Traian Băsescu, huiduit în timpul serbărilor de la Țebea

Publicat: 15/09/2013, 18:53
Actualizat: 28/07/2014, 19:07

Președintele Traian Băsescu a participat duminică la Serbările naționale de la Țebea, județul Hunedoara, dedicate memoriei lui Avram Iancu. Șeful statului a fost întâmpinat de Garda de onoare, care i-a prezentat onorul. Mai mult, șeful statului a fost huiduit în timp ce depunea o coroană, iar unul dintre cei aflați la Țebea a aruncat cu o bucată de pâine în el.

Băsescu a lansat un apel către oameni să participe ori de câte ori pot la ceremoniile care îl comemorează pe Avram Iancu, deoarece acesta a luptat pentru ieșirea din iobăgie, potrivit Mediafax. Totodată, el a afirmat, după depunerile de coroane la mormântul lui Avram Iancu, că acesta a luptat „pentru ieșirea din iobăgie și pentru demnitatea națională”, motiv pentru care a și intrat în conflict cu revoluționarul ungar Kossuth Lajos.

„Kossuth a vrut Ardealul pentru maghiari, dar Avram Iancu a vrut libertate și pentru români. Să participăm ori de câte ori putem la ceremoniile care-l comemorează”, a afirmat Băsescu.

După depunerea de coroane, șeful statului a turnat apă la rădăcina gorunului pe care l-a plantat acolo în urmă cu câțiva ani, timp în care președintele a fost huiduit de o parte dintre cei aflați la serbări.

Între oficialitățile prezente la manifestări se află și ministrul de Externe, Titus Corlățean.

Duminică, începând cu ora 11.00, se desfășoră Serbările naționale „Țebea” 2013, închinate memoriei lui Avram Iancu. Începând cu ora 11.00, la Complexul Istoric din Țebea, comuna Baia de Criș, va avea loc ceremonialul public care va cuprinde depuneri de coroane, slujba religioasă de pomenire, o evocare istorică și mesajele autorităților.

La manifestări participă câteva mii de persoane.

Pe platoul destinat ceremonialului este interzis accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice. De asemenea, în timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, zgomotele puternice (imnuri, lozinci) afectând caracterul comemorativ al manifestării.

Pentru desfășurarea manifestărilor de la Țebea, traficul rutier va fi închis pe DN 76 km 38+500 – 38+600, în intervalele orare 11.00-11.15 și 14.00-14.30. Potrivit organizatorilor, închiderea circulației este necesară pentru formarea gărzii de onoare, prezentarea onorului militar și defilarea gărzii de onoare. Conform Prefecturii, situația din teren nu permite devierea circulației pe rute ocolitoare. Pe perioada restricției de circulație se va asigura doar deplasarea autovehiculelor destinate intervențiilor de urgență, respectiv Ambulanță, SMURD, ISU, Jandarmi, Poliție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase