Tăriceanu: Iohannis nu poate numi un premier după bunul plac. Trebuie să aibă majoritate parlamentară/ ALDE ar putea veni cu o propunere de premier

Redactor:
Diana Grigore
Tăriceanu: Iohannis nu poate numi un premier după bunul plac. Trebuie să aibă majoritate parlamentară/ ALDE ar putea veni cu o propunere de premier
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis nu poate numi un premier „după bunul plac" și că propunerea pe care o va face va trebui să aibă în spate o majoritate parlamentară.

„Mingea în momentul de față este la Cotroceni, iar președintele trebuie să își precizeze poziția, după ce face consultarea partidelor politice parlamentare. Dacă ne uităm în Constituție, în cazul demisiei prim-ministrului, președintele face consultări. Nu poate propune un premier dacă nu face consultări. El trebuie să vadă dacă există posibilitatea formării unei majorități. Președintele nu are atributul de a numi un prim-ministrul după bunul plac. Trebuie să numească un prim-ministru care are în spate capacitatea de a forma o majoritate parlamentară”, a spus Tăriceanu, la Antena 3.

Liderul ALDE a afirmat că nu mai poate fi vorba de o eventuală înțelegere între PSD și PNL pe anticipate.

„ Eu cred că nu a existat o înțelegere explicită. Și mie mi s-a părut la un momentdat că suntă niște coincidențe de abordări care pot să ducă la concluzia că și unora și altora le-ar conveni anticipate. Azi pare că această ipoteză ar trebui să fie îndepărtată din calculele pe care le facem”, a subliniat Tăriceanu.

Reacția vine în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, după adoptarea moțiunii de cenzură, că va veni cu o propunere de premier care să fie în jurul PNL, dacă partidele nu vor accepta declanșarea alegerilor anticipate.

„ALDE, ca orice partid democratic, cred că trebuie întâi să facă o consultare cu membrii din conducere. După consultare vom stabili. Este posibil să avem și o propnere de premier”, a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

Liderul ALDE a discutat, miercuri, cu Marcel Ciolacu, Teodor Meleșcanu și Victor Ponta, despre o eventuală propunere comună de premier. După ședința care a avut loc în biroul lui Ciolacu, doar liderul PSD și Victor Ponta au declarat că îl vor susține pe rectorul SNSPA Remus Pricopie.

Inchide