Toți candidații Domnului: „Merg la mai multe biserici, de trei ori pe weekend”. LISTA LA ZI A ACATISTELOR ELECTORALE

Publicat: 18/11/2012, 20:49
Actualizat: 31/07/2014, 04:35

„Biserica e și mai sfântă în campanie”, spune o directivă din manualul de luptă electorală al PDL, exprimată clar și răspicat de Ioan Oltean. O știe și tabăra cealaltă, mulți candidați USL împărtășind credința că „imaginea de om credincios îți poate aduce puncte în plus”, după cum ne dezvăluie deputatul PSD de Bârlad, Adrian Solomon. În campanie, candidații se înjură, după aceea se duc la biserică. În România, aleșii nu sunt mai răi sau mai buni decât alegătorii lor.

Pedeliștii se roagă mai mult

Pentru că situația lor electorală este mai proastă, pedeliștii au nevoie de mai mult ajutor din partea Divinității. În timp ce așteaptă redistribuirea (poți număra pe degete colegiile unde candidații PDL vor obține peste 50 la sută din voturi), candidații PDL mai trec pe la biserică. Ioan Oltean este tranșant: „De ce să ne ascundem după deget? Asta e o realitate pe care o trăim. În campanie se merge la fiecare eveniment, târg și festival, oricât de mic ar fi, se merge la biserică și politicienii se închină în coate și-n genunchi, toți vin smeriți și se roagă. Biserica e și mai sfântă în campanie. Nu știu dacă aduc voturi în plus, dar ne văd oamenii. Cei care nu recunosc asta fie mint, fie sunt ipocriți”.

Candidatul PDL Ioan Oltean vizitează Mânăstirea Salva cu ocazia hramului „Izvorul Tămăduirii”, în localitatea Salva (fotografie din 20 aprilie 2012). CRISTIANA SABAU / MEDIAFAX FOTO

Însușindu-și strategia, deputatul PDL Gabriel Gospodaru merge la biserică în fiecare săptămână, dar de plăcere, nu pentru campanie, după cum ține să ne precizeze: „Eu sunt credincios și merg la biserică în fiecare vineri, că duminica nu pot să ajung, că sunt la munte. Mă duc ca să mă reculeg, să fiu eu cu gândurile mele. Trebuie să ne iubim aproapele și da, ne ajută și să avem succes. Dar eu sunt un enoriaș de vârf al Parohiei mele, am o relație foarte bună cu părintele, soția mea este fată de dascăl și merge la fiecare sărbătoare la biserică”. Gospodaru știe că Dumnezeu ăți dă, dar nu îți bagă în traistă: „Nu Dumnezeu te bagă-n Parlament. Dar în campanie electorală este permis să mergi la hramuri și la sărbători mari, trebuie să profiți de ele că acolo se adună mulți oameni și mai schimbi o vorbă cu ei. Nu e o chestiune de religie, dar nici propaganda electorală, e doar un prilej să te vadă oamenii și să vorbești cu ei”.

William Brînză, deputat PDL de diaspora, este campion la mers la biserică: „Înainte de a intra în politică mergeam regulat la biserică, iar acum merg mai des ca alții, chiar și de trei ori pe weekend, în mai multe biserici. Mă consider un om credincios pentru că și crescut într-o familie de oameni credincioși. Știu că sunt mulți care își fac cruce, stau în genunchi și aprind lumânări doar atunci când vor ceva, am și eu colegi care fac asta. Divinitatea te ajută oricând, dacă o faci din suflet. Bisericile sunt și un catalizator de oameni, un loc în care poți să îmbini spiritualitate cu traiul de zi cu zi”.

În cursa înarmărilor spirituale, deputatul PDL de diaspora, William Brînză face un pas în plus. „În noua campanie vreau să aducem morții și răniții din străinătate acasă gratuit, 1% din fondul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni să fie destinat acestor cheltuieli. Eu merg pe principiul continuității, nu trebuie neapărat să vin cu ceva nou pentru că mă știe lumea, eu în fiecare weekend sunt alt oraș. Cariera mea politică e ca un meci de fotbal desfășurat la nesfârșit, fără pauză, sunt singur pe contrasens mereu, nu numai în campanie, din primul minut până în ultimul minut”, se descrie Brînză dintr-o suflare.

Strategia mersului la biserică în campanie nu este îmbrățișată de noii aliați ai PDL. Chiar dacă nu poate aduce la zestrea ARD mare lucru din perspectiva procentelor, președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu speră să compenseze pe parte spirituală. Absolvent al Facultății de Teologie, liderul creștin-democraților se teme de ipocrizie: „Nu cred că mersul la biserică te ajută în campanie pentru că acolo este un electorat sensibil la mesajele religioase care nu votează cu cineva doar că a venit o data la biserică în campanie. Nu dă bine pentru oricine să meargă la biserică în campanie electorală, asta este o ipocrizie”.

Pesediștii se roagă în două părți, la biserică și la partid

Oameni cu frica lui Dumnezeu, pesediștii se duc la biserică în capmanie, dar știu că nu pot lăsa tot greul pe mâna Divinității. Ce nu poate face Domnul, compensează partidul, care are structuri locale bine închegate ca să trimită cât mai mulți candidați în Parlament, după cum ne precizează intervievații noștri. Metoda „mersul la biserică” funcționează la alegători, dar doar parțial, ne explică deputatul de Bârlad, pesedistul Adrian Solomon. „Nu pot să-i condamn pe oamenii care apelează la divinitate, la credință atunci când vor să obțină ceva, dar divinitatea nu are timp să rezolve aceste probleme. Nu Dumnezeu votează pe 9 decembrie. La biserică politicienii merg ca să-i cunoască oamenii, nu ca să-și umple urna cu voturi. Dar da, imaginea de om credincios îți poate aduce puncte în plus, pe toate laturile, mai ales cea spirituală”.

Mircea Geoană sărută moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, la Iași. (fotografie din 14 octombrie 2008). LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

Solomon îi iubește pe enoriași ca pe propriii alegători: „Cred în Dumnezeu, dar asta e ceva intim. De regulă merg la biserică, îmi fac timp, mai ales că am și o funcție la Episcopie. Este o datorie să fim credincioși. Cerșetoria este interzisă prin lege, dar oamenii fac asta din cauza lui Boc, sunt nevoiți să cerșească, așa că eu încerc să-i ajut cum pot. Cu o pâine, un măr, o sticlă de apă, că trebuie să ne iubim aproapele”.

Puterea bisericii este recunoscută și de deputatul PSD Andrei Valentin Sava, care nu demult a depus o inițiativă legislativă prin care dorea neimpozitarea salariilor preoților și personalului neclerical. Chiar dacă menționează că nu apelează la rugăciuni doar în campanie electorală, acesta spune că e bine să te rogi oriunde și oricând: „Ajută orice rugăciune spusă oricând și oriunde, nu poți să faci asta doar în campanie. În fața Domnului suntem toți la fel. Biserica este una dintre marile speranțe ale poporului român”.

Lupta contra marilor ispite: etnobotanicele și… internetul

La Galați, deputatul PSD Florin Pâslaru se luptă cu problema etnobotanicelor și vrea să închidă, printr-o lege, toate magazinele în care acestea se vând. Mai nou, „se vând prin sex-shopuri”, spune parlamentarul, precizând că autoritățile locale i-au semnalat „camuflarea” subtanțelor ilegale pe rafturile magazinelor destinate adulților.

În același ton, deputatul Mircia Giurgiu vrea acordarea de echipament sportiv copiilor din clasa întâi, reglementare necesară pentru familiile nevoiașe. Totodată, el spune că această măsură ar feri copiii de droguri. „Vreau echipament de sport gratuit pentru elevii de clasa întâi, că unii oameni nu au bani să le cumpere la copii și noi trebuie să-i ajutăm. Ideea a venit de la Jocurile Olimpice, când România nu a obținut un scor prea bun, iar noi trebuie să facem ceva ca să-i încurajăm să facă sport. De aceea eu am propus și ca elevii să nu mai primească note la educație fizică, ci calificative, ca să vină la oră, să alerge pe teren și să-i ferim de ispite, precum drogurile sau internetul”.

Da, există și politicieni mai neduși la biserică

Nu toți politicienii dau însă acatiste în campanie. De pildă, deputatul PDL Nicușor Păduraru ne-o spune direct: „Nu vreau inițiative care să facă rating. Sunt un politician steril, nu dau legi pentru copaci sentimentali sau pentru preoți, deci nu sunt interesant pentru public”.

Radu Berceanu fuge de agheasmă: „Eu nu sunt credincios pentru că sunt inginer de aviație. Nu prea merg la biserică, decât foarte rar, dar nici ateu nu sunt. Biserica e cu treaba ei, politica cu a ei. Nu e nevoie să vină soboruri bisericești să te stropească cu florile alea cu aghiasmă ca să ai noroc sau ca să-ți iasă ceva, așa cum se practică pe la noi. Biserica e și ea mai mercantilă decât ar trebui și d-aia se folosesc mulți de ea. Dar chiar dacă electoratul care merge la biserică/ are nas ca să-i simtă pe cei cu adevărat credincioși, și ăia sunt tot oameni și mai ales, tot români”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?