Tokes, reales președinte al CNMT, anunță că va candida din nou la PE și va lupta pentru autonomie

Tokes, reales președinte al CNMT, anunță că va candida din nou la PE și va lupta pentru autonomie
Publicat: 13/10/2013, 12:28
Actualizat: 02/04/2019, 05:37

Eurodeputatul Laszlo Tokes, reales sâmbătă președinte al CNMT, a anunțat că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, fie în numele unei coaliții a partidelor maghiare, fie ca independent, fie „în altă formulă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei 120 de delegați care au participat sâmbătă la Adunarea Generală a Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) l-au reales în unanimitate pe eurodeputatul Laszlo Tokes în funcția de președinte.

Dup realegerea sa, Tokes a spus că CNMT va continua, spre deosebire de UDMR, „lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic”, și că el personal va candida pentru un nou mandat la Parlamentul European în numele unei coaliții a partidelor maghiare „la egalitate”, ca independent sau „în altă formulă”.

Laszlo Tokes, președintele în exercițiu al CNMT, a fost reales fără să fi avut vreun contracandidat, primind voturile unanime ale celor 120 de delegați care au participat la Adunarea Generală a Consiliului, desfășurată sâmbătă la Oradea. Totodată, delegații au aprobat reducerea numărului de membri ai Consiliului de Conducere a CNMT de la 11 la 9 persoane, realeasă fiind și Sandor Krisztina în funcția de președinte executiv.

Într-o conferință de presă ulterioară, Tokes a afirmat că CNMT va continua să lupte pentru „autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic și din Transilvania”, afirmând că din acest punct de vedere se detașează de UDMR, care „a uitat de acest lucru” și preferă să colaboreze cu Guvernul de la București.

„Noi continuăm lupta pentru autonomie. UDMR a uitat de acest lucru, dar se pare că se înțelege cu plagiatorul Ponta, numai noi (CNMT și PPMT – n.r.) suntem excluși din politica din România. Ponta, de altfel, a și spus că îi recunoaște doar pe ei, și este bine pentru el că UDMR nu face probleme Guvernului”, a afirmat Tokes.

Pe de altă parte, vorbind despre eșecul inițiativei civice în Parlamentul European pentru ca Uniunea Europeană să statueze în mod special protecția minorităților din statele membre, Tokes a spus că regretă acest lucru și că este adeptul „introducerii unui terminus tehnicus de antimaghiarism”.

„Îmi pare rău că nu am reușit să adoptăm inițiativa noastră civică și să introducem conceptul de atitudine dușmănoasă împotriva minorităților din Uniunea Europeană, care să fie ca și antisemitismul și antiiudaismul, și sunt de părere că trebuie introdus un terminus tehnicus de antimaghiarism”, a spus Tokes.

Totodată, președintele CNMT a ținut să dezmintă un „zvon” conform căruia ar intenționa să candideze la un nou mandat de parlamentar european pe lista UDMR, afirmând că acesta are scopul de a-l „compromite”.

„Între colegi se zvonește că aș participa la alegerile pentru Parlamentul European pe lista UDMR. Nici nu este vorba despre această participare, este vorba despre posibilitatea unei coaliții între partidele maghiare, pe baze egale, dar nu să candidez pe lista UDMR. Cine spune asta dorește să mă compromită, de aceea vreau să resping această știre falsă”, a spus Tokes.

„Dacă UDMR dorește ca ungurii din Transilvania să fie reprezentați la Parlamentul European, pot să se înțeleagă cu o astfel de coaliție. Pentru mine nu candidatura mea este importantă, ci reprezentarea comunității maghiare. Dacă UDMR dorește să riște această reprezentare, atunci va continua cu această necolaborare cu PPMT, dacă dorește această reprezentare, va reuși să ne aliem. Dar există și alte alternative, să mă duc candidat independent ori să mă duc în altă formă”, a spus Laszlo Tokes.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...