Teodor Baconschi și-a dat demisia din PDL

Teodor Baconschi și-a dat demisia din PDL
Publicat: 03/06/2013, 05:39
Actualizat: 03/06/2013, 05:39

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și-a anunțat demisia din PDL, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui partidului, Vasile Blaga, în care reproșează, printre altele, că reformiștii din PDL n-au fost niciodată sprjiiniți și acceptați de conducerea formațiunii.

Teodor Baconschi susține, în scrisoarea adresată, duminică, liderului PDL, Vasile Blaga, că mesajul său către acesta „notifică” demisia din partid, el amintind că a intrat în PDL, convins că democrat-liberalii, alături de președintele Traian Băsescu, vor reforma statul și vor promova politici de dreapta.

„Prezentul mesaj vă notifică demisia mea din PDL. Am intrat în partid ca ministru de Externe tehnocrat, convins că – alături de președintele Traian Băsescu – PDL își poate asuma misiunea de a reforma statul și de a promova politici de dreapta capabile să dezvolte economia românească. Sunteți la curent cu activitatea mea: pe lângă prestația ministerială, în vârf de criză internă și internațională, am creeat Fundația Creștin Democrată, cu scopul de a consolida dimensiunea doctrinară a PDL și dialogul cu societatea civilă. Am promovat de asemenea proiectul Legii votului prin corespondență, pentru ca românii din diaspora să se simtă parte a națiunii”, susține Baconschi în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga.

În același document, Baconschi afirmă că nu a ezitat să apere Guvernul Boc în perioade foarte dificile, când „mulți lideri ai PDL preferau să stea deoparte, în timp ce alții părăseau partidul, trecând la USL”.

„Vă reamintesc și faptul că am susținut, după puterile mele, atât campania pentru alegerile locale, cât și campania pentru parlamentare: trimis să candidez la Iași, în plin fief USL, am obținut 21 la sută din voturile exprimate în colegiul senatorial 4, depășind media pe țară adjudecată de ARD”, adaugă Teodor Baconschi.

Totodată, el reproșează conducerii PDL că semnatarii moțiunii Reformiștii, propuși pentru excludere din PDL, nu au fost niciodată sprijiniți și acceptați cu adevărat în partid.

„Conducerea actuală consideră că prezența lor în PDL este inutilă sau chiar dăunătoare. Dar chiar mesajele domniei voastre, transmise prin presă, mă pun într-o situație inacceptabilă: pe de o parte, ați recurs la o formulă imprecativă, sperând că «se va alege praful și pulberea de cei care pleacă din PDL». Pe de altă parte, într-un ultim acces de eleganță, mi-ați recomandat – de la Cluj – să «fac ciocul mic». Nu cred că acest gen de limbaj trebuie să caracterizeze conlucrarea dintre membrii unei formațiuni politice democratice, în România europeană”, adaugă Baconschi.

În finalul scrisorii, Teodor Baconschi precizează că pleacă din PDL „fără urmă de resentiment”, fiind convins că partidul își va urma „drumul indicat” de șeful PDL Vasile Blaga.

Gestul lui Baconschi vine în contextul în care conducerea PDL va discuta, luni, despre viitorul în formațiune al celor care critică deciziile partidului, cei vizați fiind și Cristian Preda și Theodor Paleologu, rămânând de văzut dacă se va lua sau nu o decizie în cazul acestora.

Vicepreședintele PDL Alin Popoviciu declara, marți, că va propune în ședința din 3 iunie a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu și Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ținuți în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

Președintele PDL, Vasile Blaga, spunea, joi, că există „colegi din partid” care atacă PDL folosind „aceeași retorică la fel ca USL”, adăugând că aceste cazuri vor fi discutate în structurile formațiunii, însă nu a dorit să spună numele celor care vor fi în discuție sau posibilele sancțiuni.

Consilierul prezidențial Daniel Funeriu a demisionat, săptămâna trecută, din PDL, el adresându-i în acest sens o scrisoare scrisă de mână președintelui PDL, documentul fiind postat pe pagina de Facebook a fostului ministru al Educației. „Stimate domnule președinte al PDL, Domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistrați demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înțeles că este în discuție o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situația unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinței conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproșa”, scria Funeriu.

Florin Ghetau, [email protected]

LOTO, LOTO 6/49 și LOTO 5/40. 5 și 7, numerele norocoase. Un câștigător la LOTO 5/40

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...