UPDATE | Diplomat militar rus, declarat de MAE persona non grata în România. Alexey Grishaev, expulzat pentru că ar face parte din serviciile secrete ruse – SURSE

UPDATE | Diplomat militar rus, declarat de MAE persona non grata în România. Alexey Grishaev, expulzat pentru că ar face parte din serviciile secrete ruse - SURSE
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a convocat pe ambasadorul rus la București pentru a-l anunța / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 26/04/2021, 14:25
Actualizat: 26/04/2021, 17:26

Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata de către autoritățile din România, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Alexey Grishaev ar fi fost de fapt spion al armatei ruse

Alexey Grishaev lucra drept atașat militar adjunct la Ambasada Rusiei din București din 2018, însă ar fi fost de fapt spion – ofițer GRU (serviciul rus de informații din cadrul armatei), potrivit unor surse citate de România Liberă.

Se pare că ofițerul rus ar fi fost interesat să recruteze români care să îl ajute să adune informații despre și din interiorul Guvernului României. Accentul era pe informații privind politica externă a României, dar și armata și sistemul național de securitate energetică.

Informațiile militare vizau activitatea forțelor NATO. Diplomatul rus, ascuns sub haina diplomației, ar fi folosit metode clandestine pentru a desfășura activități de spionaj în României. Însă tentativele lui nu au avut succes – nu ar fi reușit colectat informații referitoare la România, Alianța Nord Atlantică, Uniunea Europeană și interesele americane în regiune.

Știre inițială

Motivul unei asemenea decizii luate de MAE îl reprezintă faptul că „activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost anunțat luni, 26 aprilie, de decizia autorităților române după ce a fost convocat la sediul MAE din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu.

Diplomatul rus, expulzat după o serie de tensiune între România și Rusia

Relațiile dintre România și Rusia au devenit din ce în ce mai tensionate în ultima vreme pe fondul situației dintre Moscova și Kiev, dar nu numai. Recent, Rusia a făcut o desfășurare masivă de forțe la granița cu Ucraina, precum și în Crimea, fapt care a creat îngrijorare în România și NATO. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu avertiza la momentul respectiv că în regiune fuseseră înregistrate și activități de spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei.

Ulterior, ministrul Bogdan Aurescu a găzduit la București, în perioada 22-23 aprilie, Reuniunea Trilaterală a miniștrilor Afacerilor Externe din România, Polonia și Turcia. De asemenea, la reuniune au participat și omologii din Georgia și Ucraina pentru a discuta situația tensionată provocată de Rusia.

Ambasadorul rus la București, comentarii controversate la adresa României

Însă, la câteva zile după, pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la București au fost postate mai multe răspunsuri ale ambasadorului Valery Kuzmin, care, printre altele, a spus că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o „aventură militară” alături de NATO. Valery Kuzmin a mai susținut că, dacă România nu se implică, nu are motive să fie îngrijorată de situația din estul Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a reacționat prompt punctând faptul că orice amenințare la adresa României reprezintă, de fapt, o amenințare la adresa NATO. Totodată, a susținut că diplomația rusă ar trebui să înțeleagă că România este membră a Alianței Nord-Atlantice de 17 ani.

„Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO. România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă”, a declarat Bogdan Aurescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine