmând că va avea un dialog cu UDMR, USR, dacă intră în Parlament și că nu exclude o majoritate cu ALDE fără Tăriceanu.

„Haideți să coborâm cu picioarele pe pământ și să spunem că nici PNL, nici PSD nu va avea majoritate absolută. Nu poți să iei 50% plus 1 nici să faci, vorba răposatului Iordănescu, tsukahara întins. Depinde cine va intra în Parlament. UDMR va fi prima opțiune de dialog pe care niciodată nu am ratat-o în nicio formă, nici fostul PNL, nici fostul PDL, nici actualul PNL nu va rata dialogul cu UDMR pentru că la guvernare este un partener foarte serios, loial, onest. În rest va depinde foarte mult și de formula parlamentară”, a afirmat Gorghiu într-un interviu acordat DCNews.

„Nu aș avea nicio reținere să fac un dialog pentru formarea unei majorități cu USR dacă ar trece pragul electoaral”, a spus ea, subliniind că nu exclude nici o majoritate cu ALDE, indiferent ce spune Tăriceanu acum. Nu exclud o majoritate cu ALDE. Eu nu am spus că fac majoritatea cu domnul Tăriceanu”, a adăugat copreședintele PNL.

Ea a sugerat că parlamentarii ALDE nu vor rezista invitației de intra la guvernare, și că aspectele referitoare la posibilitatea partidului să formeze guvernul pot fi aranjate destul de rapid.

„Arătați-mi un caz din 1990 încoace când nu s-a făcut o majoritate parlamentară când președintele dă mandatul de prim-ministru unui partid și spune: «Formează tu, PNL, guvernul!», cum se va întâmpla de altfel pentru că vom avea suficiente voturi și vom avea capacitatea să facem majoritatea parlamentară astfel încât să avem un guvern stabil. Cât despre formarea unei majorități atunci când președintele oferă unui partid posibilitatea să formeze guvernul, eu cred că se poate aranja foarte repede. Nu am nici un fel de emoție că vom reuși să facem acea majoritate parlamentară pentru a da un guvern României”, a susținut Gorghiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ