Tăriceanu, scrisoare deschisă către liberali: „Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii”. Motivul pentru care cere un Congres extraordinar după alegerile europarlamentare

Tăriceanu, scrisoare deschisă către liberali:  Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii. Motivul pentru care cere un Congres extraordinar după alegerile europarlamentare
Tăriceanu le cere liberalilor un Congres extraordinar după alegerile europarlamentare.
Publicat: 06/05/2014, 17:59
Actualizat: 28/03/2019, 23:30

Călin Popescu-Tăriceanu spune, într-o „scrisoare deschisă către liberali”, că el crede că „prezența PNL în Guvernul USL e mandatul pe care alegătorii l-au dat în 2012” și că direcția pe care o va urma PNL trebuie decisă în cadrul unui Congres extraordinar organizat imediat după alegerile din 25 mai.

El menționează că, „în urma discuțiilor avute în ultimul timp cu mulți colegi liberali”, crede în necesitatea unei componente liberale în actul de guvernare.

Tăriceanu opinează de asemenea, în această scrisoare deschisă transmisă marți, că „sunt vremuri complicate” pentru PNL, dar și pentru conducerea acestuia, că „este clar că s-a pierdut busola” și că „asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii actuale”.

„În urmă cu aproape 25 de ani, când m-am înscris în Partidul Național Liberal, am făcut acest lucru deoarece am văzut la acest partid un adevărat respect pentru dreptul la libera opinie. Astăzi, sub conducerea actualilor lideri, libera exprimare nu mai există, fiind înlocuită cu autoritarismul conducerii. Am făcut parte din Partidul Național Liberal și în vremuri în care era la guvernare, și în vremuri în care era în opoziție. Am fost și președinte al partidului, am fost și simplu membru. Dar niciodată partidul nu a fost condus de orgolii și vendete personale. De fiecare dată consensul și dialogul au dictat în luarea deciziilor în PNL.

Tăriceanu mai spus că este „revoltat” de „evenimentele din ultima vreme, de atitudinile și pozițiile autoritare manifestate” de Crin Antonescu.

„Întotdeauna au fost voci critice în PNL și niciodată opinia liberă nu a fost strict apanajul președintelui sau al unei conduceri restrânse. Am fost 5 ani președinte al Partidului Național Liberal și îmi aduc aminte de criticile dure și uneori deplasate pe care actualul președinte al PNL mi le-a adus. Însă eu niciodată nu am luat în considerare varianta excluderii acestuia din partid pentru că a fi liberal înseamnă a-ți exprima liber părerea, înseamnă să îți sacrifici mândria personală pentru dreptul colegului tău de a te critica. Acest lucru a diferențiat Partidul Național Liberal de celelalte partide, dreptul de a vorbi liber într-un partid condus de principii și nu de orgolii”, adaugă Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu menționează că hotărârea sa „de a renunța vremelnic” la calitatea de membru al PNL „nu a însemnat o trădare a adevăratului Partid Național Liberal și nici o abandonare a principiilor și valorilor care stau la baza acestuia”.

„Plecarea mea a însemnat dezacordul unui vechi liberal față de modul în care este condus acum partidul, cu lipsă de viziune și politica pumnului în gură. Gestul meu de a demisiona din PNL a fost unul extrem tocmai pentru a atrage atenția asupra gravității situației din interiorul partidului, caracterizată de suprimarea democrației și a dezbaterii interne”, mai spune el.

Tăriceanu susține totodată că decizia sa de a nu înființa un nou partid politic „vine tocmai din respectul” purtat membrilor PNL.

„M-am gândit la interesul liberalilor, de aceea nu am vrut să diminuez și mai mult șansele PNL la alegerile europarlamentare. Nu am vrut să dau ocazia actualei conduceri să folosească acțiunile mele pentru a masca un eventual eșec în alegeri”, aduagă Tăriceanu.

În opinia sa, „este clar că sunt vremuri complicate pentru Partidul Național Liberal, dar și pentru conducerea acestuia”.

„Este clar că s-a pierdut busola, luciditatea și nu mai există niciun plan real și fezabil pe care actuala conducere să-l prezinte membrilor partidului. Asistăm la instaurarea haosului la nivelul conducerii actuale. În viața unui partid, la fel cum se întâmplă și în viața unui om, există și astfel de momente, când conducerea este dezorientată și lipsită de viziune. În astfel de momente, liderul partidului trebuie să își întoarcă fața spre toți membrii, nu doar spre cei care sunt pe placul său, și să îi întrebe «încotro să o luăm?»”, continuă el.

Călin Popescu Tăriceanu spune că nu a făcut și nu face un secret din faptul că, personal, crede în continuare „în proiectul asumat și angajat de USL în fața românilor în 2012”.

„În urma discuțiilor avute în ultimul timp cu mulți colegi liberali, cred în necesitatea unei componente liberale în actul de guvernare. Cred că PNL nu își poate permite să întoarcă spatele celor care au avut și au încredere în Uniunea Social Liberală. Cred că partidul nu își poate asuma fuga de la guvernare. Cred că prezența PNL în Guvernul USL este mandatul pe care alegătorii ni l-au dat în 2012. Sunt adeptul acestei soluții și nu a celei de a preda partidul lui Traian Băsescu, cel care, începând din 2005, a făcut totul ca să îl distrugă”, mai scrie președintele Senatului.

Tăriceanu consideră că „direcția pe care o va urma PNL trebuie decisă în cadrul unui Congres Extraordinar organizat imediat după alegerile din 25 mai”.

„Soarta partidului trebuie decisă de toți liberalii într-o dezbatere vie și liberă și nu de câteva persoane în spatele unor uși închise. Numai prin dialog și transparență putem face ca Partidul Național Liberal să renască mai unit și mai puternic, iar prin el să punem bazele unui proiect național solid. Partidul Național Liberal merită șansa de a redeveni un partid care să dea direcția în care se va îndrepta România. Eu, personal, voi face tot ce îmi stă în putință să îi acord această șansă, iar prin această scrisoare fac un apel la voi, toți foștii și viitorii mei colegi, să vă alăturați acestui demers de salvare și reconstrucție a Partidului Național Liberal”, încheie Tăriceanu scrisoarea deschisă către liberali .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai