Un partid partener cu PSD vrea alegeri locale în două tururi

Un partid partener cu PSD vrea alegeri locale în două tururi
Publicat: 30/01/2016, 02:20

Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri, într-o conferință de presă, la Timișoara, că își dorește două tururi de scrutin la alegerile locale din această vară.

„Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi avantajos, pentru că ne-ar crește rezultatele. Scrutinul într-un singur tur îi favorizează pe cei deja aleși. Modificarea alegerilor înainte de alegeri nu este o practică democrată. Anul trecut, când s-a aprobat modalitatea de alegeri locale s-a ajuns la un acord politic în care cele două partide, PSD și PNL, au ajuns la un punct de vedere comun. Nu pot schimba regulile jocului în favoarea lor. Trebuie să existe o stabilitate legislativă”, a declarat Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a subliniat că formațiunea sa nu va forma alianțe electorale pentru alegerile locale.

„Ideea este simplă și clară, mergem singuri în alegeri, mergem cu proprii noștri candidați, propriile noastre liste și propriul nostru program. Noi considerăm că există un singur partid liberal și acela suntem noi. Reprezentanții PNL nu mai sunt, au trecut la familia populară, au cu totul alte valori pe care le îmbrățișează acum. În România există un electorat liberal, care are nevoie de o valoare politică, iar pentru noi este foarte important și dorim să promovăm aceste principii. Dacă cineva este profund serios ancorat în lucruri consistente va vedea că PNL nu mai are de-a face cu liberalismul. Acestea sunt motivele pentru care noi considerăm că trebuie să mergem singuri în alegeri”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că nu au fost stabiliți, deocamdată, candidații partidului pentru alegerile locale, iar termenul de prezentare al acestora este unul „variabil, în funcție de notorietatea candidaților”.

Tot vineri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Brașov, că partidul pe care îl conduce, alături de UNPR, ALDE și UDMR, nu este de acord cu modificarea legii alegerilor locale și că, în aceste condiții, nu crede că premierul Dacian Cioloș va mai face vreun demers pentru modificarea acesteia.

„PSD, UNPR, ALDE și UDMR au anunțat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiții nu știu dacă domnul prim-ministru Dacian Cioloș se mai poate gândi că mai are rost să inițieze în vreun fel sau altul o ordonanță sau proiect de lege în condițiile în care o largă majoritate din Parlament nu susține această idee”, a spus Dragnea într-o conferință de presă.

”O decizie definitivă în ceea ce privește tipul de alegeri agreat de partidul nostru va fi luată sâmbătă, în cadrul ședinței Comitetului Național Executiv al UNPR, care va avea loc la Brașov”, au precizat reprezentanții UNPR pe pagina de Facebook a partidului, imediat după anunțul lui Dragnea.

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea, joi seară, că, din punctul de vedere al PSD, alianța cu ALDE și UNPR din Parlament se păstrează, social-democratul susținând că este mai puțin important dacă formațiunea lui Gabriel Oprea își va face sau nu grup parlamentar separat.

În ceea ce privește acordul cu UNPR în vederea celor două scrutine programate pentru anul acesta, Dragnea declara că, în timp ce la alegerile locale se vor face alianțe la nivelul organizațiilor locale sau județene, în funcție de caz, pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discuții cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase