Tăriceanu, în plenul Senatului: Amenințările proferate de Băsescu la adresa lui Firea, inadmisibile

Tăriceanu, în plenul Senatului: Amenințările proferate de Băsescu la adresa lui Firea, inadmisibile
Publicat: 22/04/2014, 18:04
Actualizat: 04/02/2019, 08:53

„Este de datoria mea, ca președinte al Senatului României, să apăr cu toată fermitatea demnitatea și onoarea acestei instituții fundamentale a statului român și a membrilor ei. Consider inadmisibile amenințările proferate la adresa senatorului Gabriela Firea din partea președintelui Traian Băsescu. Indiferent cine este cel care amenință și pe cine amenință, o atare atitudine este inadmisibilă într-o societate civilizată”, a spus Tăriceanu.

El a adăugat: „Până și în lumea interlopă a-i spune public unei femei că s-ar putea să nu își mai găsească soțul acasă într-o zi este grav. A-i spune asta în lumea politică unui senator, care se bucură de încrederea a mii de cetățeni, este de neconceput, iar când cel care rostește astfel de amenințări este președintele României, onoarea României însăși, ca stat de drept, este pusă în primejdie”.

Potrivit președintelui Senatului, clasa politică și cetățenii trebuie să opună forța legii și a conștiinței lor civice unei asemenea intolerabile comportări și a arătat că, în loc să își corecteze „inadmisibila comportare, domnul Băsescu a recidivat, numind «haită» pe cei care au luat atitudine față de excesele sale verbale”.

„Toate acestea, însumate, devin cu atât mai grave în contextul unei anchete care riscă să pună în lumină grave încălcări ale legii”, a spus Tăriceanu.

„Chem astăzi mediul politic și opinia politică să condamne fără șovăială folosirea șantajului și a amenințărilor în spațiul public, precum și șubrezirea continuă a statutului de drept, prin transformarea justiției într-o armă politică. Invit toate forțele politice democratice să folosească instrumentele democrației și să izoleze fără ezitare pe toți cei care abuzează de acestea”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai invitat societatea civilă să se alăture partidelor politice într-o dezbatere rațională, care să clarifice o dată pentru totdeauna care sunt îndatoririle constituționale și imperativele de discurs și de comportament pe care se bazează funcția prezidențială. „Să alegem în cunoștință de cauză un președinte care să ne reprezinte cu cinste”, a mai adăugat președintele Senatului.

Senatorul PSD Gabriela Firea a depus, miercuri, la Parchetul ICCJ, o plângere pe numele președintelui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj. În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva președintelui Traian Băsescu, acesta fiind depus, joi, la Parchetul instanței supreme.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a reacționat, luni, la afirmațiile președintelui Traian Băsescu la adresa ei, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că președintele Traian Băsescu i-a transmis, duminică seară, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc” legat de activitatea ei în Comisia Călărași.

„Aștept cu interes reacțiile instituțiilor statului și ale ambasadelor statelor democratice față de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, afirmă Gabriela Firea, luni, pe Facebook.

Președintele Traian Băsescu a declarat că atât el, cât și fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziția Parchetului privind terenul din comuna Nana și că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului”.

Referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, președintele a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a mai declarat că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”.

„Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, a spus Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze.

Băsescu a ținut să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu în PRO TV! Adrian Sârbu e sfâșiat de durere: Avea un simț nemaipomenit
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×