„Treceți, batalioane române, Carpații!” În lipsă de autostrăzi, patrioții Ponta și Antonescu i-au trecut cu elicopterul. FOTOREPORTAJ GÂNDUL

Publicat: 19/11/2012, 09:07
Actualizat: 19/11/2012, 09:07

„România este excepțională, dar dacă vreți să vedeți România nu o faceți pe șosele, ci cu elicopterul”. Declarația emblematică despre situația infrastructurii din România aparține președintelui Traian Băsescu și a fost făcută pe 8 martie 2011 în prezența investitorilor arabi cu ocazia unui forum economic.

Dacă te chinui să ajungi în patru – cinci ore de la București la Cluj, să fii convins că faci parte din România terestră, a târâtorilor pe șoselele cu o singură bandă pe sensul de mers. A celor care sunt obligați să frâneze brusc atunci când miorița sare din folclor și traversează nestingherită drumurile naționale. Dacă îți rupi mașina pe infernalul drum de la Târgu Mureș la Bistrița și singura bucurie pe care o ai este că ai ajuns întreg la destinație, să fii convins că te numești alegător. Am trăit aceste experiențe în ultimele două zile pe o rută care a traversat țara de la sud la nord și înapoi: București – Cluj – Târgu Mureș – Bistrița – Baia Mare – București.

Autostrăzile sunt de vis în România, fără nici o exagerare. Dacă ațipești puțin riști să pierzi momentele plăcute când le parcurgi. România reală nu seamănă cu România din ofertele electorale. Sau România celor mulți, nu este și România celor aleși. De ce să se chinuie să construiască, investească și să nu fure dacă au la dispoziție elicopterul? De ce infrastructura este o prioritate doar în programele de guvernare și uitată imediat după ce au pus piciorul la Palatul Victoria?

Imagini inedite din turneul electoral al lui Ponta și Antonescu

O imagine surprinsă în sala Casei de Cultură a studenților din Cluj Napoca, unde erau așteptați să participe la lansarea candidaților din municipiu Victor Ponta și Crin Antonescu, scoate în evidență și problemele celor care văd România din elicopter. Nu e ușor nici acolo sus. „Am vrut și astăzi să ne ținem de cuvânt, să fim la timp la întâlnirea cu dumneavoastră, dar la Cluj încă este ceață”, s-a scuzat premierul Ponta, care a întors-o imediat electoral: „vă rog ca pe 9 decembrie să aveți grijă ca ceața din Cluj să se răspândească (sic!)”.

Plecați să cucerească electoratul din Transilvania și Maramureș, Victor Ponta și Crin Antonescu, ca și președintele Băsescu cu alte ocazii, au preferat să vadă România din avion și elicopter. Organizatorii au motivat alegerea făcută prin faptul că liderii se mișcă în mai multe mari orașe într-un timp foarte scurt.

Infrastructura în Transilvania mai are de așteptat. O spune și recunoaște chiar premierul, pentru că bani de la Guvern nu sunt. „Poate câte ceva anual, dar puțin”, încearcă o promisiune, adăugând că singura șansă a Autostrăzii Transilvania sunt banii europeni. Prioritare sunt autostrăzile București – Arad (coridorul IV) și București – Iași (coridorul IX). Și aceastea au figurat printre prioritățile guvernelor Tăriceanu și Boc.

Frontul național Băsescu – USL

În miniturneul lor transilvan, Victor Ponta și CRin Antonescu au redeschis frontul național USL – Traian Băsescu. Războiul cu președintele reprezintă o sursă bună pentru culegerea de voturi, chiar și în Transilvania și Maramureș.

La Cluj, un bătrân care și-a asortat la întâmplare pe haină mai multe insigne, inclusiv una legionară, i-a așteptat pe Crin Antonescu și pe Victor Ponta ca pe niște „îngeri” care să-i scape de Traian Băsescu. L-a acuzat pe Boc că a făcut mult rău clujenilor și că a câștigat un nou mandat prin fraudă.

Crin Antonescu a apelat la activarea sentimentelor naționale la Târgu – Mureș. A spus că își dorește conducători care să apere statul precum cancelarul german Angela Merkel și a dat lecții despre drepturile minorităților. S-a cântat „Treceți batalioane române Carpații”, aplauze, mâini puse la inimă.

La Baia Mare, liderii au ajuns deja obosiți. Fără chef de prea multe vorbe, iar în sală era oricum frig. Nu au mai vorbit nici despre Traian Băsescu, ci doar de rezolvarea unor orgolii locale. Au amânat alte două mitinguri electorale.

Liderii USL au plecat să cucerească Ardealul și Maramureșul, dar singura certitudine este că s-au certat cu președintele Băsescu. Adio, coabitare. La finalul celor două zile de campanie prin centrul și nordul țării, Crin Antonescu a luat pulsul electoratului și este sigur pe el: „USL va avea după alegeri cea mai mare majoritate, mai mare decât a FSN în 1990”.

Dar autostrăzi când vom avea?

GALERIE FOTO DIN TURNEUL LUI VICTOR PONTA ȘI CRIN ANTONESCU ÎN ARDEAL:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Secretul murdar pe care un fost membru al Rezistenței franceze l-a ținut ascuns 80 de...
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
Cod galben de ploi, vijelii şi grindină. Sunt aşteptate furtuni puternice în mai multe judeţe...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cele mai interesante mașini de jucărie. Cadourile ideale pentru Ziua Copilului
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
O femeie, criticată intens pentru rochia cu care s-a îmbrăcat la nunta fiicei ei 😲
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
De ce tace Gabriela Cristea, după ce a fost acuzată că a intrat beată în...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023