Țuțuianu vrea să facă achiziții pentru Armată ca la Consiliul Județean Dâmbovița

Țuțuianu vrea să facă achiziții pentru Armată ca la Consiliul Județean Dâmbovița
Publicat: 29/06/2017, 14:15
Actualizat: 29/06/2017, 14:23

Cu 22 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, comisia parlamentară care l-a audiat pe Adrian Țuțuianu a dat aviz favorabil numirii acestuia în funcția de ministru al Apărării.

Țuțuianu a spus că cele opt proceduri de achiziție de tehnică militară modernă reprezintă o prioritate și, datorită experienței acumulate ca președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, va putea duce la bun-sfârșit acest proces.

„Sunt opt programe, Corveta multifuncțională, sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea mașinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8×8 și 4×4, sisteme C4 cu capabilități de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SORAT și sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Din datele pe care le am de la Ministerul Apărării, sunt demarate procedurile de achiziție publică. Vă asigur că, chiar în cursul zilei de mâine, o sa cer un raport detaliat cu privire la fiecare dintre proceduri. Sunt familiarizat cu achizițiile publice pentru că am derulat asemenea proceduri în cei aproape cinci ani cât am funcționat ca președinte al Consiliului Județean. Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege și a nu se întârzia niciun minut, în așa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget și să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenția nu este să dau din banii apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, a declarat Adrian Țuțuianu, în fața membrilor comisiei de Apărare.

În timpul audierilor, Mircea Dușa, fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a stat alături de Adrian Țuțuianu și l-a ajutat să ofere parlamentarilor câteva dintre răspunsurile la întrebările formulate de aceștia. La finalul audierilor, după ce a primit avizul pozitiv, Țuțuianu a explicat jurnaliștilor că e mai important ca un ministru să fie un bun administrator.

„Un ministru este un om de administrație și vă asigur că am suficientă experiență în administrația publică. Știu să administrez un minister și vă asigur că voi fi un ministru foarte serios. Sunt ambițios și vreau să las urme pe unde trec. Contează să știi carte, iar eu știu, și am făcut și un curs la Colegiul Național de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există generali, ofițeri superiori, alte cadre în interiorul ministerului. Am spus: 2% (alocare bugetară din PIB pentru Apărare – n.r.) este un angajament al României, nu un angajament personal. Până luni, voi avea rapoarte complete pe toate procedurile de achiziție, voi vedea unde sunt blocajele și voi face ceea ce trebuie făcut. Sunt proceduri de achiziție în curs pe toate cele opt programe, în diverse stadii”, a spus Țuțuianu.

Acesta a mai declarat că cel puțin una dintre procedurile de achiziție de tehnică militară va fi încheiată până la finalul acestui an.

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu, propus de PSD pentru funcția de ministru al Apărării, este președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, acesta ocupând anterior și funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

După alegerile parlamentare din 2016, Adrian Țuțuianu a obținut un mandat de senator, prelunând conducerea Comisiei parlamentare de control a activității SRI. Din anul 2000 este lector/conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște, în cadrul Facultății de Drept.

Adrian Țuțuianu a fost parlamentar în legislatura 2008-2012, ulterior ocupând funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. În perioada 2004-2008 a fost consilier județean, iar anterior avocat, mediator și practician în insolvență.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și Colegiul Național de Apărare în 2010, fiind doctor în Drept. Potrivit datelor din CV, cunoaște Limba Franceză.

După protestele din iarnă, fiica lui Adrian Țuțuianu a avut o postare pe Facebook în care spunea despre protestatari că ies „ca oile în Piața Victoriei” și îi provoacă „scârbă”, postare despre care senatorul a spus că este „neinspirată”, dar și copii săi „au dreptul să spună ceva”.

Din declarația de avere postată pe site-ul Senatului României reiese că deține, împreuna cu familia, cinci terenuri în județul Dâmbovița, unul de 24 de metri pătrați și un loc de parcare în București, sectorul 4. În Tâgoviște, soția sa are un apartament de 56 mp, un alt imobil de peste 170 mp, iar în București un imobil de 125 mp. Una dintre fiicele sale deține în comuna Răzvad un imobil de peste 200 mp și în Târgoviște un altul de 82 mp. Pe numele lui Adrian Țuțuianu este și un apartament de 86 mp în Târgoviște.

Potrivit documentului menționat, deține, împreuna cu soția, două mașini Volkswagen, fabricate în 2015, și o alta, aceeași marcă, din 2010. Are trei credite în valoare totală de aproximativ 85.000 lei. În 2016 a obținut în jur de 127.000 lei de la Senat, CJ Dâmbovița și Universitatea Valahia. Soția sa, inspector în cadrul prefecturii Dâmbovița, a avut venituri de 34.000 lei, iar dintr-un contract de închiriere a obținut peste 67.000 lei.

La categoria investiții și împrumuturi acordate, apare suma de 15.900 euro direcționată către firma SC Ventrom SRL, la care acționari sunt soția și fiica sa. De asemenea, acesta a contribuit la campaniile electorale, locale și parlamentare, din 2016, cu suma totală de 12.500 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația