Tăriceanu îl critică dur pe Maior: Nu a fost „în stare” să aranjeze vizite oficiale pentru premieri în SUA și reprezintă „statul paralel”. Replica ambasadorului României la Casa Albă

Redactor:
Ana Petrescu
Tăriceanu îl critică dur pe Maior: Nu a fost „în stare” să aranjeze vizite oficiale pentru premieri în SUA și reprezintă „statul paralel”. Replica ambasadorului României la Casa Albă
Ambasadorul României în SUA George Maior a afirmat că Președintele României a fost primul șef de stat din regiune care s-a întâlnit cu noul președinte al SUA. Reacția vine după ce Călin Popescu Tăriceanu a spus că acesta nu a fost în stare să aranjeze vizite oficiale pentru premierii în funcție.

Liderul ALDE a precizat că nu știe pe cine reprezintă ambasadorul României la Washington, statul paralel, pe Kovesi sau pe Coldea.

„Legăturile dintre România și SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani. În ultimii ani, relația bilaterală dintre România și Statele Unite ale Americii s-a consolidat profund, pe toate dimensiunile, ajungând la un maxim istoric potrivit tuturor evaluărilor. Apreciem preocuparea unor lideri politici pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american și mă bucur că am din nou oportunitatea de a răspunde unor neliniști ocazionale, prin prezentarea unor date statistice clare care arată indubitabil faptul că legăturile dintre România și SUA au ajuns la cel mai solid nivel de la stabilirea relațiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani. Pe această cale, doresc să felicit Ministerul de Externe și pe toți diplomații români care au lucrat intens în ultimii ani pentru a ajunge în acest punct culminant”, a transmis George Maior, într-un comunicat de presă.

Fostul director al SRI și actual ambasador al României în SUA a făcut și o trecere în revistă a realităților din timpul mandatului său, „pentru a ajuta la o înțelegere mai bună a stadiului relațiilor româno-americane și a clarifica anumite confuzii”.

„- Președintele României a fost primul șef de stat din regiunea central și est europeană care s-a întâlnit cu noul președinte al SUA, fiind totodată pentru prima dată în ultimii 40 de ani când președintele României a susținut, alături de președintele SUA, o conferință de presă cu audiență globală pe peluza din fața Casei Albe.

– Primul-ministru al României a avut, pentru prima dată în ultimii 15 ani, o întâlnire oficială cu Speaker-ul Camerei Reprezentanților, având totodată întâlniri la nivel înalt cu membri ai Administrației americane. În ultimii ani, Ambasada României în SUA a organizat peste 25 de vizite oficiale la nivel de prim-ministru, viceprim-ministru și membri ai tuturor Guvernelor României care s-au succedat în această perioadă, indiferent de culoarea politică. În ultimele două luni, intensitatea contactelor oficiale la nivel înalt care au avut loc la Washington, între reprezentanții celor două țări, este fără precedent.

– Unele dintre ultimele contacte oficiale la nivel înalt ale unor membri ai Guvernului României cu membri ai Administrației americane au implicat ministrul român de Externe care s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu secretarul de stat al SUA, respectiv ministrul român al Energiei care s-a întâlnit, luna trecută, cu secretarul american al Energiei. În timpul mandatului meu, Ambasada României în SUA a organizat vizite la Washington DC pentru peste 30 de parlamentari români.

– Am reușit să organizăm la București, împreună cu partea americană, cea mai mare misiune economică globală, cu participarea a peste 100 de companii americane. Schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu peste 20%, iar exporturile românești în SUA s-au intensificat semnificativ, ceea ce răspunde preocupărilor legitime ale liderilor politici de a diversifica parteneriatul româno-american. Relațiile culturale dintre cele două țări s-au intensificat, inclusiv pe fondul celor peste 50 de prezentări analitice, academice sau economice susținute la universități, precum Harvard, Carnegie Mellon, George Washington University și centre de gândire și reflecție prestigioase din SUA, în ultimii patru ani.

– Imaginea și forța de legitimitate a României în Statele Unite ale Americii s-au îmbunătățit semnificativ, în condițiile în care anul trecut, cu ocazia Centenarului, România a fost felicitată prin rezoluții și proclamații oficiale emise de Camera Reprezentanților, 45 de guvernatori reprezentând tot atâtea state americane și de către primarul capitalei SUA, Washington DC. Aceste documente oficiale emise la 100 de ani de la Marea Unire și 30 de ani de la căderea comunismului legitimează aspirațiile naționale ale românilor pentru libertate și demnitate susținute de SUA atunci, acum și în viitor. Toate proclamațiile sunt în curs de a fi transmise Muzeului Unirii de la Alba Iulia”, arată Maior în documentul de presă.

El a adăugat că ambasada României la Washington „va lucra intens în perioada următoare pentru organizarea unor vizite în SUA ale președintelui, premierului și a oricărui alt oficial român”.

„De asemenea, lucrăm la perfectarea unor vizite la nivel înalt ale reprezentanților SUA în România. Toate aceste repere au făcut să ajungem astăzi la punctul culminant al relației bilaterale româno-americane din ultimii aproape 140 de ani, cu dezvoltări puternice pe toate planurile: economic, politic, militar, cultural, educațional. Îi felicit pe această cale pe diplomații români și îi încurajez să își păstreze încrederea și să rămână dedicați serviciului public pe care îl îndeplinesc cu eficiență, asigurând o reprezentare demnă a României în SUA și în lume”, a conchis George Maior.

Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, despre ambasadorul României la Washington, George Maior, că nu știe pe cine reprezintă acesta în SUA, statul paralel din România, fundațiile Soros și anexele, pe Laura Codruța Kovesi sau pe fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea. Președintele Senatului a precizat că Maior nu a fost capabil să aranajeze o singură vizită oficială, nu doar pentru el, ci și pentru premierii care au fost în funcție.

Liderul ALDE a mai spus că s-a întâlnit, miercuri, cu diplomatul român, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Statele Unite.

George Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015.

 

Inchide