Titus Corlățean: Și românii și francezii și olandezii vor pierde din cauza amânării aderării la Schengen

Titus Corlățean: Și românii și francezii și olandezii vor pierde din cauza amânării aderării la Schengen
Publicat: 14/12/2013, 07:43
Actualizat: 06/04/2019, 13:31

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, vineri, că nu numai românii, dar și francezii, germanii sau olandezii vor pierde, din punct de vedere economic, din cauza amânării aderării României la Spațiul Schengen.

Întrebat de jurnaliștii de la postul de radio France Inter dacă i se pare gravă decizia de la Consiliul JAI de amânare a discuției privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, ministrul de Externe a precizat că Bucureștiul și-a făcut treaba.

„Avem libertatea de circulație, care este o valoare fundamentală a UE. O avem de la 1 ianuarie 2007. Dar se amestecă atât de des două lucruri care sunt complet diferite. Imigrația ilegală provenind din exteriorul UE e complet diferită de libertatea (de circulație – n.r.) din interiorul UE. În plus, noi ne-am făcut toată treaba”, a spus Titus Corlățean, într-un interviu acordat France Inter.

El a reamintit faptul că România a investit „mai mult de un miliard de euro pentru a avea o frontieră securizată”.

Totodată, șeful diplomației a precizat că, potrivit rapoartelor agenției europene Frontex, „95% din imigrația ilegală provine de la frontierea de sud și nu de la frontiera de est”.

În opinia sa, nu doar România are de pierdut din amânarea aderării la Schengen, ci și alți europeni.

„Noi toți, noi românii, voi, francezii, germanii, olandezii, care au o activitate economică foarte importantă în această țară, noi toți vom pierde din punct de vedere economic din cauza acestei decizii de a amâna aderarea (României – n.r.) la Schengen”, a spus el.

Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a cărui țară asigură Președinția UE, a declarat, la 5 decembrie, că JAI va reveni asupra subiectului aderării României și Bulgariei la Schengen atunci când vor exista condiții favorabile.

„În ceea ce privește implementarea acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situația la zi. Consiliul a luat notă de declarația comună a României și Bulgariei și va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiții favorabile”, a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferința de presă de la finalul reuniunii JAI.

La insistențele jurnaliștilor privind o dată mai exactă pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un răspuns, reiterând necesitatea „unor condiții favorabile” pentru aderarea celor două state la Spațiul Schengen.

În cadrul Consiliului din 5 decembrie, România și Bulgaria au prezentat o declarație politică în care își exprimă dezamăgirea față de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen și susțin că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare, potrivit unui comunicat MAE.

În declarație, România și Bulgaria își exprimă „dezamăgirea față de imposibilitatea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea lor la spațiul Schengen la acest moment și au reiterat că au îndeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către toate statele membre și stipulat în mod repetat în Concluzii ale Consiliului și ale Consiliului European, precum și în rezoluțiile Parlamentului European pe acest subiect”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Totodată, cele două țări reiterează faptul că au „un nivel înalt de pregătire pentru aderare”, ca urmare a „unor investiții semnificative și a eforturilor constante ale autorităților competente”, fapt confirmat de evaluările efectuate și recunoscut de către Consiliul UE și Parlamentul European încă din 2011.

De asemenea, cele două țări subliniază faptul că nu există „niciun motiv, juridic sau bazat pe realități concrete, pentru o nouă amânare a deciziei, precum și faptul că soluția avansată privind o aderare etapizată nu a condus, până în prezent, la vreun rezultat”.

România consideră că o nouă discuție la Consiliul JAI privind aderarea la Spațiul Schengen fără „perspectiva unei decizii politice care să întrunească unanimitatea este de natură să perpetueze acest blocaj, care nu îi poate fi imputat, dat fiind faptul că a îndeplinit toate criteriile prevăzute de acquis-ul Schengen”, menționează sursa citată.

România și Bulgaria au precizat că vor solicita reluarea discuției în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.

De asemenea, cele două state au invitat partenerii europeni să răspundă, în cel mai scurt timp posibil, „așteptărilor legitime” privind o decizie pozitivă de aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în conformitate cu prevederile Tratatului de aderare.

Olanda este țara care s-a opus cel mai adesea la aderarea celor două țări la Schengen.

Cătălina Mihai, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului