Traian Băsescu, prima reacție după înregistrările cu fratele său: „EU NU-L ACUZ, LUCRUL DE CARE-L ACUZ DEOCAMDATĂ ESTE ANTURAJUL. Justiția trebuie să își facă treaba”

Redactor:
Sorina Ionașc
Traian Băsescu, prima reacție după înregistrările cu fratele său: „EU NU-L ACUZ, LUCRUL DE CARE-L ACUZ DEOCAMDATĂ ESTE ANTURAJUL. Justiția trebuie să își facă treaba”
Președintele Traian Băsescu a declarat că nu se va implica sub nicio formă în cazul fratelui său, precizând că, dacă acesta este vinovat, va trebui să plătească în fața legii "ca orice alt cetățean".

În prima sa declarație de presă după declanșarea scandalului în care este implicat fratele său, președintele Traian Băsescu a ținut să precizeze că nu va interveni sub nicio formă în cazul lui Mircea Băsescu. De altfel, șeful statului a punctat faptul că relația de rudenie nu aduce niciun beneficiu în fața legii.

„Faptul că ești fratele președintelui nu te scutește de plata în fața legii. Sper ca varianta spusă de fratele meu să fie cea reală, dar cea în care voi crede este cea a justiției. Regret că s-a implicat într-un astfel de anturaj, cu consecințele pe care le vedem”, a declarat Băsescu.

ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A DECLARAȚIILOR ESTE DISPONIBILĂ AICI

Totodată, singurul reproș pe care șeful statului i l-a adus fratelui său a fost anturajul. „S-a implicat într-o zonă cu oameni în care n-ar fi trebuit să se implice. Regret că s-a implicat într-un astfel de anturaj, cu consecințele pe care le vedem. Singurul lucru de care-l acuz deocamdată este anturajul”, a mai spus președintele.

Cu ochii în lacrimi, Băsescu a mai spus că, indiferent că este vorba despre fratele său, justiția va avea prioritate pentru el.

„Vă asigur că între nevoia de consolidare a justiției și reflexul firesc de a-ți apăra fratele, aleg consolidarea justiției”, a încheiat șeful statului.

Declarația lui Traian Băsescu este prima după scandalul în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, acuzat că ar fi luat bani de la Bercea Mondial pentru a-l ajuta cu dosarele sale. Mai mult, în acest context, premierul Victor Ponta i-a cerut demisia președintelui.

Gândul a transmis LIVE TEXT. Iată cele mai importante declarații ale președintelui

„Închei asigurându-vă că între nevoia de consolidare a justiției și reflexul firesc de a-ți apăra fratele, aleg consolidarea justiției”

„Nu voi face niciun fel de intervenție la nicio instituție a statului pentru a-l proteja. Este major, este responsabil pentru faptele lui și, dacă a săvârșit ceva ilegal, va trebui să răspundă în fața legii ca orice alt cetățean. Eu nu-l acuz , dacă îl va acuza cineva, aceasta va putea fi justiția. Lucrul pentru care îl acuz deocamdată este anturajul în care a intrat”

„Plec de la premisa că în fața justiției, indiferent cum ne cheamă sau ce funcție avem, toți sunt egali. Iar faptul că ești fratele președintelui nu te scutește de responsabilitatea în fața justiției și a legii. Sper ca varianta pe care mi-a spus-o fratele meu să fie cea reală. Dar, sper. Varianta în care voi crede va fi cea a justiției”

„Nu mă voi transforma într-un avocat al fratelui meu. S-a implicat într-o zonă cu oameni în care n-ar fi trebuit să se implice. În zece ani nu am făcut nicio intervenție în justiție pentru nimeni”

„Vă garantez că nu a existat o astfel de intervenție. Eu cunosc varianta fratelui meu încă de anul trecut, atunci când mi-a spus că este șantajat”

„Niciodata nu am avut cu fratele meu vreo discuție cu privire la sprijinirea domnului Sandu Anghel în procesele pe care acesta le avea. Există suspiciunea intervenței mele în derularea justiției în acest caz sau cel putin așa a fost lansată public aseară. Fac un apel public la orice polițist, orice procuror și judecător implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat vreo intervenție a mea, s-o facă publică”

Scandalul Mircea Băsescu

Potrivit unor înregistrări făcute publice de Antena 3, miercuri seară, Mircea Băsescu ar primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare și că șeful statului ar fi știut despre acest demers.

Înregistrările au fost difuzate în prezența lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat că familia acestuia a decis să le facă publice în contextul unor „suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta” legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu, pentru un presupus trafic de influență.

Astfel, pe post au fost prezentate mai multe înregistrări audio ale unor discuții ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii și celor care le-au pus la dispoziție, de Mircea Băsescu și Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, care le-ar fi înregistrat pe ascuns. Înregistrările audio au fost prezentate împreună cu imagini filmate într-un birou, în care apărea fratele președintelui, discutând cu o persoană ce părea că înregistrează conversația, cu telefonul mobil sau cu o cameră ascunsă, și nu apare în filmare.

Mircea Băsescu a declarat, joi dimineață, că a vorbit cu fratele lui, președintele Traian Băsescu, de când a început scandal legat de Bercea Mondial, și că șeful statului este foarte supărat. El a adăugat că președintele știa despre cazul lui Bercea Mondial, așa cum „știa toată țara” și că nu s-a intervenit la el pentru eliberarea acestuia.

„Este o mare eroare sau să-i spun răutate să amesteci președintele țării într-o asemenea problemă (…) Este interpretarea lor că eu zic că președintele știe. Președintele știe despre un asemenea caz, cum să nu știe. Știa toată țara și să nu știe președintele despre cazul Bercea Mondialu?”, a spus Mircea Băsescu.

Întrebat dacă a vorbit cu fratele său de când a început acest scandal, Mircea Băsescu a spus: „Am vorbit, bineînțeles că este supărat, este foarte supărat. Este extraordinar de urât din partea postului Antena 3 că nu ne-a răspuns la telefon în timpul emisiunii și că încerarcă să arunce, să amestece în mocirla asta creată de ei președintele țării”.

Jurnaliștii au spus că președintele nu a făcut nicio declarație de când a început acest scandal, Mircea Băsescu răspunzând: „N-avea pentru ce, că nu știe nimic. Nu știm nimic, nu am auzit nimic, trebuie să vedem și noi interceptările alea, care, repet, au fost prezentate trunchiat, aiurea, care din 2012, care din 2011, care din 2013”.

Mircea Băsescu a mai spus că nu a luat niciun ban de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și nici nu a încercat eliberarea acestuia. El a precizat că nu știe nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpățână îi datora familiei lui Bercea Mondial.

„Eu nu am luat bani, doamnă. Eu nu am luat niciun ban (…) Erau în biroul celălalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Băsescu se referă în înregistrare, n.r.), nici nu știu ce sumă era. Probabil că așa am spus. Dar nu știu ce sumă era, pentru că era Marian Căpățână cu plasa cu bani, la care mă și refer, în biroul celălalat, aștepta să le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei”, a mai spus Mircea Băsescu.

El a afirmat că nu a încercat să intermedieze eliberarea lui Bercea Mondial și că îi sfătuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori să-i ajute să-l elibereze pe Sandu Anghel, să aibă încredere în justiție.

Întrebat la ce s-a referit când a spus că a încercat să facă tot posibilul pentru a-l scoate pe Bercea Mondial din penitenciar, Mircea Băsescu a răspuns: „Nu să-l scot eu doamnă, să se ajungă la recurs. Tot timpul le-am spus la neamurile lui: «Băi, nu încercați să dați bani la nimeni, pentru asta că mai rău îi faceți lui Bercea, și aveți încredere că justiția va rezolva problema». Ei tot timpul îmi spuneau că e nevinovat, «nașule, e nevinovat», și eu spuneam «ok, dacă e nevinovat, justiția va rezolva problema» (…) De fiecare dată le-am spus că nu pot să fac nimic, că eu nu cunosc nici judecători. Le-am recomandat avocat, l-am recomandat pe domnul Calafus, de aici din Constanța, dar mai mult de atâta, nu aveam ce să le fac”.

Mircea Băsescu a mai spus că înregistrarea video prezentată de Antena 3 „este o deturnare a adevărului, întrucât au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei”. El s-a declarat nemulțumit și de faptul că nu a putut să ia legătura cu televiziunea, în timpul emisiunii, precizând că atât el cât și avocatul lui au sunat de mai multe ori, fără rezultat.

„Pot să vă spun că am încercat să intrăm, să sunăm, atât eu cât și avocatul, la numărul de telefon la care vorbise avocatul înainte de a începe înregistrările. Eu am sunat de vreo patru-cinci ori, avocatul de vreo șapte-opt ori și nu ne-a mai răspuns nimeni. În schimb, când a sunat fina, i s-a răspuns imediat, ba încă s-a dat pauză după ce a sunat, astfel încât să poate să discute ei, să o învețe ce să spună. N-am ce să spun mai mult, vă spun că nu am luat bani, că n-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea”, a adăugat fratele președintelui.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
FOTO, Loredana Groza, imagini total indecente! S-a filmat aproape goală complet la masaj
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
Toți ochii sunt acum pe Dacia: vestea MOMENTULUI despre ce se întâmplă la Mioveni chiar...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Abia acum s-a aflat! Cornelia Catanga a spus adevărul despre divorțul de soț! Incredibil ce...
Inchide