VIDEO Traian Băsescu s-a întâlnit cu Jose Manuel Barroso. Președintele CE: „Toate forțele politice din România trebuie să se concentreze pe refacerea stabilității”

VIDEO Traian Băsescu s-a întâlnit cu Jose Manuel Barroso. Președintele CE: Toate forțele politice din România trebuie să se concentreze pe refacerea stabilității
Publicat: 14/09/2012, 13:42
Actualizat: 06/07/2016, 11:36

Președintele Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles pentru vizita de lucru în cursul căreia va avea întâlniri cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, și cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Șeful statului va avea convorbiri cu președintele Barroso începând cu ora 11.00 (ora României), urmate de întâlnirea cu comisarul Reding în jurul orei 12.30, iar întrevederea cu Van Rompuy va avea loc la sediul Consiliului European, la ora 16.15.

Printre subiectele pe care Traian Băsescu le discută cu oficialii europeni se numără prevederile noului Tratat fiscal privind zona euro, declarațiile lui Barroso de miercuri, din Parlamentul European, privind modul în care statele membre trebuie să acționeze ca o uniune, dar și problemele importante de pe agenda României – criza politică de la București, aderarea la zona Euro și la spațiul Schengen.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a transmis lui Traian Băsescu îngrijorările cu privire la evenimentele politice recente din România și la imaginea pe care țara și-a creat-o în UE, conform unui comunicat de presă al CE. Barroso a subliniat că nu va exista niciun compromis din partea Comisiei în ce privește respectarea statului de drept, independența justiției și respectarea Constituției. Barroso i-a mai spus lui Băsescu că stabilitatea României este importantă pentru credibilitatea economică și financiară a țării. Situația din România va fi în continuare supravegheată cu atenție de CE.

„Toate forțele politice din România, din guvern și din opoziție, trebuie să acționeze cu responsabilitate și reținere și să se concentreze foarte ferm pe nevoia urgentă de a reface stabilitatea instituțională și politică”, i-a spus Barroso lui Băsescu.

Barroso și Băsescu au mai discutat și despre situația zonei Euro și despre propunerile CE privind Uniunea Bancară și Mecanismul Unic de Supervizare, care ar trebui să întărească zona Euro.

Potrivit programului pentru presă transmis de Administrația prezidențială, la cele trei întâlniri nu sunt prevăzute declarații de presă comune ale președintelui Băsescu cu vreunul dintre oficialii europeni, ci doar oportunități foto și de imagine la începutul discuțiilor, la care au acces doar fotograful și cameramanul oficiali.

Președintele Băsescu ar urma să susțină o declarație de presă la finalul celor trei întâlniri, în jurul orei 17.00 (ora României).

Deocamdată, nu este precizat dacă șeful statului român va avea și declarații comune de presă cu oficialii europeni. Nici în programul oficial al lui Barroso și Van Rompuy nu figureazăîn prezent un astfel de moment.

Din delegația președintelui Băsescu mai fac parte șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, consilierul pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu, și purtătorul de cuvânt, Bogdan Oprea.

Traian Băsescu declara, în 12 iulie, la TVR, că este un „semnal înfiorător” pentru România faptul că nici președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și nici președintele Comisiei Europene, Jose Barroso, „nu au ieșit” într-o conferință de presă comună alături de premierul Victor Ponta.

Președintele suspendat la acea vreme a spus că faptul că președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susținut o conferință de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului, iar acest lucru reprezintă „un semnal înfiorător pentru România”.

„Dacă mă veți vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca președinte, pentru întâlniri cu președintele Consiliului European și cu președintele Comisiei Europene, și veți constata că nu a fost apoi o declarație comună, va trebui să înțelegeți că s-a întâmplat ceva rău”, a afirmat Băsescu.

El făcea aceste declarații după o vizită a premierului Victor Ponta la Bruxelles pentru explicații legate de situația politică de la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală