• Publicat:
Politică

Tăriceanu: Demisia premierului pentru anticipate, un gest egoist, de desconsiderare a Parlamentului

Tăriceanu: Demisia premierului pentru anticipate, un gest egoist, de desconsiderare a Parlamentului
Călin Popescu Tăriceanu consideră că o demisie a premierului pentru declanșarea alegerilor anticipate ar fi un gest "egoist", mai ales în condițiile unei crize internaționale generate de conflictul din Orientul Mijlociu. Liderul ALDE a mai spus că acest gest ar desconsidera Parlamentul.

„Președintele nu mi-a dat impresia că dorește cu adevărat să îl preseze pe primul ministru pentru a demisiona, ci consideră ca o posibilă opțiune politică alegerile anticipate. Demisia primului ministru pentru declanșarea alegerilor anticipate trebuie să aibă o justificare foarte solidă. Declanșarea unei crize politice, în contextul în care Parlamentul a votat bugetul, dându-i practic un vot de încredere actualului Guvern, necesită o explicație foarte serioasă, chiar dacă din anumite considerente de ordin politic aceasta ar fi soluția dorită fie de președinte, fie de partidul domnului prim-ministru. Cred că nu poate să fie apanajul unui gest egoist. O criză politică este o criză politică pentru țară. Apanajul declanșării alegerilor anticipate este de resortul Parlamentului, care ar trebui printr-o moțiune de cenzură să-l demită pe primul ministru. O demisie a premierului ar fi un gest de desconsiderare a Parlamentului”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi, la Antena 3.

Acesta a spus că liderii politici ar trebui să fie responsabili și să analizeze acest scenariu dincolo de interesele electorale.

„De aproape o săptămână, criza internațională care a izbucnit ca urmare a situației din Iran și din Irak. În acest context, credeți că pentru România cea mai bună soluție ar fi să-și declanșeze propria criză politică? Aceste considerații ar trebui avute în vedere de toți cei care sunt responsabili politic. Ar trebui să analizeze cu foarte multă grijă, dincolo de anumite interese electorale. (…) Cred că președintele și premierul vor reflecta foarte profund la această soluție”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Klaus Iohannis a anunțat că va discuta, vineri la Cotroceni, cu prim-ministrul despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. Șeful statului a fost întrebat dacă i-ar cere demisia lui Ludovic Orban și dacă acesta ar accepta, în vederea declanșării alegerilor anticipate.

„Asta nu am discutat. E nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă și după aceea e nevoie de două încercări nereușite pentur formarea unui nou Guvern. Tehnic și demisia e o metodă prin care se poate inițializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mâine voi avea o discuție cu premierul Ludovic Orban aici. Dl Orban își dorește alegeri anticipate, așa cum îmi doresc și eu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Inchide