UDMR îi traduce lui Ponta LISTA CONDIȚIILOR pentru a intra la guvernare

UDMR îi traduce lui Ponta LISTA CONDIȚIILOR pentru a intra la guvernare
Publicat: 27/02/2014, 22:41
Actualizat: 10/08/2015, 20:31

După o serie de discuții neoficiale și o întâlnire oficială, în care UDMR-ului i s-au oferit posturile de vicepremier și două ministere, Kelemen Hunor i-a informat pe delegații maghiarilor că Uniunea poate spune da intrării la guvernare, dacă i se îndeplinesc anumite desiderate.

Discuțiile de până acum au vizat, pe lângă posturile de vicepremier, miniștri, secretari de stat și funcții în administrația locală, și o serie de probleme restante. Este vorba în primul rând despre înființarea Universității de medicină în limba maghiară, la Târgu Mureș, prevăzută de trei ani în Legea Educației, însă blocată de guvern. De asemenea, un subiect a fost cel referitor la folosirea simbolurilor naționale, în condițiile în care multe primării conduse de maghiari au fost date în judecată pentru arborarea steagului secuiesc. În discuție rămân, totodată, celelalte prevederi din protocolul semnat în 2012, referitoare la revizuirea Constituției, reorganizarea teritorială și reglementarea drepturilor culturale.

„Cu facțiunile Senat și Cameră, suntem limba cântarului. Depinde de noi dacă recunoaștem șansele momentului. Avem trei opțiuni: în opoziție, din Parlament să sprijinim Guvernul, cum am făcut în perioada 2000-2004, sau, dacă am recunoscut situația actuală, dacă formulăm condiții bune, nu de dragul guvernării, putem spune da, în anumite condiții să acceptăm guvernarea. Despre asta vom vorbi azi și mâine cu președinții județeni (ai UDMR – n.r.). Nu avem timp să așteptăm, până luni la prânz trebuie să decidem dacă primim mandatul, pe cine, ce să alegem. Cred că suntem destul de înțelepți, ca reprezentanți ai 80 la sută din unguri. Nu trebuie să judecăm o problemă de ideologie, nu e vorba ca ungurii din Ardeal să fie de stânga sau de dreapta”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit lui Kelemen, în anii de când UDMR a ieșit de la guvernare, odată cu Guvernul Ungureanu, reprezentanții Uniunii din Parlament și administrațiile locale au demonstrat că, dacă au în spate comunitatea, sunt apți să-și facă datoria, să le reprezinte interesele, având „această misiune”. El a adăugat însă că, față de perioada 2008-2012, instrumentele lor sunt mult mai slabe.

„Avem datoria să facem aceste analize și să formulăm concluziile corespunzătoare, ca în 2014, 2015, 2016 să redobândim ce am pierdut. Trebuie să fim la Bruxelles, în administrațiile locale, în Parlament. Se schimbă vremurile, în perioada ce vine se produc schimbări, modificări în Tratatul de la Lisabona, probabil pentru minorități se vor deschide noi măsuri, noi instituții. Am văzut că dacă avem reprezentanți – trei am trimis, doi ne-au reprezentat – se poate discuta clar, concis în PE și să ne găsim parteneri. În alegerile europarlamentare trebuie să ne bazăm pe noi înșine și să convingem ungurii”, a spus Kelemen Hunor, care a subliniat că e nevoie de implicarea fiecărui primar, consilier local sau activist UDMR care vrea să facă ceva.

Dilema lui Marko

La rândul său, fostul președinte al UDMR Marko Bela a susținut că Uniunea poate să își asume rolul de guvernare, în „condițiile corespunzătoare”, adăugând: „Fără noi nu e reformă în țară, fără noi nu există progres”.

„Dacă condițiile sunt corespunzătoare, atunci UDMR poate să își asume rolul de guvernare. Dacă UDMR, pentru comunitatea maghiară din România, prevede priorități în pachetul de guvernare, atunci UDMR este obligat să își asume rol la guvernare. Aici e dilema. Dacă există aceste condiții, dacă sunt (prevăzute – n.r.) prioritățile care sunt importante”, a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a arătat că Uniunii i s-a oferit intrarea la guvernare și ținând cont de rolul ei de „forță stabilizatoare”.

„Dacă vom avea garanții preliminare, că până la urmă acest pachet de reforme amânat de doi ani știm cum trebuie să arate și se va înfăptui, atunci UDMR trebuie să își asume rolul de guvernare. Fără noi nu e reformă în țară, fără noi nu există progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gândit și la acest rol de forță stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre”, a spus Marko Bela.

Borbely: Putem avea un guvern mai capabil decât cel dinainte

În același ton, vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a susținut că Uniunea are o echipă puternică și, în mod sigur, dacă va intra la guvernare, va fi „un nou guvern mai capabil decât cel care a fost”, care „s-a ocupat de certuri, nu de guvernare”.

„Avem o echipă puternică, lucrează la text, sunt diferite tipuri de probleme – cele care țin de minorități, cele care țin de toată societatea, economic, social, infrastructură. E sigur că vom putea avea un nou guvern mai capabil decât cel care a fost, pentru că a fost un guvern slab, după părerea mea, s-au ocupat colegii de certuri, nu de guvernare. Noi o să vedem, în funcție de discuții, vom decide ce fel de sprijin dăm acestui guvern”, a spus Borbely.

Acesta a adăugat că, în condițiile în care opoziția este „fărâmițată”, este clar, în momentul de față, că pentru un nou guvern ar fi nevoie de voturile UDMR.

„Întrebarea care se pune: vrem o instabilitate sau o criză guvernamentală de luni de zile, sau vrem să avem un guvern? În condițiile în care putem să ne înțelegem cu colegii, probabil duminică va fi întâlnirea decisivă, atunci da, vom da sprijin. E altceva dacă ești acolo în guvern și poți să îți argumentezi părerea, nu fugi în fiecare zi la guvern, ca să reglezi cum votezi în Parlament. După părerea mea – nu avem încă o decizie colectivă – dacă îți asumi răspunderea, trebuie să îți asumi în guvern. Va fi o problemă deschisă în următoarele zile cum și în ce condiții. Sper ca duminică să putem tranșa această problemă”, a conchis vicepreședintele politic al UDMR.

Ela Giurgea, [email protected]

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Modul în care Israelul l-a asasinat pe șeful programului nuclear iranian. Scenariul, desprins din filmele...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce se întâmplă cu banii românilor de pe card: se anunță schimbări importante, avertismentul experților
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei