Tudorel Toader vrea să fie DAT AFARĂ DIN GUVERN. Ion Cristoiu explică planul B al lui Dragnea

Redactor:
Petriana Condrut
Tudorel Toader vrea să fie DAT AFARĂ DIN GUVERN. Ion Cristoiu explică planul B al lui Dragnea
Ion Cristoiu, analiză pentru Mediafax a atitudinii de frondă a ministrului Justiției. Vezi de ce consideră Cristoiu că Tudorel Toader mai degrabă pare că dorește să fie dat afară din guvern

Jurnalistul Ion Cristoiu face o analiză a ieșirii publice a ministrului Justiției și crede că, prin atitudinea sa, Tudorel Toader arată că vrea să fie dat afară din Guvern. Jurnalistul vorbește și despre „planul B” al liderul PSD, și anume, ordonanțele de urgență care nu mai au nevoie de avizare.

„Am urmărit cu atenție intervenția din această seară a lui Tudorel Toader pentru a vedea opoziția sa ca ministru al Justiției la cele două mari indicații ale lui Liviu Dragnea. Acesta din urmă a cerut în mod expres Guvernului, adică și ministerului Justiției, să se adopte o ordonanță de urgență prin care să fie anulate protocoalele și efectele lor. În legătură cu asta, Tudorel Toader, în stilul său didactic, a respins, fără să o spună, orice posibilitate de a da ordonanță în legătură cu protocoalele și a invocat posibilitatea unei legi, nu a unei ordonanțe, prin care cei ce se consideră că s-au folosit probe ilegale din cadrul protocoalelor, să se adreseze unui judecător care să accepte sau nu revizuirea procesului prin scoaterea probelor”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu pentru Mediafax.

„Procesul pe fond este gândit de Tudorel Toader ca un proces în care sunt scoase probele ilegale și există posibilitatea ca judecătorul pe fond să confirme decizia anterioară. În legătură cu anularea protocoalelor, a insistat că în Parlament se va discuta ordonanța de urgență a Ralucăi Prună, cea din martie 2016, și că aici legiuitorul se poate pronunța pe efectele ordonanței. Există însă și alte protocoale încheiate anterior. Dacă legiuitorul va respinge ordonanța, respingerea nu înseamnă automat anularea efectelor. Spunea și că legea va merge la promulgare și există posibilitatea ca președintele să o trimită la Curtea Constituțională. Adică a sesizat că și aici poate fi boală lungă”, precizează Ion Cristoiu.

Într-un interviu pentru Antena 3, ministrul Justiției a declarat că problema protocoalelor trebuie rezolvată printr-o ordonanță de urgență care să permită celor care se consideră nedreptățiți revizuirea procesului.

„Eu spuneam că este posibilă o ordonanță, un act juridic cu putere de lege, prin care să-i permită celui care crede că a fost condamnat pe protocoale, pe echipe mixte, pe aceste procedee probatorii, altele decât le permite legea. Să i se dea posibilitatea de a declara o procedură de admisibilitate în principiu să verifice dacă în dosarul lui a avut la bază astfel de procedee nelegale.”

Prin comportamentul său, ministrul arată că vrea să fie dat afară din Guvern, afirmă Ion Cristoiu.

„A doua indicație – amnistia. Liviu Dragnea spunea că nu este o iluzie juridică. Tudorel Toader a precizat că în minister nici nu s-a luat în discuție posibilitatea unei ordonanțe, a spus că sigur, în anul Centenar, legiuitorul poate fi generos, dar dacă legiuitorul dă o lege a amnistiei, ea trebuie să vizeze multe excepții. Aici, ministrul a completat moderatorul, care enumera mai multe fapte, și a spus și „corupția”. Părerea mea este că domnul Toader, prin felul în care s-a manifestat în seara asta, vrea să fie dat afară. Nu îndeplinea nimic din indicațiile lui Liviu Dragnea. Dacă ordonanță nu, la ce ar mai folosi Toader? Tudorel Toader a avut tot timpul o agendă proprie și nu va semna în veci ordonanța pe amnistie. Toader a spulberat azi orice iluzie a lui Dragnea că se va putea rezolva ceva prin ordonanță”, a afirmat Ion Cristoiu, pentru Mediafax.

În aceste condiții, „planul B” al lui Liviu Dragnea ar viza tocmai ordonanțele de urgență și modul în care se emit acestea.

„Liviu Dragnea are un plan B. Planul B prevede că se va da o ordonanță de urgență prin care ordonanțele de urgență nu mai au nevoie de avizul ministerelor. Avizul va fi dat de o comisie de avizare de la Secretariatul General al Guvernului. Atunci nu va mai fi nevoie de avize. Așa că în planul B se vorbește despre schimbarea doamnei Lambru de la SGG, pentru a pune un pesedist și vom avea paradoxul ordonanțelor care nu vor fi avizate de ministere. Pretextul a fost folosit deja, și anume că se obțin greu avizele de la ministere. Și atunci, dacă nu ar mai fi nevoie de avize, ordonanțele vor trece în acest fel, inclusiv amnistia”, a concluzionat Ion Cristoiu.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat marți că nu există, la Ministerul Justiției, un proiect privind amnistia sau grațierea și a arătat cu degetul spre Parlament, afirmând că legiuitorul ar putea fi generos în an centenar.

„În istorie au fost multe acte de clemență referitoare la amnistie, eventual la grațiere. De fiecare dată, emitentul a prevăzut condițiile, dar și excepțiile – nu e normal să grațiezi, să amnistiezi faptele grave împotriva persoanei. Suntem în an Centenar. Legiuitorul ar putea fi generos. Există în Parlament de anul trecut un proiect privind amnistia și grațierea. E vorba de o voință politică, o politică penală pe care legiuitorul are deplină libertate să o promoveze. Vom vedea dacă aceasta e calea de urmat. La Ministerul Justiției nu există nici în discuție, nici în elaborare sau avizare un proiect de act normativ – lege sau OUG – de amnistie sau grațiere”, a precizat Tudorel Toader la Antena 3.

 

Inchide