Un fost eurodeputat britanic critică dur condițiile din penitenciarele României: Condițiile sunt cu mult sub standardele europene

Redactor:
Mihai Draghici
Un fost eurodeputat britanic critică dur condițiile din penitenciarele României: Condițiile sunt cu mult sub standardele europene
Preocupările internaționale referitoare la condițiile din penitenciarele României sunt justificate, iar noul Parlament UE și noua echipă a Comisiei Europene trebuie să monitorizeze situația, afirmă fostul eurodeputat britanic Charles Tannock într-un editorial publicat în ParliamentMagazine.eu.

„Atenția s-a concentrat deja pe condițiile din închisorile României după un raport publicat la începutul acestui an de Comisia pentru Prevenirea Torturii, a Tratamentelor inumane și degradante și a Pedepselor (CPT) a Consiliului Europei”, declară fostul europarlamentar britanic Charles Tannock în editorialul intitulat „UE trebuie să ceară măsuri urgente din cauza condițiilor de încarcerare de rușine din România”.

„În mod categoric, preocupările internaționale referitoare la condițiile din penitenciarele României sunt mai mult decât justificate. Este o problemă care necesită atenția noului Parlament European, a noii Comisii Europene și noului comisar pentru Justiție, Didier Reynders. Condițiile descoperite de membrii echipei parlamentare a CPT sunt cu mult sub standardele europene privind tratamentul deținuților”, atrage atenția fostul eurodeputat britanic, menționând o serie de presupuse cazuri de agresiuni și alte abuzuri asupra deținuților.

„Este deranjant și inacceptabil ca astfel de condiții să existe într-un sistem penitenciar european. Nu sugerează nimeni că viața la închisoare trebuie să fie lejeră, iar eu sunt primul care recunoaște necesitatea pedepsirii și descurajării infracțiunilor grave, dar astfel de tratamente inumane precum cele depistate de echipa CPT nu ar trebui să existe într-un stat membru al Uniunii Europene”, concluzionează Charles Tannock, care a fost eurodeputat în perioada 1999-2019, iar acum este consultant onorific în psihiatrie în Londra.

 

Inchide