Tăriceanu: Iohannis poate asculta vocea societății, dar avem o Constituție. Nu excludem alegerile anticipate

Tăriceanu: Iohannis poate asculta vocea societății, dar avem o Constituție. Nu excludem alegerile anticipate
Publicat: 05/11/2015, 16:30
Actualizat: 05/11/2015, 17:11

UPDATE. Copreședintele ALDE a mai spus că nu exclude organizarea alegerilor anticipate, însă acestea vor fi organizate în baza vechii legi și vor genera din nou „un Parlament hipertrofiat cu 600 de parlamentari”.

„Nu excludem din plan o astfel de soluție, însă, mă simt obligat să atrag atenția asupra inconvenientelor formulei alegerilor anticipate”, a declarat copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a mai susținut că alegerile anticipate vor trebui să fie organizate în baza vechii legi electorale care a generat cu legislativ cu circa 600 de aleși.
„Al doilea impediment este legislația sub care vor fi organizate alegerile. Atrag atenția că alegerile vor fi organizate pe baza legii care a dus la rezultatele din 2012. Așadar, riscăm să avem din nou un parlament hipertrofiat cu 600 de parlamentari”, a mai spus Tăriceanu.
Copreședintele ALDE a afirmat că un guvern interimar nu va avea suficientă forță să abordeze aspecte legate de continuarea evoluției economice de până acum, aigurarea plății salariilor și a pensiilor, precum și derularea investițiilor.

Știrea inițială. „Am primit invitația pentru președintele Românie pentru mâine (vineri -n.r.) ora 12:30. Dorința noastră este ca soluția politică care se va găsi să asigure continuarea evoluției pozitive a societății românești cu efectele benefice la nivelul veniturilor cetățenilor”, a declarat joi copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că ALDE își dorește rezolvarea actualei crize politice într-un termen cât mai rezonabil pentru ca încrederea cetățenilor și a mediului de afaceri să nu fie afectată, în condițiile în care piețele sunt extrem de sensibile la aceste perioade de criză politică.

Tăriceanu a mai spus că soluția politică rezultată în urma consultărilor de la Cotroceni va trebui să asigure nu numai o încrederea românilor în evoluția țării, cât și încrederea partenerilor externi, cu privire la rolul pe care România și l-a câștiga, până în prezent, ca factor de stabilitate și de încredere.

„Predictibilitatea politicii românești și a poziției Românie nu trebuie să fie în niciun moment pusă sub semnul întrebării”, a declarat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a refuzat să facă publică propunerea pe care o va face președintelui Klaus Iohannis, la consultările privind alegerea unui nou premeir.

„Propunerea ALDE nu o vom face decât mâine președintelui, nu am să fac această propunere în public înainte de a ne prezenta la consultări”, a spus liderul ALDE.

Cât privește propunerea președintelui Iohannis de a invita societatea civilă și reprezentanții străzii la consultări, Tăriceanu a afirmat că președintele Iohannis „are toată libertatea” de a proceda cum crede de cuviință, însă, statul funcționează într-un cadru democratic care trebuie respectat.

„Președintele, sigur, are toată libertatea să procedeze cum consideră într-un moment de criză politică majoră. Există și alte voci care poate nu au posibilitatea de expresie în Parlament, poate să fie și aceasta o modalitate, dar până la urmă, funcționăm într-un cadru democratic constituțional, care trebuie să fie respectat și pe care sigur că președintele înțelege să îl respecte, nu am niciun fel de dubiu în această privință”, a apreciat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a afirmat că oamenii politici trebuie să arate că ascultă vocea societății, însă, fără îndoială într-o democrație parlamentară există instituții care au reprezentativitate, așa cum este Parlamentul, care bun sau rău este reflectarea societății românești, în asamblul ei.

„Cred că noi, ca oameni politici, trebuie să arătăm că ascultăm și care este vocea societății, dar fără îndoială într-o democrație parlamentară există mecanisme și instituții care au reprezentativitate. (..) în primul rând, cele rezultate din votul direct al cetățenilor, aici, cred că nu putem să punem în discuție reprezentativitatea instituțiior și a Parlamentului. Că Parlamentul este bun sau rău, până la urmă, este reflectarea societății românești. Nu este nici mai bun, nici mai rău decât societatea, în ansamblul ei”, a spus Tăriceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului