Tomac, despre eurodeputatul USR-PLUS Dragoș Tudorache: A saluta Guvernul impus de Dodon, ca raportor pentru R. Moldova, e o eroare

Tomac, despre eurodeputatul USR-PLUS Dragoș Tudorache: A saluta Guvernul impus de Dodon, ca raportor pentru R. Moldova, e o eroare
Publicat: 17/11/2019, 10:29

„Unde greșește Dragoș Tudorache. Recunosc că, la Bruxelles, în Parlamentul European, nu avem o agendă clară în ceea privește R. Moldova. Cel puțin pe acest subiect, europarlamentarii români nu se consultă între ei, fiecare are propria agendă, în funcție de politica de acasă sau de grupul politic din care face parte în Parlamentul European. Nu am pretenția că mă pricep la multe, dar situația din R. Moldova o cunosc destul de bine, pentru că o urmăresc zi de zi de 20 de ani”, a scris Eugen Tomac, duminică, pe Facebook.

Europarlamentarul PMP a adăugat că Dragoș Tudorache a greșit cu privire la situația din Republica Moldova pentru la Chișinău nu există parteneri politici onești care se folosesc de instrumente democratice, ci doar grupuri de interese care vor să preia puterea pentru ei înșiși.

„Las la o parte faptul că nici eu, nici președintele Băsescu nu am avut șansa de a primi un loc în delegația pentru R. Moldova, dar, așa e în politică, faci ce se poate. În următorii ani, voi încerca să utilizez instrumentele pe care le am la dispoziție pentru a face cât mai cunoscută situația din R. Moldova și pentru a o ajuta, în mod real de la Bruxelles, așa cum am făcut-o și în țară. Revin însă la declarația domnului Tudorache, care s-a poziționat greșit, din capul locului, dintr-un singur motiv: pentru că la Chișinău nu ai niște parteneri politici care joacă onest cu instrumentele democratice, ci niște grupuri de interese care vor să acapareze toată puterea statului pentru ei, iar bătălia se dă între aceștia de ani buni”, a explicat Tomac.

Președintele PMP a mai spus că nu poți oferi un cec în alb noului Guvern impus de Dodon, mai ales în contextul crizei politice din Republica Moldova prin care a fost înlăturat Executivul Maia Sandu.

„A saluta instalarea noului guvern impus de Dodon reprezintă o eroare pentru că mi se pare riscant să le acorzi un cec în alb unora care au preluat puterea într-un mod dubios. Mai ales având în vedere că această criză politică prin care a fost înlăturat guvernul Maia Sandu, în urma unei moțiuni de cenzură, are la bază Justiția din R. Moldova. Dacă România și-a prăbușit în timpul guvernării PSD întreaga încredere externă ca stat tocmai pentru că politicienii de la guvernare au încercat să controleze justiția, dincolo de Prut se întâmpla exact același lucru. Dodon, speriat de controlul pe care îl exercita Plahotniuc asupra sistemului juridic din R. Moldova, a acceptat să se alieze cu proeuropenii conduși de Maia Sandu și Andrei Nastase cu scopul de a scoate statul de sub controlul oligarhic absolut. Acum, Dodon, după ce a scăpat de Plahotniuc, a distrus coaliția și încearcă să pună sub control total Justiția din R. Moldova”, a completat Eugen Tomac.

El a mai spus că rolul lui Dragoș Tudorache, în calitate de raportor pentru Republica Moldova nu este să salute noul Guvern, ci să prezinte obiect problemele din sistem ale unui stat asociat al Uniunii Europene.

„A saluta acest guvern în calitate de raportor pentru R. Moldova reprezintă o eroare, rolul lui Dragoș Tudorache fiind să prezinte obiectiv și în termeni cât mai realiști problemele de sistem cu care se confruntă un stat asociat al UE, unde corupția este răspândită ca o molimă în tot aparatul de stat. Mai mult, cei care conduc acum destinele R. Moldova au drept prioritate consolidarea influenței Federației Ruse și folosesc un limbaj dublu în relația cu Uniunea Europeană. Sunt proeuropeni doar când au nevoie de bani, în rest sunt niște propagandiști prăfuiți ai Moscovei și trebuie tratați în această cheie cu multă prudență. Acțiunile concrete ale Uniunii Europene trebuie concentrate pentru a sprijini cetățenii care merită suportul și atenția noastră”, a conchis Tomac.

Reacția vine după ce Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, a afirmat că există un guvern învestit, iar țara este guvernată. El a adăugat că speră ca noul Executiv să reconfirme parcursul european și să continue reformele începute de Maia Sandu.

„Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit și țara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean și să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înțelegem dacă viteza cu care președintele Dodon a găsit o soluție atât de rapidă este o veste bună sau nu. Aș vrea să le reamintesc oamenilor politici de la Chișinău că Republica Moldova are susținere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real și de reforme substanțiale”, a scris Dragoș Tudorache, pe Facebook.

Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a picat în urma unei moțiuni de cenzură, care a fost inițiată de Partidul Socialist (PSRM), ce făcea parte din coaliția de guvernare, informează site-ul Unimedia.

Deputații PSRM și Partidul Democrat (PD) au votat pentru susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Astfel, actualul Executiv a fost demis cu votul a 63 de deputați. Partidul Șor s-a abținut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”