Traian Băsescu le promite basarabenilor „gaz pe săturate” din Marea Neagră și că va deveni, „din respect”, concetățeanul lor. VIDEO

Traian Băsescu le promite basarabenilor „gaz pe săturate din Marea Neagră și că va deveni, „din respect, concetățeanul lor. VIDEO
Publicat: 17/07/2013, 23:49
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

La finalul vizitei sale la Chișinău, președintele Traian Băsescu le-a promis cetățenilor Republicii Moldova „gaz pe săturate” din România, peste câțiva ani, și i-a sfătuit să nu se mai bazeze pe negocierile în format 5+2 în ceea ce privește Transnistria, ci să meargă acolo unde este „cheia”, respectiv la Moscova. Într-un interviu pentru emisiunea „În PROfunzime”, difuzată de PRO TV Chișinău, șeful statului a declarat că ia în calcul ca, după plecarea de la Cotroceni, să ceară cetățenie moldoveană, „în semn de respect pentru Republica Moldova și ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această țară”. Totuși, Traian Băsescu exclude oferta făcută miercuri de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, de a veni „să continue lupta” la Chișinău și să candideze la legislativele de peste Prut.

„Ochii oblici”, a treia încercare

După cum a făcut-o pe tot parcursul vizitei sale oficiale în Republica Moldova – a cincea la număr -, președintele român i-a dat o mână de ajutor omologului basarabean, reamintindu-le cetățenilor Republicii Moldova, în rândul cărora dorința pentru integrare europeană a început să scadă, de ce este bine să facă parte din familia UE. Pentru a-și întări argumentele, Băsescu a repetat pentru a treia oară în două zile gluma „ochilor oblici”, pentru a-i convinge pe moldoveni că nu ar trebui să ia în serios alternativa unei Uniuni Eurasiatice.

„În niciun caz”, a răspuns președintele român, întrebat dacă o o astfel de uniune ar fi o șansă mai bună pentru R. Moldova decât cea europeană. „Uitați-vă că faceți parte dintr-un popor latin. Ce căutați voi în Uniunea asiatică? De când aveți ochii oblici în Republica Moldova? Republica Moldova are tradiție europeană, a fost parte a unei țări cu tradiție europeană, cum este România. Or, poporul ăsta care vorbește o limbă latină nu poate să asimileze o cultură economică și politică eurasiatică”, a declarat președintele român, la PRO TV Chișinău.

Despre atacurile lui Voronin: „ține și de educație și a cui trompetă ești”

Mai mult, Băsescu a lansat o serie atacuri la adresa lui Vladimir Voronin, care a avut declarații foarte dure despre președintele român în ultimele luni – de la invocarea unor telefoane date de Băsescu la Chișinău în stare de ebrietate la comparararea vizitei sale de miercuri cu cea a mareșalului Antonescu, în 17 iulie 1941, „Cred că sunt doar jocuri politice și mă surprinde că sunt politicieni care vorbesc despre alternativa Uniunii Eurastiatice. De exemplu, fostul președinte Voronin, care cu mine vorbea în fața camerelor că drumul Republicii Moldova este în Europa. Atunci, dânsul arăta atunci a fi european convins, acum văd că se simte asiatic”, a comentat Băsescu. Cât despre analogia cu Ion Antonescu, Traian Băsescu a replicat: „Mă surprinde că Vladimir Vornin vorbește totuși limba română, s-a născut în România Mare. Oare cum poți să vorbești așa despre țara în care te-ai născut?”, s-a întrebat retoric președintele, subliniind că „ține și de educație și a cui trompetă ești”.

Băsescu a mai declarat că a găsit o Republică Moldova mai hotărâtă ca oricând pe drumul european. „Mă încurajează și îmi arată că n-am greșit susținând R. Moldova pentru a-și lua un drum către Uniunea Europeană”, a spus șeful statului român, care s-a declarat încrezător că finalizarea negocierilor acordului de liberă circulație va avea loc spre sfârșitul anului”. „Aș spune că ați pornit pe un drum greu, care nu înseamnă prosperitate a doua zi după ce pronești pe el, dar înseamnă șansa prosperității atunci când intri pe el”, a spus președintele.

„Chișinăul și Moscova trebuie să treacă la un dialog direct”

Referitor la problema transnistreană, Traian Băsescu a eliminat din variantele Republicii Moldova o eventuală renunțare la Transnistria în schimbul integrării europene, pe modelul Serbiei și al provinciei Kosovo. „Niciun stat nu are dreptul să renunțe la nicio palmă de pământ”, a subliniat președintele. El i-a sfătuit pe liderii de la Chișinău să nu se mai bazeze pe dialogul în format 5+2 (Transnistria, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, SUA, OSCE, UE) pentru a rezolva problema, dat fiind că a pierdut deja suficient timp, timp în care structurile statale „ilegitime” de la Tiraspol s-au consolidat. „Ca stat interesat și știind unde se află cheia – la Moscova -, eu n-aș lăsa lucrurile numai în formatul 5+2. Mai devreme sau mai târziu, nu e o urgență, cred că Chișinăul și Moscova trebuie să treacă la un dialog direct”, a explicat președintele la PRO TV Chișinău.

Vorbind despre gazoductul Iași-Ungheni și despre un viitor îndepărtat, președintele le-a promis râzând moldovenilor „gaz pe săturate după 2018, când începem noi extracția din Marea Neagră”.

Cetățean al Republicii Moldova, dar nu ales

Întrebat dacă Republica Moldova va rămâne o prioritate pentru el după ce își va încheia cel de-al doilea mandat de președinte, Traian Băsescu a răspuns: „Poate după ce îmi voi termina mandatul, voi cere cetățenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova și ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această țară”. Totuși, când vine vorba despre oferta lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, de a merge să candideze peste Prut, răspunsul este scurt: „Nu, doamne ferește!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Se poate reține PERMISUL PE NEDREPT. Este obligatoriu ca șoferii din ROMÂNIA să știe acest...
Cutremur la Antena 1. Schimbarea e fără precedent
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare