Gândul
  • Publicat:
Politică

Tăriceanu, după căderea Guvernului: „Teancul de ordonanțe a fost picătura care a umplut paharul”

Tăriceanu, după căderea Guvernului: „Teancul de ordonanțe a fost picătura care a umplut paharul”
Fostul șef al Senatului și lider al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că "avalanșa de ordonanțe" adoptate ieri de Guvernul Orban a determinat un vot atât de categoric împotriva Executivului în Parlament.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, după trecerea moțiunii de cenzură, că ar fi pariat cu o zi în urmă că nu va trece moțiunea de cenzură, dar ceva neașteptat s-a petrecut între timp.

Tăriceanu consideră că ordonanțele date de Guvernul Orban marți seara, în ședința maraton, au dus la răsturnarea de situație din Parlament.

„Ieri, dacă cineva m-ar fi întrebat, aș fi pariat că moțiunea nu trece. Ceea ce s-a întâmplat în după-amiază și seara zilei de ieri cu avalanșa aceasta de ordonanțe, cred că a făcut să se schimbe balanța. Gestul Guvernului condus de domnul Orban de a adopta acest teanc de ordonanțe, după părerea mea, a fost picătura care a umplut paharul. Dincolo de eleganța sau neeleganța gestului, care este unul de sfidare a Parlamentului, este ceva mult mai grav și anume faptul că o astfel de modalitate de guvernare subminează singura instituție democratică care este Parlamentul. Eu, ca om cu vechi state în Parlament și care respect și Constituția și democrația parlamentară, nu pot să fiu de acord cu asemenea modalitate de a guverna, mai ales atunci când ești guvern minoritar”, a declarat Tăriceanu, la TVR 1.

Tăriceanu a spus că va sesiza Avocatul Poporului pentru a atacat unele ordonanțe adoptate marți seara de Guvernul Orban. 

Guvernul PNL a fost demis miercuri prin moțiune de cenzură. În favoarea moțiunii au votat 261 de parlamentari, iar împotriva ei 139 de parlamentari. Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Pentru a fi fost adoptată era nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile. Acest lucru înseamnă că guvernul Orban este considerat demis, iar președintele României, Klaus Iohannis, va declanșa consultările în perioada următoare, cu partidele parlamentare.

 

 

Inchide