UDMR cere „înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului” privind cazul elevei de la liceul din Covasna

UDMR cere înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului privind cazul elevei de la liceul din Covasna
Publicat: 25/03/2013, 10:02
Actualizat: 03/02/2019, 14:14

UDMR a adresat un apel participanților la viața publică să se raporteze „cu înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului” la situația creată în cazul elevei de la liceul din Covasna, atrăgând atenția că s-a amplificat o atmosferă antimaghiară „care împinge societatea românească înapoi în anii ’90”

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, luni, și semnat de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, Uniunea respinge cu fermitate „orice tentativă de a ațâța la diferende și vrajbă între majoritate și minoritate”.

„UDMR a adresat un apel ferm participanților la viața publică să se raporteze cu înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului la situația care s-a creat în jurul elevei de la Liceul «KÅ‘rösi Csoma Sándor», din Covasna. Exagerând artificial, cu scopul de a ațâța, semnificația gestului elevei din Covasna, unii au stârnit și au amplificat la nivelul întregii țări o atmosferă antimaghiară care împinge societatea românească înapoi în anii ’90. (…) Respingem cu fermitate orice tentativă de a ațâța la diferende și vrajbă între majoritate și minoritate”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții UDMR consideră că printre valorile fundamentale ale comunității naționale maghiare din Transilvania s-au numărat întotdeauna „toleranța, coexistența pașnică și respectul reciproc”.

„Membrii comunităților naționale care trăiesc în România sunt cetățeni cu drepturi egale ai acestei țări, au aceleași îndatoriri și aceleași drepturi ca membrii națiunii majoritare. UDMR îi asigură de sprijinul său pe toți cei care, în zilele din urmă, nevinovați fiind, au devenit ținta acuzațiilor sau jignirilor. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că, în zilele următoare, acest gest amplificat în mod artificial nu va mai avea valoare de știre, însă și de acum înainte, elevii și profesorii Liceului «KÅ‘rösi Csoma Sándor», maghiari și români, se vor duce, zi de zi, în aceeași școală, se vor întâlni pe coridoarele școlii și în sălile de clasă. Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflectă realitatea cotidiană din Ținutul Secuiesc”, se mai arată în comunicatul UDMR.

Reprezentanții Uniunii roagă partidele politice din România, participanții la viața publică și mass-media, „să se raporteze cu deplin simț de răspundere la acest subiect, să se delimiteze de retorica anti-minoritate și să nu dea dovadă de nici un fel de toleranță față de declarațiile și manifestările extremiste”.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câțiva elevi români din clasa a IX-a au mers la școală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiță tricoloră și a cărei fotografie a fost postată pe o rețea de socializare, susținea că ar fi primit amenințări.

Șeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara că eleva de clasa a IX-a de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna, care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc și-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” și „un teribilism”.

Poliția Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei amenințate pe o rețea de socializare după ce a purtat o bentiță cu tricolorul românesc la școală, fiind luate măsuri de prevenire a violenței în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educației a anunțat că face verificări la Liceul „Korosi Csoma Sandor”.

Vineri și sâmbătă, mitinguri de solidaritate cu eleva din Covasna au avut loc în mai multe orașe, printre care Ploiești, Craiova, Alba-Iulia și Cluj-Napoca, dar și București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...