UDMR nu votează moțiunea de cenzură Părăsesc sala după dezbateri

Redactor:
Diana Grigore
UDMR nu votează moțiunea de cenzură. Citește motivele deciziei maghiarilor

Așa cum lăsase să se înțeleagă încă de marți, UDMR a picat la pace cu Puterea și nu va susține moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vom participa la dezbaterea moțiunii de cenzură. Vom avea și noi de spus acolo ceva, așa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute și vom spune acolo punctul nostru de vedere și vom părăsi sala, VOM FI ABSENȚI. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abținem, să nu știu ce. Nu vom fi în sală și vom fi absenți în momentul votului”, a promis Kelemen Hunor.

Liderul maghiarilor a negociat marți dimineața cu președintele PNL Ludovic Orban, care a încercat să-l convingă să sprijine dărâmarea guvernului. Orban mai discutase cu Kelemen pe 20 mai, dar cele două părți au înțeles diferit întâlnirea. Orban, ca pe o negociere, Kelemen, ca pe o șuetă la cafea

„Nu am negociat,” a explicat acum câteva zile președintele UDMR „I-am spus atunci d-lui Orban că vreau să știu ce se întâmplă DUPĂ moțiunea de cenzură, presupunând că există șansa de a schimba Guvernul, vreau să știu pe ce majoritate se bazează, cu semnături. Cine va fi premierul, susținut de o majoritate, cu cele peste 200 de semnături, așa cum se face în țări civilizate. Apoi am vrut să văd programul de guvernare, să știm ce se face cu țara, cine sunt miniștrii portofoliilor importante – Finanțe, Interne, Apărare, Educație, Transporturi, Dezvoltare regională, Economie și care sunt acțiunile pe termen scurt și mediu pentru jumătatea de mandat – fiscalitate, educație, dezvoltare infrastructurală, să știm în ce direcție se duce țara. Sunt chestiuni simple, oneste, transparente.”

În schimb, se pare că a negociat mai avantajos cu ALDE. La trei ore de la discuția cu Ludovic Orban, Kelemen Hunor s-a întâlnit cu Călin Popescu Tăriceanu. După discuții, avansa deja varianta abținerii de la vot, însă a amânat anunțul până consultarea cu parlamentarii maghiari. „Abținerea e o posibilitate,” a admis marți Kelemen. „Decizia formală legată de moțiunea de cenzură o vom lua mâine dimineață, dar matematic, aritmetic, în acest moment lucrurile sunt FOARTE CLARE. Indiferent cum calculăm, ei au majoritate. Până când această majoritate există, există și Guvern.” 

Calin Popescu Tariceanu si Kelemen Hunor

Deși Ludovic Orban mai spera marți seara într-o minune, amintind într-o emisiune televizată proverbul „Nu aduce anul ce aduce ceasul”, n-a dovedit decât că își merită porecla INCONȘTIENTUL VESEL dată de Traian Băsescu. UDMR nu va vota alături de Opoziție nici de această dată.

„Moțiunea de cenzură este un instrument esențial în ceea ce privește controlul guvernului și chiar este mai mult – se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moțiunea de cenzură,” a declarat miercvuri dimineață Kelemen Hunor, „dar ca să se întâmple acest lucru, e nevoie ceva mai mult decât o critică, mai mult sau mai puțin coerentă, trebuie și o viziune despre viitor, un lider, un program de guvernare, o listă de miniștri cu care poți să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipsește în acest moment”.

 

Inchide