Traian Băsescu, acuzat că pledează pentru ”LICHIDAREA” Republicii Moldova

Traian Băsescu, acuzat că pledează pentru ''LICHIDAREA'' Republicii Moldova
Publicat: 18/01/2014, 11:16
Actualizat: 31/07/2014, 06:34

Bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a apărat vineri dreptul unității autonome la referendum, subliniind că susține statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de președintele Traian Băsescu care, în opinia sa, merită se fie declarat persona non grata, potrivit site-ului oficial al UTA Găgăuzia.

„Acționăm într-un cadru constituțional, nu încălcăm nimic. Avem dreptul să organizăm un referendum consultativ pe teritoriul Găgăuziei”, a afirmat Formuzal.

Bașcanul a subliniat că „acțiunile noastre sunt în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că regiunea are dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova își va pierde suveranitatea”.
„Pledăm pentru păstrarea statalității Republicii Moldova”, a declarat Formuzal, în cadrul unei ședințe cu primarii din regiune, care are o populație de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populație orotodoxă, de origine turcă).

Formuzal a comentat, de asemenea, decizia Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a deschide, la 9 ianuarie, un dosar penal vizând reprezentanții locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. El a menționat că în Republica Moldova cauzele penale sunt intentate împotriva celor care susțin „statalitatea” ei, și nu împotriva persoanelor care pledează pentru desființarea acestui stat.

„De ce nu a fost intentat niciun dosar penal celor care au pledat și pledează pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce până acum autoritățile de la Chișinău nu l-au declarat pe (președintele Traian) Băsescu persona non grata pentru declarațiile sale? Din contră, cei care pledează pentru păstrarea Republicii Moldova sunt urmăriți penal în această țară”, s-a indignat bașcanul UTA Gagauzia, unde obiectele de studiu în școli Limba și literatura română și Istoria Românilor au fost în redenumite Limba și literatura moldovenească și Istoria Moldovei.

Administrația din Găgăuzia a intensificat pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, decis în noiembrie anul trecut, unde alegătorii sunt chemați să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar și o eventuală independență, inițiativă criticată dur de Chișinău.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, după o întâlnire cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenționat, în discuția cu acesta, „asupra riscurilor Găgăuzia și Transnistria”.

Anterior, Băsescu a acuzat lipsa de reacție la nivel european față de riscurile în privința independenței și suveranității R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

„Știm că butoanele din Transnistria și din zona găgăuză nu sunt la Chișinău și nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a afirmat miercuri președintele român.

„România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-și întrerupe drumul european. Și vom face o ofertă politică Republicii Moldova”, a adăugat Băsescu, arătând că R. Moldova este o țară europeană, și nu una din Uniunea Euro-asiatică.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Povestea dramatică a unei bătrâne care a sunat la 112 în încercarea de a lua...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reacţia lui Iohannis după ce şeful Armatei a avertizat că există riscul escaladării conflictului din...
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
A murit maestrul teatrului romanesc. Marele actor al României s-a stins
S-a aflat abia acum. Misterul despre părul lui Neti Sandu, rezolvat
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
17 experimente românești, lansate în spațiul cosmic înaintea zborului istoric al lui Dumitru Prunariu. „Au...
×