Udrea îi cere lui Ponta retragerea din cursa pentru Președinție și demisia din funcția de premier

Udrea îi cere lui Ponta retragerea din cursa pentru Președinție și demisia din funcția de premier
Publicat: 14/10/2014, 15:02
Actualizat: 14/10/2014, 18:01
„În lumina declarațiilor făcute de președintele Traian Băsescu ieri seară, constat situația gravă în care se află România. Primul-ministru și candidatul la Președinție cotat azi cu cele mai mari șanse se află în situația de a fi încălcat Constituția, legea și de a fi mințit în ultimii ani pe români”, a spus Udrea.
Ea a arătat că Ponta a fost ofițer acoperit și că în această calitate era în același timp și procuror.
Potrivit Elenei Udrea, Constituția din 1991, în vigoare până în 2003, prevedea faptul că funcția de procuror e incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice.
Ea a spus că Ponta a încălcat, totodată, Legea 92/1992, care prevede că funcția de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată cu excepția funcțiilor didactice.
„Domnul Victor Ponta este într-o situație de ilegalitate. În același timp, este într-o situație de imoralitate. Dânsul a mințit și minte și în acest moment despre trecutul lui”, a spus Udrea.
Ea a arătat că, în aceste condiții, solicită, în afară de retargerea din cursă și demisia din funcția de premier a lui Ponta, și ca organele de anchetă să se sesizeze cu privire la aceste încălcări ale Constituției și legii.
Udrea a cerut, totodată, demisia și dizolvarea Comisiei de control SIE din Parlament, considerând că membrii acesteia au știut și au acoperit această situație.
Ea a mai cerut înființarea a două comisii parlamentare de anchetă care să verifice încălcarea Consituției și a legii, pe de o parte, și comportamentul fostului director al SIE Teodor Meleșcanu, pe de altă parte.
Udrea a arătat că Meleșcanu e vinovat pentru că l-a „acoperit” pe Ponta.
„În calitate de șef SIE l-a acoperit pe Victor Ponta, i-a sprijinit inițiativele legislative pe care Victor Ponta le-a avut în ultimtul an pentru a acoperi situația în care s-a aflat și i-a ascuns președintelui Traian Băsescu informații care erau în datoria sa să i le comunice. Domnul Meleșcanu e candidatul domnului Ponta la Președinție, iar secretul care îi leagă face ca jocul de campanie să devină unul netransparent, nedemocratic”, a spus Udrea.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituțională” și „o incompatibilitate”, potrivit Constituției vechi.
Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost și ofițer acoperit și procuror nu este o ilegalitate, președintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituțională”.
Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofițeri acoperiți în Executiv. „La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituția să-i numesc și n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofițer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Și chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofițer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezerviști acoperiți”, a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.
„Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru”, a mai spus el.
Șeful statului a explicat că „neliniștea” i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofițer SIE a lui Victor Ponta. „Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns și pe urmă discuțiile din presă”, a mai spus Băsescu.
Marți dimineață, la Iași, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacție la declarațiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt „numai minciuni” și că președintele este „extrem de tulburat și frământat” și că „România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.
Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată și și-a servit țara și va face acest lucru în continuare.
„În ce mă privește vă spun foarte clar și foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, și până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile țării, mi-am servit țara ca magistrat, ca deputat, ca ministru și voi face la fel ca președinte al României”, a afirmat Victor Ponta.
El a mai susținut că Traian Băsescu se exprimă „într-un mod total inacceptabil pentru un președinte”, folosind această funcție și instituțiile pentru a o susține pe Elena Udrea.
Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară președintele Băsescu, premierul a afirmat: „Nu, sunt numai minciuni”.
Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: „Nu știu, asta trebuie să-l întrebați pe dânsul”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple