UDMR nu votează moțiunea de cenzură Părăsesc sala după dezbateri

Publicat: 27/06/2018, 11:12
Actualizat: 26/03/2019, 03:29

Așa cum lăsase să se înțeleagă încă de marți, UDMR a picat la pace cu Puterea și nu va susține moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. „Vom participa la dezbaterea moțiunii de cenzură. Vom avea și noi de spus acolo ceva, așa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute și vom spune acolo punctul nostru de vedere și vom părăsi sala, VOM FI ABSENȚI. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abținem, să nu știu ce. Nu vom fi în sală și vom fi absenți în momentul votului”, a promis Kelemen Hunor.

Liderul maghiarilor a negociat marți dimineața cu președintele PNL Ludovic Orban, care a încercat să-l convingă să sprijine dărâmarea guvernului. Orban mai discutase cu Kelemen pe 20 mai, dar cele două părți au înțeles diferit întâlnirea. Orban, ca pe o negociere, Kelemen, ca pe o șuetă la cafea.

„Nu am negociat,” a explicat acum câteva zile președintele UDMR „I-am spus atunci d-lui Orban că vreau să știu ce se întâmplă DUPĂmoțiunea de cenzură, presupunând că există șansa de a schimba Guvernul, vreau să știu pe ce majoritate se bazează, cu semnături. Cine va fi premierul, susținut de o majoritate, cu cele peste 200 de semnături, așa cum se face în țări civilizate. Apoi am vrut să văd programul de guvernare, să știm ce se face cu țara, cine sunt miniștrii portofoliilor importante – Finanțe, Interne, Apărare, Educație, Transporturi, Dezvoltare regională, Economie și care sunt acțiunile pe termen scurt și mediu pentru jumătatea de mandat – fiscalitate, educație, dezvoltare infrastructurală, să știm în ce direcție se duce țara. Sunt chestiuni simple, oneste, transparente.”

În schimb, se pare că a negociat mai avantajos cu ALDE. La trei ore de la discuția cu Ludovic Orban, Kelemen Hunor s-a întâlnit cu Călin Popescu Tăriceanu. După discuții, avansa deja varianta abținerii de la vot, însă a amânat anunțul până consultarea cu parlamentarii maghiari. „Abținerea e o posibilitate,” a admis marți Kelemen. „Decizia formală legată de moțiunea de cenzură o vom lua mâine dimineață, dar matematic, aritmetic, în acest moment lucrurile sunt FOARTE CLARE. Indiferent cum calculăm, ei au majoritate. Până când această majoritate există, există și Guvern.”

Calin Popescu Tariceanu si Kelemen Hunor

Deși Ludovic Orban mai spera marți seara într-o minune, amintind într-o emisiune televizată proverbul „Nu aduce anul ce aduce ceasul”, n-a dovedit decât că își merită poreclaINCONȘTIENTUL VESEL dată de Traian Băsescu. UDMR nu va vota alături de Opoziție nici de această dată.

„Moțiunea de cenzură este un instrument esențial în ceea ce privește controlul guvernului și chiar este mai mult – se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moțiunea de cenzură,” a declarat miercvuri dimineață Kelemen Hunor, „dar ca să se întâmple acest lucru, e nevoie ceva mai mult decât o critică, mai mult sau mai puțin coerentă, trebuie și o viziune despre viitor, un lider, un program de guvernare, o listă de miniștri cu care poți să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipsește în acest moment”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului