Traian Băsescu, la Bruxelles. „S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară. Cine crede că se poate folosi un limbaj dublu se înșală”

Traian Băsescu, la Bruxelles. „S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară. Cine crede că se poate folosi un limbaj dublu se înșală”
Președintele Traian Băsescu susține o conferință de presă, de la Bruxelles după întâlnirile avute astăzi cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și comisarul pe justiție, Viviane Reding.

Președintele Traian Băsescu a declarat la finalul întâlnirilor de astăzi de la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și comisarul pe justiție, Viviane Reding că politicienii nu mai pot spune una în străinătate și alta în țară.

Cine crede că se poate folosi limbaj dublu se înșală, demnitarii UE știu perfect ce se întâmplă în România. S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară și funcționalitatea statului de drept. I-am asigurat că instituțiile au rezistat șocului politic, iar statul de drept este o realitate care trebuie reconfirmat. Nimeni nu își punea problema până pe 3-6 iunie că nu suntem un stat de drept. Situația noastră este în îmbunătățire, dar nu am scăpat de risc”, a spus președintele Băsescu.

El a precizat că i s-a transmis din partea președintelui Comisiei Europene că „România va fi supravegheată atent”.

„Am mai discutat despre faptul că partidele politice să respecte valorile UE. Menționez, niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină și să facă altceva acasă nu poate păcăli pe nimeni. Am constatat o cunoaștere exactă a realităților din România. Putem repara ce s-a stricat în 3-6 iunie, credibilitatea României ca stat de drept. Asta este concluzia la ce am discutat”, a subliniat Traian Băsescu. Președintele a adăugat că „România nu poate funcționa cu un președinte independent de Guvern”.

Traian Băsescu a declarat că a fost primit ca între prieteni, iar faptul că nu a avut conferințe comune cu președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European și comisarul pe Justiție a fost justificat prin faptul că a fost o deplasare de lucru, nu una oficială.

Președintele a spus că în luna decembrie se va lua o decizie în privința datei la care România va intra în spațiul Schengen.

 

Cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

♦ Am avut întâlniri cu domnii Van Rompuy, Barroso și dna Reding. Cine crede că se poate folosi limbaj dublu se înșală, demnitarii UE știu perfect ce se întâmplă în România.

♦ S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară și funcționalitatea statului de drept. I-am asigurat că instituțiile au rezistat șocului politic, iar statul de drept este o realitatea care trebuie reconfirmat. Nimeni nu își punea problema până pe 3-6 iunie că nu suntem un stat de drept. Situația noastră este în îmbunătățire, dar nu am scăpat de risc.

♦ I-am asigurat pe colegii europeni că România își menține fără ezitare drumul spre vest și nu pot exista dubii asupra acestui lucru.

♦ Toți trei au ridicat problema independenței justiției, luând notă de atacurile frecvente la adresa justiției. Am spus că justiția își va consolilda independența, deja este prea târziu să mai pui justiția sub control politic.

♦ S-a ridicat de către demnitarii UE problema cadrului legal stabil: referiri la schimbarea legislației pentru atingerea obiectivelor politice, OUG legate de CCR sau Avocatul Poporului

♦ Barroso m-a asigurat că România va avea o supraveghere atentă din partea UE.

♦ I-am asigurat că România va fi parte a uniuniii bancare, aici vor fi discutate modalitățile. Nu putem rămâne în afara structurilor de decizie.

♦ Am făcut o analiză despre intrarea în vigoare a Tratatului Fiscal, estimarea este că la 1 ianuarie 2013 ar putea intra în vigoare.

♦ Un subiect discutat cu Barroso și Van Rompuy a fost despre cadrul fiscal multianual.

♦ Am solicitat pentru agricultură dacă nu subvenții similare măcar o reducere a acestei diferențe legată de subvenție.

♦ Am menținut poziția că accesul în Schengen este o problemă tehnică și am exprimat convingerea că cel mai târziu se va lua o decizie în privința aderării noastre în Schengen.

♦ Am discutat despre managementul fondurile europene alocate României, se va putea discuta cu premierul, dar îmi mențin susținerea pentru faptul că trebuie utilizate mai bine fondurile de asistență tehnică prin care putem folosi specialiști străini pentru derularea fondurilor pentru coeziune.

♦ Am discutat problema romilor cu doamna Reding, ne asumăm responsabilitatea pentru cetățenii noștri, dar trebuie să avem în vedere lansarea unor soluții la nivel european pentru că nimeni nu le poate interzice circulația.

♦ Am mai discutat despre faptul că partidele politice să respecte valorile UE. Menționez, niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină și să facă altceva acasă nu poate păcăli pe nimeni. Am constatat o cunoaștere exactă a realităților din România. Putem repara ce s-a stricat în 3-6 iunie, credibilitatea României ca stat de drept. Asta este concluzia la ce am discutat.

♦ Avem obligația să discutăm cu partenerii de la Berlin, Haga despre Schengen.

♦ Eu nu am primit un to do list pentru că nu eu am primit lista.

♦ Cred că va fi un semestru în care vom discuta despre situația justiției și lupta anticorupție.

♦ Am avut un ministru de Externe care era pe drum invers, care era oriunde, numai spre UE și Washington nu.

♦ Este o deplasare de lucru, nu una oficială, cum să fac trei conferințe de presă? Eu am solicitat întâlnirile. Am fost primit ca între prieteni.

♦ Eu în decembrie nu am alegeri, eventual alt referendum.

♦ Va fi o intrare în trepte în uniunea bancară.

♦ România nu poate funcționa cu un președinte independent de Guvern.

♦ Nimeni nu vrea să ne facă vreun rău, ci ne spun faceți ce trebuie la voi acasă. Efortul trebuie îndreptat spre acasă, nu cred că la nivelul instituțiilor UE am fost șicanați sau nedreptățiți. Avem noroc cu o comisie europeană care vrea să ne facă bine.

♦ Eu am anulat deplasarea la Riad, a mers ambasadorul. Așa s-a organizat protocolul.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
Ciocolată de casă cu foi de napolitană – rețeta originală. Ingredientul secret care o face...
Secretul lui Mary din „Războiul Depozitelor” a ieșit la iveală. E uluitor cine se afla...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide