Tokes, reales președinte al CNMT, anunță că va candida din nou la PE și va lupta pentru autonomie

Tokes, reales președinte al CNMT, anunță că va candida din nou la PE și va lupta pentru autonomie
Publicat: 13/10/2013, 12:28
Actualizat: 02/04/2019, 05:37

Eurodeputatul Laszlo Tokes, reales sâmbătă președinte al CNMT, a anunțat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, fie în numele unei coaliții a partidelor maghiare, fie ca independent, fie „în altă formulă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei 120 de delegați care au participat sâmbătă la Adunarea Generală a Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) l-au reales în unanimitate pe eurodeputatul Laszlo Tokes în funcția de președinte.

Dup realegerea sa, Tokes a spus că CNMT va continua, spre deosebire de UDMR, „lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic”, și că el personal va candida pentru un nou mandat la Parlamentul European în numele unei coaliții a partidelor maghiare „la egalitate”, ca independent sau „în altă formulă”.

Laszlo Tokes, președintele în exercițiu al CNMT, a fost reales fără să fi avut vreun contracandidat, primind voturile unanime ale celor 120 de delegați care au participat la Adunarea Generală a Consiliului, desfășurată sâmbătă la Oradea. Totodată, delegații au aprobat reducerea numărului de membri ai Consiliului de Conducere a CNMT de la 11 la 9 persoane, realeasă fiind și Sandor Krisztina în funcția de președinte executiv.

Într-o conferință de presă ulterioară, Tokes a afirmat că CNMT va continua să lupte pentru „autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic și din Transilvania”, afirmând că din acest punct de vedere se detașează de UDMR, care „a uitat de acest lucru” și preferă să colaboreze cu Guvernul de la București.

„Noi continuăm lupta pentru autonomie. UDMR a uitat de acest lucru, dar se pare că se înțelege cu plagiatorul Ponta, numai noi (CNMT și PPMT – n.r.) suntem excluși din politica din România. Ponta, de altfel, a și spus că îi recunoaște doar pe ei, și este bine pentru el că UDMR nu face probleme Guvernului”, a afirmat Tokes.

Pe de altă parte, vorbind despre eșecul inițiativei civice în Parlamentul European pentru ca Uniunea Europeană să statueze în mod special protecția minorităților din statele membre, Tokes a spus că regretă acest lucru și că este adeptul „introducerii unui terminus tehnicus de antimaghiarism”.

„Îmi pare rău că nu am reușit să adoptăm inițiativa noastră civică și să introducem conceptul de atitudine dușmănoasă împotriva minorităților din Uniunea Europeană, care să fie ca și antisemitismul și antiiudaismul, și sunt de părere că trebuie introdus un terminus tehnicus de antimaghiarism”, a spus Tokes.

Totodată, președintele CNMT a ținut să dezmintă un „zvon” conform căruia ar intenționa să candideze la un nou mandat de parlamentar european pe lista UDMR, afirmând că acesta are scopul de a-l „compromite”.

„Între colegi se zvonește că aș participa la alegerile pentru Parlamentul European pe lista UDMR. Nici nu este vorba despre această participare, este vorba despre posibilitatea unei coaliții între partidele maghiare, pe baze egale, dar nu să candidez pe lista UDMR. Cine spune asta dorește să mă compromită, de aceea vreau să resping această știre falsă”, a spus Tokes.

„Dacă UDMR dorește ca ungurii din Transilvania să fie reprezentați la Parlamentul European, pot să se înțeleagă cu o astfel de coaliție. Pentru mine nu candidatura mea este importantă, ci reprezentarea comunității maghiare. Dacă UDMR dorește să riște această reprezentare, atunci va continua cu această necolaborare cu PPMT, dacă dorește această reprezentare, va reuși să ne aliem. Dar există și alte alternative, să mă duc candidat independent ori să mă duc în altă formă”, a spus Laszlo Tokes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția