• Publicat:
Politică

Turcan reacționează: Dăncilă poartă întreaga responsabilitate pentru întârzierile la plata salariilor / Guvernul nu este funcțional din vina exclusivă a premierului

Turcan reacționează: Dăncilă poartă întreaga responsabilitate pentru întârzierile la plata salariilor / Guvernul nu este funcțional din vina exclusivă a premierului
Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a afirmat că premierului Viorica Dăncilă este singura responsabilă de faptul că plata salariilor la ministere întârzie, deoarece a refuzat să se prezinte în fața Parlamentului pentru obținerea votului de încredere.

„Viorica Dăncilă poartă întreaga responsabilitate pentru întârzierile la plata salariilor! Faptul că mii de oameni nu și-au primit încă salariile ne demonstrează că Guvernul nu este funcțional, din vina exclusivă a Vioricăi Dăncilă. Atunci când miniștrii și-au depus demisia la cabinetul prim-ministrului, Viorica Dăncilă era obligată să se asigure că ministerele vor funcționa, indiferent de ce evenimente politice ar putea să apară. Nu cred că există în istoria ultimilor 30 de ani vreun prim-ministru care să nu fi solicitat, odată cu depunerea demisiei de către un ministru, și documentul privind delegarea atribuțiilor acestuia, astfel încât activitatea ministerului să nu fie blocată”, a scris Raluca Turcan, miercuri pe Facebook.

Liderul deputaților PNL a precizat că situația privind Executivul trebuia tranșată imediat după ce a ieșit ALDE de la guvernare, pentru a nu mai continua cu un Guvern nefuncțional.

„Criza guvernamentală a fost provocată exclusiv de refuzul Vioricăi Dăncilă de a se prezenta în fața Parlamentului și a obține votul asupra noii structuri politice a Guvernului. Situația trebuia rezolvată imediat după ieșirea ALDE de la guvernare. Viorica Dăncilă trage de timp, generând prejudicii în lanț, prin guvernul nefuncțional pe care-l conduce”, a completat Turcan.

Ea i-a solicitat „Vioricăi Dăncilă să nu mai recurgă la eschive și jonglerii, care nu fac decât să adâncească această criză guvernamentală. Să se prezinte, așa cum spune Constituția, în fața Parlamentului și să constate singură că Guvernul ar trebui să plece, pentru că nu mai are nici majoritate și nici legitimitate”.

Reacția deputatului PNL vine după ce Mihai Fifor a declarat că președintele Klaus Iohannis este responsabil pentru faptul că angajații din ministerele vacantate de ALDE și salariații din companiile sau agențiile din subordine nu își primesc banii, deoarece șeful statului a blocat activitatea Guvernului.

Aproape 4.200 de angajați din Ministerul Mediului și agențiile care țin de această instituție, precum și aproximativ 200 de angajați de la Energie nu și-au primit, marți, salariile. Potrivit surselor Mediafax, situația a apărut în urma demisiei celor doi miniștri.

La începtul lunii septembrie, ministrii Mediului și ai Energiei, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton, au demisionat din funcții după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coaliția de guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Grațiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri.

 

Inchide