Tăriceanu, după creșterea ROBOR: „Slavă Domnului, nu am credite în lei”

Redactor:
Gabriel Pecheanu
Tăriceanu, după creșterea ROBOR: „Slavă Domnului, nu am credite în lei”
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că "Slavă Domnului" nu are niciun credit în lei, în contextul în care indicele ROBOR a crescut la 1,46%, dar că empatizează cu cei care au credite, pe care îi înțelege foarte bine.

„Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite. Slavă Domnului, că orice credit e o presiune, ai o datorie pe care trebuie să o plătești, dar vă spun că în viața mea ca întreprinzător am avut foarte multe nopți de nesomn, pentru că am gajat cu bunurile proprii, ca întreprinzător, creditele pe care le-a luat societatea mea și nu e simplu să știi că dacă apare un accident poți să rămâi fără casã, fără nimic și te trezești pornind de la zero. Empatizez cu cei care au credite și îi înțeleg foarte bine”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind întrebat dacă are credite în lei.

El a negat că indicele ROBOR a crescut pentru că Guvernul a cerut în avans dividendele companiilor de stat.

„Nu are nicio legătură chestiunea asta. (…) Am o experiență economică care îmi dă dreptul să afirm, fără niciun fel de ezitare, că orice acționar, privat sau de stat, are dreptul să își încaseze dividendele. E un drept care nu poate să fie pus sub semnul întrebării. Dacă statul dorește să-și încaseze dividendele și este criticat, atunci ar trebui să criticați și companiile private care fac același lucru. Dacă nu criticăm companiile private pentru cã nu avem dreptul, logic, că e o logicã strâmbă, atunci vă spun că aceeași logică strâmbă funcționează și în cazul statului. Statul are dreptul să își încaseze dividendele ca orice alt acționar”, a adăugat Tăriceanu.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut joi la 1,46%, față de nivelul de 1,25% înregistrat cu o zi înainte, conform informațiilor BNR.

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,57%, de la 1,35% cât a fost cotat pe 27 septembrie.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei. Indicele se stabilește zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.

Inchide