Un consilier local al USR, reclamat la ANI! Asociația pentru Dreptul Urbanismului cere să fie declarat incompatibil pentru că ”joacă la două capete”

Un consilier local al USR, reclamat la ANI! Asociația pentru Dreptul Urbanismului cere să fie declarat incompatibil pentru că ”joacă la două capete”
Publicat: 04/09/2023, 14:53
Actualizat: 04/09/2023, 15:03

Cătălin Volintiru, ales în Consiliului Local al Sectorului 6, din partea Uniunii Salvați România, a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate (ANI) de către Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, cere să se constate starea de incompatibilitate în care se află consilierul local de la USR, întrucât acesta este, în paralel, administrator al Companiei Municipale Imobiliare, dar și membru în Consiliul Local.

Alexandru Pânișoară, președintele ADU, solicita inspectorilor ANI să îl declare pe Cătălin Volintiru incompatibil în funcție și să dispună măsurile care se impun în conformitate cu prevederile legale.

Argumentele legale

El a detaliat, în sesizarea transmisă luni, 4 septembrie, la ANI, motivele pentru care consideră că alesul local din partea USR este în stare de incompatibilitate.

„În fapt, domnul Volintiru I. Cătălin este ales local ocupând funcția de consilier local al sectorului 6 București din anul 2020. Conform Declarației de interese nr. 2339869 depusă în data de 02.06.2023, Domnul Volintiru I. Cătălin ocupă funcția de Administrator al Companiei Municipală Imobiliară București SA înființată în baza HCGMB nr. 136/2017. Conform HCGMB nr. 136/2017, Compania Municipală Imobiliară București SA este înființată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat Alexandru Pânișoară.

Potrivit președintelui ADU, Cătălin Volintiru se află într-o starea de incompatibilitate, prevăzută de art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003, respectiv ocupă atât funcția de Consilier Local al Sectorului 6 cât și cea de administrator în cadrul Companiei Municipală Imobiliară București.

„Starea de incompatibilitate există din cauza faptului că funcția de administrator este în cadrul unei companii înființată în baza Legii nr. 31/1990 și care nu se află în subordinea Consiliului Local Sector 6 și în care Sectorul 6 nu are participație. În cadrul Companiei Municipiul București are participații și se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București”, se arată în sesizare.

Cătălin Volintiru nu se află în niciuna dintre excepțiile prevăzute de art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003, respectiv:

„(1) Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

  1. d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum și la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului județean”

În plus, consilierul local a încălcat legea prin faptul că nu a renunțat la niciuna dintre funcțiile care i-a atras starea de incompatibilitate și nici nu a demisionat în termenele prevăzute de lege.

Carieră de 15 ani în imobiliare

Conform informațiilor din CV-ul publicat pe site-ul instituției, Cătălin Volintiru a fost ales din partea USR – PLUS pentru un mandat de consilier în Consiliul Local al Sectorului 6 în 2020.

El este originar din Târgu Jiu, are 32 de ani și a intrat în administrația publică locală din imobiliare.

„Sunt absolvent de studii juridice, dar de mai bine de 15 ani activez în domeniul afacerilor imobiliare, parcurgând toate etapele de la poziția de simplu agent până la momentul actual în care administrez propria firmă. În acest timp am consiliat peste 2.000 de clienți și am finalizat peste 500 de tranzacții”, se arată în CV-ul de la începutul mandatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...