Traian Băsescu vrea să îi interzică pe extremiștii maghiari din Jobbik pe teritoriul României: „Nu văd de ce ne-ar fi rușine SĂ-I DĂM AFARĂ”

Traian Băsescu vrea să îi interzică pe extremiștii maghiari din Jobbik pe teritoriul României: „Nu văd de ce ne-ar fi rușine SĂ-I DĂM AFARĂ
Publicat: 12/03/2014, 11:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:36

Traian Băsescu a anunțat, în timpul unei declarații de presă, că a venit momentul ca extremiștii maghiari din Jobbik să nu mai poată activa în România și va cere Parlamentului un act normativ în acest sens.

„Și Ungariei îi e rușine cu ei, nu văd de ce nouă ne-ar fi rușine să-i dăm afară”, a explicat președintele, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a comentat că a observat ieri „o prezență la vârf a partidului extremist Jobbik”, precizând că, în opinia sa, „a venit timpul să punem capăt prezenței acestui partid pe teritoriul României”. „Comportamentul lor de la Târgu Mureș justifică o astfel de măsură”, a punctat președintele.

„Cer public Parlamentului să adopte un act normativ prin care să se interzică prezența în România a membrilor acestei formațiuni. E un partid extremist, care nu are responsabilitate pentru Europa unită. În Europa, se constată o creștere a partidelor extremiste și, dacă Ungaria nu îi poate ține sub control, măcar pe teritoriul României să nu aibă ce căuta”, a spus președintele. De altfel, Traian Băsescu a avertizat asupra ascensiunii curentelor extremiste și eurosceptice în Europa și în intervenția sa recentă de la summitul Popularilor Europeni.

Președintele a mai declarat că va avea o discuție „extrem de aplicată” în următorul CSAT, „pentru că libertatea, democrația, dreptul de mișcare și la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, faci rău altora”, a mai argumentat Traian Băsescu marți.

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, luni, la Târgu Mureș, la comemorarea secuilor uciși în 1854, cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

Printre participanți s-au numărat președintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, precum și liderii mai multor formațiuni și autorități locale din Ungaria și regiunea Ținutului Secuiesc. De asemenea, la manifestație au mai participat reprezentanți ai organizațiilor „64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizație interzisă în Ungaria), dar și reprezentanți ai Cataluniei, Poloniei și Turciei.

Cine este Jobbik

Ungaria este statul european cu una dintre cele mai puternice mișcări de extremă dreapta de pe continent. Jobbik, adică Mișcarea pentru o Ungarie mai bună, este un partid care promovează un naționalism radical, susținător activ al independenței Ținutului Secuiesc și, pe alocuri, anti-romi, antisemit și homofob. O latură controversată a acestei formațiuni este faptul că ea are alături o grupare paramilitară, Magyar Nemyeti Garda, interzisă oficial în Ungaria, dar care continuă să fie activă.

La alegerile parlamentare din Ungaria din 2010, Jobbik a obținut peste 16% din voturi, devenind una dintre principalele forțe politice ale țării vecine.

Partidul se recomandă ca fiind conservator, patriotic, creștin și apărător al identității istorice maghiare, dar respinge acuzațiile că ar fi homofob, anti-romi și antisemit.

Anul trecut, gândul a discutat cu un europarlamentar maghiar care era membru al Jobbik când a fost ales pentru legislativul european, dar care tocmai decisese să părăsească formațiunea, după ce a aflat că familia din partea mamei lui era evreiască, bunica sa fiind supraviețuitoare a Holocaustului. Prin urmare, Csanád Szegedi a decis să se retragă imediat din Jobbik și, mai mult decât atât, ne explica el, să își „regândească toate crezurile politice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?