Traian Băsescu a câștigat la Tribunalul București procesul cu Dan Voiculescu

Traian Băsescu a câștigat la Tribunalul București procesul cu Dan Voiculescu
Publicat: 02/05/2014, 19:39
Actualizat: 20/05/2015, 22:36

Președintele Traian Băsescu a câștigat vineri, la Tribunalul București, procesul în care Dan Voiculescu l-a dat în judecată pentru declarația făcută de șeful statului în iulie 2012, în plenul Parlamentului, potrivit căreia Voiculescu ar fi afirmat că trebuie controlată justiția.

Tribunalul București a admis astfel apelul formulat de președintele Traian Băsescu împotriva deciziei din 27 martie 2013, prin care Judecătoria Sectorului 5 a constatat că afirmația șefului statului privind controlarea Justiției nu poate fi catalogată ca fiind „de interes general, public, politic”, însă a stabilit fapta acestuia ca având caracter ilicit.

Totodată, Tribunalul București a respins ca neîntemeiată cererea de constatare formulată în acest sens de către Dan Voiculescu.

Instanța a menținut celelalte dispoziții ale sentinței Judecătoriei Sectorului 5, respectiv respingerea cererilor privind retractarea în mod public a celor spuse atunci de Traian Băsescu și publicarea hotărârii definitive pronunțate în cauză.

Decizia de vineri a Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

În 5 iulie 2012, președintele Traian Băsescu a declarat, în plenul Parlamentului, că „unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu” a afimat că trebuie controlată justiția, șeful statului precizând că Parlamentul nu va putea întoarce instituțiile la modul de supunere din 2000-2004.

„Am văzut și afirmațiile făcute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, că trebuie să controlăm Justiția. Dragii mei concetățeni, această vreme a trecut!”, a spus atunci Băsescu.

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a anunțat în aceeași zi că îl dă în judecată pe Băsescu pentru afirmații defăimătoare, precizând că nu îi va solicita acestuia daune materiale, ci doar să admită faptul că a mințit.

Dosarul în care Voiculescu l-a dat în judecată pe șeful statului a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 în 10 iulie 2012. Instanța s-a pronunțat în această cauză la 27 martie 2013, admițând în parte acțiunea și constatând caracterul ilicit al faptei. Decizia a fost atacată cu apel la Tribunalul București.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a judecat cauza a arătat, în motivarea deciziei din procesul civil intentat de Dan Voiculescu lui Traian Băsescu, că afirmația șefului statului privind controlarea justiției nu poate fi catalogată ca fiind „de interes general, public, politic”, însă a stabilit că fapta acestuia are caracter ilicit.

Judecătoria Sectorului 5 arăta, în motivarea deciziei din 27 martie 2013, că „afirmația «E mai important să puneți mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe justiție, pentru a vă apăra eventual, penalii…» (cu referire expresă la persoana reclamantului) este de natură a aduce atingere imaginii acestuia”.

Instanța a mai constatat, conform aceluiași document, că „afirmațiile de natură calomnioasă au fost făcute cu prilejul inițierii unei proceduri de suspendare din funcție, procedură ce se referă la pârât (Traian Băsescu – n.r.), respectiv la activitatea desfășurată de acesta în funcția de președinte al țării, și nu la reclamant”, obiectul și scopul ședinței celor două camere ale Parlamentului neavând „legătură cu persoana sau activitatea reclamatului (Dan Voiculescu – n.r.)”.

Judecătorul a mai notat în motivare că discursul în care Băsescu a făcut afirmațiile „a fost preluat de majoritatea posturilor de televiziune și de presă, punându-se accent pe referirile la persoana reclamantului (Voiculescu – n.r.), afectând cu atât mai mult reputația și imaginea acestuia”.

Astfel, instanța a constatat „caracterul ilicit” al faptei lui Băsescu – „faptă ce constă în afirmațiile de natură calomnioasă făcute la adresa reclamantului” cu ocazia discursului ținut în fața Parlamentului.

Prin aceeași decizie, instanța a respins cererile lui Dan Voiculescu privind retractarea de către șeful statului, în mod public, a cele spuse despre el și publicarea hotărârii definitive pronunțate în cauză, considerând că prin stabilirea caracterului ilicit i-a fost adusă reclamantului „o reparație corespunzătoare încălcării drepturilor menționate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern