UDMR i-a făcut reclamații lui Băsescu. Ce sancțiuni riscă fostul președinte

Redactor:
Politic
UDMR i-a făcut reclamații lui Băsescu. Ce sancțiuni riscă fostul președinte
UDMR anunță că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Național al Audiovizualului cu privire la declarația făcută de Traian Băsescu și manifestările discriminatorii din mass-media.

„Mai multe canale media din România – Realitatea TV, Nașul TV, B1TV și Digi24 – au difuzat discursuri naționaliste, extremiste, care discriminează comunitatea noastră, iar fostul șef al statului a atacat public dezideratul legitim al comunității maghiare de a consacra ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare. Am sesizat autoritățile competente ale statului pentru a remedia pe cale legală această situație”, a transmis președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, într-un comunicat de presă, după ce UDMR a trimis două sesizări la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și respectiv la Consiliul Național al Audiovizualului.

Președintele executiv a mai declarat că Uniunea nu a cerut nimic inedit și că propunerile legislative ale UDMR nu aduc niciun prejudiciu drepturilor majorității.

„Am putut fi martorii manipulării și a propagandei naționaliste în aceste zile. Este inacceptabil ca un fost șef al statului să ceară maghiarilor din România să sărbătorească ziua de 15 martie la Budapesta. Maghiarii din România au drepturi în această țară, în care s-au născut! Este o declarație schizofrenică dacă stăm să ne gândim că, în timpul mandatului său de președinte, cu ocazia comemorărilor din 15 martie, a adresat mai multe mesaje de sprijin comunității noastre și el însuși a promulgat legea care declară zilele sărbătoririi comunităților tătarilor și a rromilor din România”, a mai spus Porcsalmi Bálint.

UDMR precizează că Traian Băsescu a cerut de două ori încrederea și voturile maghiarilor la alegerile prezidențiale, iar acum „jignește profund această comunitate”.

„Acum câțiva ani Traian Băsescu era de părere că maghiarii din România au dreptul de a sărbători ziua de 15 martie și a considerat ideile luptei pentru libertate ale maghiarilor formulate în timpul revoluției pașoptiste ca fiind general valabile. Azi, el critică inițiativa noastră de consacrare a acestei zile ca sărbătoare oficială a maghiarilor din România și îi numește ticăloși pe cei care au sprijinit în comisiile de specialitate din Senat acest proiect de lege”, a spus liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Schimbul de replici a început după ce, sâmbătă, președintele PMP, Traian Băsescu, le-a transmis liderilor UDMR că ar fi potrivit să nu intervină în lupta internă din PSD. În replică, președintele UDMR Kelemen Hunor a precizat că liderul PMP este un „om iresponsabil”, că a „cerșit” de două ori voturile maghiarilor și ale secuilor și că a „distrus” timp de 10 ani România. Traian Băsescu a revenit cu declarații și a spus, în replică, că i-a „bătut de i-a snopit, în ungurime, pe Adrian Năstase și pe Mircea Geoană”, însă nu cu ajutorul UDMR, despre care a afirmat că încearcă cu tenacitate să maghiarizeze Ardealul.

„Nu am nimic cu minoritatea maghiară și nici măcar cu UDMR pe care o respect pentru tenacitatea cu care încearcă să își atingă obiectivele de maghiarizare a Ardealului. (…) Este adevărat. Și pe Adrian Năstase și pe Mircea Geoană i-am bătut de i-am snopit în ungurime, dar nu datorită UDMR, ci datorită faptului că am umblat mult în ungurime, că am vorbit cu mulți oameni și poate am făcut pentru unguri cel puțin în ceea ce privește infrastructura mult mai mult decât UDMR”, a declarat președintele PMP.

Traian Băsescu a susținut că nu a „cerșit” voturile ungurilor, reamintind că în 2004 UDMR l-a susținut pe Adrian Năstase, iar în 2008 pe Mircea Geoană.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dezinfectanții periculoși vânduți în România. Provoacă orbirea și afecțiuni grave! E strigător la cer!
Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe...
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
O femeie a pus bicarbonat de sodiu peste fructe. Ce a observat în apă după...
Decizie șoc în Argentina în urma decesului lui Maradona
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cinci semne că te autosabotezi fără să vrei. Tocmai de aceea s-ar putea să nu...
Inchide