Traian Băsescu le promite basarabenilor „gaz pe săturate” din Marea Neagră și că va deveni, „din respect”, concetățeanul lor. VIDEO

Traian Băsescu le promite basarabenilor „gaz pe săturate din Marea Neagră și că va deveni, „din respect, concetățeanul lor. VIDEO
Publicat: 17/07/2013, 23:49
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

La finalul vizitei sale la Chișinău, președintele Traian Băsescu le-a promis cetățenilor Republicii Moldova „gaz pe săturate” din România, peste câțiva ani, și i-a sfătuit să nu se mai bazeze pe negocierile în format 5+2 în ceea ce privește Transnistria, ci să meargă acolo unde este „cheia”, respectiv la Moscova. Într-un interviu pentru emisiunea „În PROfunzime”, difuzată de PRO TV Chișinău, șeful statului a declarat că ia în calcul ca, după plecarea de la Cotroceni, să ceară cetățenie moldoveană, „în semn de respect pentru Republica Moldova și ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această țară”. Totuși, Traian Băsescu exclude oferta făcută miercuri de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, de a veni „să continue lupta” la Chișinău și să candideze la legislativele de peste Prut.

„Ochii oblici”, a treia încercare

După cum a făcut-o pe tot parcursul vizitei sale oficiale în Republica Moldova – a cincea la număr -, președintele român i-a dat o mână de ajutor omologului basarabean, reamintindu-le cetățenilor Republicii Moldova, în rândul cărora dorința pentru integrare europeană a început să scadă, de ce este bine să facă parte din familia UE. Pentru a-și întări argumentele, Băsescu a repetat pentru a treia oară în două zile gluma „ochilor oblici”, pentru a-i convinge pe moldoveni că nu ar trebui să ia în serios alternativa unei Uniuni Eurasiatice.

„În niciun caz”, a răspuns președintele român, întrebat dacă o o astfel de uniune ar fi o șansă mai bună pentru R. Moldova decât cea europeană. „Uitați-vă că faceți parte dintr-un popor latin. Ce căutați voi în Uniunea asiatică? De când aveți ochii oblici în Republica Moldova? Republica Moldova are tradiție europeană, a fost parte a unei țări cu tradiție europeană, cum este România. Or, poporul ăsta care vorbește o limbă latină nu poate să asimileze o cultură economică și politică eurasiatică”, a declarat președintele român, la PRO TV Chișinău.

Despre atacurile lui Voronin: „ține și de educație și a cui trompetă ești”

Mai mult, Băsescu a lansat o serie atacuri la adresa lui Vladimir Voronin, care a avut declarații foarte dure despre președintele român în ultimele luni – de la invocarea unor telefoane date de Băsescu la Chișinău în stare de ebrietate la comparararea vizitei sale de miercuri cu cea a mareșalului Antonescu, în 17 iulie 1941, „Cred că sunt doar jocuri politice și mă surprinde că sunt politicieni care vorbesc despre alternativa Uniunii Eurastiatice. De exemplu, fostul președinte Voronin, care cu mine vorbea în fața camerelor că drumul Republicii Moldova este în Europa. Atunci, dânsul arăta atunci a fi european convins, acum văd că se simte asiatic”, a comentat Băsescu. Cât despre analogia cu Ion Antonescu, Traian Băsescu a replicat: „Mă surprinde că Vladimir Vornin vorbește totuși limba română, s-a născut în România Mare. Oare cum poți să vorbești așa despre țara în care te-ai născut?”, s-a întrebat retoric președintele, subliniind că „ține și de educație și a cui trompetă ești”.

Băsescu a mai declarat că a găsit o Republică Moldova mai hotărâtă ca oricând pe drumul european. „Mă încurajează și îmi arată că n-am greșit susținând R. Moldova pentru a-și lua un drum către Uniunea Europeană”, a spus șeful statului român, care s-a declarat încrezător că finalizarea negocierilor acordului de liberă circulație va avea loc spre sfârșitul anului”. „Aș spune că ați pornit pe un drum greu, care nu înseamnă prosperitate a doua zi după ce pronești pe el, dar înseamnă șansa prosperității atunci când intri pe el”, a spus președintele.

„Chișinăul și Moscova trebuie să treacă la un dialog direct”

Referitor la problema transnistreană, Traian Băsescu a eliminat din variantele Republicii Moldova o eventuală renunțare la Transnistria în schimbul integrării europene, pe modelul Serbiei și al provinciei Kosovo. „Niciun stat nu are dreptul să renunțe la nicio palmă de pământ”, a subliniat președintele. El i-a sfătuit pe liderii de la Chișinău să nu se mai bazeze pe dialogul în format 5+2 (Transnistria, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, SUA, OSCE, UE) pentru a rezolva problema, dat fiind că a pierdut deja suficient timp, timp în care structurile statale „ilegitime” de la Tiraspol s-au consolidat. „Ca stat interesat și știind unde se află cheia – la Moscova -, eu n-aș lăsa lucrurile numai în formatul 5+2. Mai devreme sau mai târziu, nu e o urgență, cred că Chișinăul și Moscova trebuie să treacă la un dialog direct”, a explicat președintele la PRO TV Chișinău.

Vorbind despre gazoductul Iași-Ungheni și despre un viitor îndepărtat, președintele le-a promis râzând moldovenilor „gaz pe săturate după 2018, când începem noi extracția din Marea Neagră”.

Cetățean al Republicii Moldova, dar nu ales

Întrebat dacă Republica Moldova va rămâne o prioritate pentru el după ce își va încheia cel de-al doilea mandat de președinte, Traian Băsescu a răspuns: „Poate după ce îmi voi termina mandatul, voi cere cetățenia Republicii Moldova, în semn de respect pentru Republica Moldova și ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din această țară”. Totuși, când vine vorba despre oferta lui Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, de a merge să candideze peste Prut, răspunsul este scurt: „Nu, doamne ferește!”.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...