Tăriceanu, „preocupat” că România „defilează” în UE cu discuțiile despre OUG 13: Să nu ne mire că țările membre ne privesc cu un anumit dispreț

Tăriceanu, preocupat că România defilează în UE cu discuțiile despre OUG 13: Să nu ne mire că țările membre ne privesc cu un anumit dispreț
Publicat: 26/03/2017, 15:33
Actualizat: 26/03/2017, 23:04

„Înțeleg și respect dreptul cetățenilor români de a-și exprima opiniile (…) Constat, în același timp, că în ceea ce privește evenimentele de stradă – există o uriașa dezinformare și distorsionare a realității întăriă de următorul aspect: OUG 13 a fost atacată la CCR de CSM și președintele republicii ca fiind în afara legii. Ce a decis CCE, s-a pronunțat pe fond: că acțiunea e legală. Guvernul nu a făcut decât să pună în acord cu deciziile Curții. Nu cred că trebuie să fim mai catolici decat Papa în ceea ce privește abuzul în serviciu, nu trebuie scoasă nici incriminarea abuzului în serviciu”, a declarat, duminică, la Digi 24, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de ce adoptarea OUG 13 nu a fost precedată de o analiză, în acest sens, Tăriceanu a răspuns că nu deține informații, cu privire la acest fapt, admițând, în același timp, că la nivelul Guverrnului condus de Sorin Grindeanu a fost „cel puțin o inabilitate” în această chestiune.

„Nu știu să vă dau detalii cu privire la propunerile care au fost făcute. Cel puțin o inabilitate a fost. Inabilitatea, până la urmă, a adus niște costuri și cred că lucrul cel mai important nu e demisia ministrului Justiției, însă mă preocupă următorul lucru: cu abilitatea pe care o vedem, de care dăm dovadă toți, discuțiile noastre rămân cantonate într-un sigur subiect cu care România defilează în Uniunea Europeană (…) Să nu ne mire că țările membre ne privesc cu un anumit dispreț (…) dacă, în continuare, România va continua să rămână în acest domeniu”, a spus președintele Senatului.

Întrebat de ce nu s-a gândit Guvernul Grindeanu la această situație înainte să inițieze discuția, Tăriceanu a reiterat faptul că „pe fond, legal nu a fost nimic greșit pentru că ar fi fost sancționat de CCR”. La insistențele moderatorului că CCR nu s-a pronunțat pe fond, în urma sesizărilor venite din partea președintelui Klaus Iohannis, CSM și Avocatului Poporului, Tăriceanu a răspuns: „CCR nu s-a pronunțat pe fond, dar până la urmă într-un fel tot s-a pronunțat”.

În ceea ce privește grațierea, Tăriceanu a declarat că „va fi una din componentele unui pachet de măsuri pe care ministrul Justiției le va propune pentru a rezolva măcar parțial problemele din închisori”.

Guvernul planifică un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală pentru luna mai, având ca obiect transpunerea în lege a deciziilor Curții Constituționale privind Codurile. Proiectul urmează să fie transmis spre dezbatere Parlamentului, arată programul legislativ al Guvernului, transmis săptămâna trecută Parlamentului. Între modificările vizate se numără și unele care apăreau în OUG 13, însă cele mai controversate, precum cele privind abuzul în serviciu, lipsesc din lista de exemple a Guvernului.

De altfel, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri, la Parlamentul European, că are în lucru un astfel de proiect de lege care va transpune „la virgulă” deciziile CCR în legile penale, fără nimic în plus sau în minus, în timp ce, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la o zi distanță, că așteaptă ca Ministerul Justiției să trimită acest proiect la Parlament pentru dezbatere.

În schimb, senatorii din Comisia Juridică au amânat pentru trei săptămâni dezbaterea pe amendamentele la proiectul legii privind grațierea, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a cerut acest lucru. Ministrul a afirmat că Guvernul pregătește și alte măsuri complementare, care să rezolve problema supraaglomerării din penitenciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului