Un prezidențiabil a sesizat Parchetul împotriva BEC și a candidaților „favorizați” de către instituție

Un prezidențiabil a sesizat Parchetul împotriva BEC și a candidaților „favorizați de către instituție
Publicat: 04/10/2019, 18:13

„Cătălin Ivan, candidatul ADN la Președinția României, a depus astăzi, 4 octombrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sesizări penale în oglindă cu cele deja înainte de BEC împotriva tuturor contracandidaților care au beneficiat din partea instituției de un tratament preferințial în demersul de verificare în Justiție a listelor de semnături strânse pentru depunerea candidaturii. O plângere penală este îndreptată împotriva membrilor BEC cu privire la modul în care aceștia au aplicat un tratament preferențial contracandidaților în demersul de verificare a listelor de semnături strânse pentru depunerea candidaturilor”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax

În plângerea depusă la Parchet Cătălin Ivan vorbește și despre candidaturile favorizate de BEC.

„Totodată, plângerea se referă și la posibila săvârșire din partea contracandidaților favorizați de BEC a unor infracțiuni de fals și uz de fals cu ocazia depunerii candidaturii. Aceștia sunt Klaus Werner Iohannis (Președintele României), Viorica Vasilica Dăncilă (prim-ministru al Guvernului României), Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor (deputat în Parlamentul României), Ilie-Dan Barna și Ramona-Ioana Bruynseels. Având în vedere statutul de judecători ai membrilor Biroului Electoral Central, s-a procedat și la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii”, se mai arată în comunicatul de presă remis Mediafax.

Totodată, prezidențiabilul a sesizat Consiliului Superior al Magistraturii, „având în vedere statutul de judecători ai membrilor Biroului Electoral Central”.

Cătălin Ivan a afirmat că BEC a consemnat nereguli în privința listelor de semnături depuse în cazul tuturor candidaților, însă prezidențiabilii citați mai sus au fost exceptați și organele de cercetare penală nu au fost sesizate în cazul acestora.

„Deși aceste nereguli au fost constatate pentru toți candidații, fiind emise decizii în acest sens ce se regăsesc pe site-ul Biroului Electoral Central, doar pentru o parte dintre ei organul emitent a sesizat organele de cercetare penală cu privire la aceste nereguli, beneficiarii din plângerea pendinte fiind exceptați, conducând astfel la o vădită discriminare între candidați”, se arată în sesizarea penală.”, a explicat candidatul ADN.

Ivan a motivat că acțiunea discriminatorie a BEC „a indus în conștiința publică impresia neadevărată a unei fraude de proporții, motivul fiind acela de a influența rezultatul alegerilor”.

Acesta mai precizează că „membrii Biroului Electoral Central au procedat de o manieră abuzivă și, au pus într-o poziție de inferioritate față de aceștia toți ceilalți contracandidați și au săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu. Membrii Biroului Electoral Central și-au manifestat în modalitățile expuse anterior intenția de împiedica exercitarea dreptului de a fi ales, infracțiune prevăzută și sancționată de art.385 Cod Penal.”.

„Cătălin Ivan solicită organelor de cercetare penală să oblige BEC să transmită spre verificare listele conținând semnăturile susținătorilor și a dosarelor conținând documentele candidaților Klaus Werner Iohannis, Viorica Vasilica Dăncilă, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Ilie-Dan Barna și Ramona-Ioana Bruynseels. De asemenea, cere protejarea și conservarea probelor pentru a nu fi distruse sau alterate.”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ivan a subliniat faptul că instituția a comis un act necostituțional, fiindcă nu a aplicat aceleași reguli pentru toți candidații.

„Avem o decizie a Curții Constituționale care spune negru pe alb că Biroul Electoral Central și-a încălcat legea de funcționare atunci când a respins una dintre candidaturi pe același temei pentru care a închis ochii la mulți alți candidați, intervenind brutal în procesul electoral. Ceea ce a urmat din partea BEC a constituit un act de răzbunare, călcând în picioare legea și Constituția țării.”, motivează acesta.

Cătălin Ivan consideră că BEC „fură” dreptul cetățenilor români de a vota liber.

„Gestul de a depune în nume personal această sesizare penală nu este un act de răzbunare, ci este un demers în oglindă care îi privește pe candidații împotriva cărora BEC-ul nu s-a îndreptate în Justiție. Ori suntem toți vinovați, ori nici unul, să ne spună Justiția acest lucru. Îmi doresc normalitatea: un tratament egal și legal, vreau ca toate listele de semnături ale tuturor candidaților să fie verificate cu celeritate, iar cei care au abuzat de funcția lor publică, membrii Biroului Electoral Central, să plătească pentru ilegalitățile comise”, conchide Cătălin Ivan.

BEC a sesizat Parchetul General în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care în urma verificărilor instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia. Printre candidați se numără și Cătălin Ivan.

Pe lista finală a candidaturilor validate de BEC au rămas 14 candidați.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.