„Un gest iresponsabil” DEMISIA! „Premierul minte!” Scrisoarea Vioricăi Dăncilă pentru Comisia Europeană încinge lumea politică

Un gest iresponsabil DEMISIA! Premierul minte! Scrisoarea Vioricăi Dăncilă pentru Comisia Europeană încinge lumea politică
Publicat: 17/08/2018, 19:05
Actualizat: 26/03/2019, 01:05

Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, despre protestele din 10 august, în care se plânge că s-a încercat prin violență înlăturarea Guvernului, iar Klaus Iohannis a făcut apel la continuarea protestelor.

Comisia Europeană a confirmat, vineri, primirea scrisorii premierului Viorica Dăncilă. „Confirmăm că a fost primită o scrisoare și un răspuns va veni într-un timp cât mai scurt”, a precizat un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea agenției de presă Mediafax.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a făcut publică scrisoarea pe pagina sa de Facebook. „Vă confirm ca prim-ministrul Dăncilă a trimis o scrisoare instituțiilor europene. Citiți mai jos câte neadevăruri spune. Nu am văzut niciodată în viața mea un prim ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor”, scrie Mureșan în postarea căreia i-a atașat și scrisoarea premierului către liderii Comisiei Europene.

„După întrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstituțional în vederea obținerii unui consens politic, atât cu Administrația Prezidențială, Parlamentul României, cât și cu alte instituții ale statului român. Bilanțul primelor șase luni de guvernare a fost receptat pozitiv în mare parte, existând totodată observații și critici – legitime într-un sistem democratic european care încurajează diversitatea de opinii. În acest context, a fost anunțată o manifestare de protest, la București, pentru data de 10 august, la care urmau să participe reprezentanți din diaspora românească„, explică premierul Viorica Dăncilă în scrisoarea trimisă președintelui CE, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui instituției europene, Frans Timmermans.

Ea precizează că nimeni nu a mai vrut să își asume organizarea mitingului Diasporei din 10 august., iar în timpul protestului, că au fost încercări repetate de intrare prin forță în Palatul Victoria și acuză o tentativă de înlăturare pe cale violentă a unui „Guvern legitim”, lucru care, susține premierul, poate crea „un precedent periculos în rândul statelor democrate”.

„Pe măsură ce se apropia data evenimentului și având în vedere că obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociațiile românilor din străinătate, inițiatoare ale manifestației, s-au retras din organizarea protestului. Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de incendiere a unor obiective în spațiul public. În aceste condiții, forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate. Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, potrivit sursei citate.

Șeful Executivului mai transmite liderilor Comisiei Europene că președintele Klaus Iohannis a incitat la continuarea protestelor, în loc să joace rolul de mediator.

„De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine Președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor„, a conchis Viorica Dăncilă.

Deocamdată, Guvernul nu a anunțat oficial trimiterea unei scrisori de către premier liderilor Comisiei Europene.

Președintele PNL, Ludovic Orban consideră că este halucinant felul în care premierul Viorica Dăncilă minte în scrisoarea adresată liderilor Comisiei Europene și că astfel de mesaje pot afecta grav interesele României în Uniunea Europeană.

Impertinența premierului marionetă Dăncilă, de a minți în corespondențe oficiale, afectează fundamental interesele României în Uniunea Europeană. Este halucinant modul în care premierul Viorica Dăncilă își permite să mintă într-o corespondență oficială, transmisă la Bruxelles, cu privire la situația din România, și este cu atât mai grav faptul că păpușarii Vioricăi Dăncilă cred că pot dezinforma în acest mod oficialii europeni. Scrisoarea premierului, care nu a fost făcută publică de Guvern, nu face decât să confirme o dată în plus faptul că puterea politică de la București este ruptă de realitate și acționează cu rea-credință, întrucât încearcă să prezinte o versiune vădit falsă asupra evenimentelor recente. În privința protestelor din 10 august, soldate cu violențe și sute de răniți, întreaga media europeană a relatat abuzurile forțelor de ordine și intervenția total disproporționată împotriva manifestanților pașnici”, transmite Orban, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu consideră că premierul Viorica Dăncilă se folosește de funcția de prim-ministru pentru a dezinforma Comisia Europeană, însă oficialii europeni știu cine este aceasta și cine este președintele Klaus Iohannis.

„Este inadmisibil modul în care Premierul Dăncilă abuzează de funcția sa pentru a dezinforma Comisia Europeană. Prin scrisoarea despre care vorbește acum presa, acest Guvern a urcat Everestul erorilor în politica europeană și externă și chiar nu mai poate fi luat în serios!!! Sigur, sigur nu s-a mai întâmplat ca poziția de Prim Ministru al unei țări care se pregătește să preia președinția rotativa să fie folosită pentru a lansa astfel de minciuni către Bruxelles. Este cu atât mai penibil tot acest spectacol cu cât acolo toată lumea știe cine este Klaus Iohannis și cine sunt Dragnea și Dăncilă”, a afirmat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că, prin scrisoarea transmisă de premierul Viorica Dăncilă către CE, PSD dorește să mușamalizeze incidentele de la protestul din 10 august și să descurajeze viitoarele proteste, iar România riscă să piardă președinția Consiliului UE.

„O poziție echilibrată ar fi fost aceea de acuzare a tuturor violențelor din Piața Victoriei, atât a celor câtorva huligani, cât și a violențelor nejustificate și abuzurilor jandarmilor. Ar fi trebuit să se anunțe chiar de către premier că se face o anchetă, că lucrurile sunt serioase, că sunt condamnabile ambele genuri de violență și că este și dumneaei atentă și vrea să se descopere adevărul și persoanele vinovate să răspundă. Această scrisoare dovedește care este politica PSD-ului, aceea de mușamalizare, de descurajare a tuturor protestelor, pentru că peste PSD-ul spune că totul e în regulp, că forțele de ordine au acționat conform legii, că nu e bine să protestezi în România, pentru că ești acuzat că dorești răsturnarea Guvernului”, a declarat Stelian Ion.

„Este un gest iresponsabil. Este posibil să vină ca urmare a îngrijorărilor exprimate de reprezentantul Comisiei Europene acum trei zile, prin care care Comisia Europeană transmitea că a luat act cu îngrijorare de violențele din Piața Victoriei și că știe despre aceste proteste care sunt îndreptate împotriva modificărilor legislației penale, a Legilor justițiilor. (…) Am avut o perioadă de o săptămână de tăcere, după care dintr-o dată, această scrisoare din senin de care au aflat jurnaliștii, care nici măcar nu a fost făcută publică. Așa aflăm și noi ce minciuni mai transmite Dăncilă către Bruxelles, cu o nerușinare incredibilă și cu o lipsă de responsabilitate infricoșătoare”, a completat deputatul USR.

USR a transmis printr-un mesaj pe Facebook că solicită demiterea premierului Viorica Dăncilă: „Cerem PSD să o demită de urgență pe Viorica Dăncilă, premierul este o rușine pentru România. Prin scrisoarea trimisă astăzi liderilor europeni, premierul Dăncilă dovedește încă o dată că este o marionetă condusă de Liviu Dragnea. Conținutul scrisorii este revoltător și periculos.”

Europarlamentarul ALDENorica Nicolaiconsideră că este bine că Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare către CE în legătură cu protestele din 10 august, precizând că Guvernul nu a informat mereu Comisia, existând numai „puncte de vedere ale unor persoane și grupări interesate”.

„După părerea mea, faptul că doamna prim-ministru a ales să informeze Comisia Europeană cu privire la evenimentele de la București este un lucru bun, pentru că până acum deși am avut numeroase evenimente de acest tip, din păcate, Guvernul nu a informat Comisia Europeană și au existat numai puncte de vedere ale unor persoane și grupări interesate din acest punct de vedere. Sigur, fără îndoială că aceasta a fost ținta acelui miting, dărâmarea Guvernului, și eu mă așteptam la o declarație care să îndemne la calm și la respectarea legii din partea președintelui (Klaus Iohannis – n.r.). Nu am avut o astfel de declarație, ci dimpotrivă, președintele a acționat ca un factor mobilizator pentru continuarea protestelor”, a afirmat vineri pentru Mediafax, Norica Nicolai.

Europarlamentarul Daniel Buda o acuză pe Viorica Dăncilă că încearcă să dezinformeze Comisia Europeană și să mute responsabilitatea Jandarmeriei în spatele președintelui Iohannis.

„Este foarte greu să te adresezi poporului după ce îl gazezi sau după ce ai de a face cu astfel de demersuri absolut incalificabile și injuste, să explici ceva poporului în actualul context. S-a găsit această variantă de a muta în cancelariile europene, sfidându-le și lor inteligența, acestor reprezentanți europeni care au posibilitatea de a se informa cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în 10 august”, afirmă Buda. „Apreciez că nu este altceva decât o palmă dată României și este în același timp o expresie a capacității actualei guvernări de a gestiona în mod eficient interesele României pe termen scurt, mediu sau lung. Acest Guvern s-a descalificat prin astfel de demersuri începând din 10 august. Singura soluție care se impune în acest Guvern este demiterea sau demisia întregului Guvern.”

Liderului grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila nu i se pare „știre nouă” ceea ce a spus premierul. Problema, în opinia liderului maghiar, nu este scrisoarea, ci responsabilul pentru evenimentele din 10 august.

„Nu am un comentariu, dar eu cred că la ora actuală toată lumea ar trebui să fie mult mai rezervată în a face comentarii, până când nu se clarifică foarte bine ce s-a întâmplat acolo. Întrebarea este dacă a fost sau nu a fost așa. Da, eu așa am auzit, că președintele a cerut ca societatea românească să-și manifeste punctul de vedere, dacă o are, așa că nu cred că este o știre nouă ceea ce a spus doamna premier. UDMR a avut o poziție clară imediat după cele întâmplate pe 10 august, care au fost întâmplări foarte nefericite și unde, din păcate, forța a excedat orice soluție normală. Iohannis, președintele României, ar fi trebuit și ar trebui să-și asume rolul de mediator la ora actuală și să pună, dacă poate, părțile la masa discuțiilor. La ora actuală se creează numai tabere și asta este o problemă gravă, după părerea mea”, a declarat pentru Mediafax, Korodi Attila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?